Energipolitikken i Norge og Europa har ført til dyrere strømpriser og en mangel på energi. Krigen som pågår i Ukraina, gjør ikke saken bedre.
Det er nå flere samtaler om hvordan EU skal gjøre seg energiuavhengige fra Russland. I 2021 var opp mot 40% av all gass brukt i EU importert fra Russland. EU ser nå mot tiltak og andre eksportører for å sikre seg energi i tiden framover. Norge stiller naturligvis veldig sterkt på eksportfronten for gass og olje.
Europakommisjonens administrerende visepresident Frans Timmermans, energikommisjonær Kadri Simon og Norges olje- og energiminister Terje Aasland har blitt enige om å styrke samarbeidet mellom EU og Norge på energisektoren. De skal sammen utdype det langsiktige samarbeidet mellom partene.

Det legges vekt på det sterke forholdet mellom Norge og EU som naboer, partnere og allierte som har samme verdigrunnlag, mål og forståelse av tiltak som må gjøres for å nå energisikkerhet.
- EU understreker at Norge er den største produsenten av olje og gass i Europa med en produksjon som bidrar til europeisk energisikkerhet ved å levere omtrent 25% av EU-landenes gassforbruk.
- Det bemerkes at gjennomsnittlige CO2– og metanutslipp fra produksjonen i Norge er lavere enn den globale standarden, under halvparten. Norge og EU er forpliktet til Parisavtalen og skal nå netto nullutslipp innen 2050
- Det verdsettes at Norge produserer olje og gass på høy kapasitet, og det forventes at produksjonen skal øke videre i 2022, som videre skal selges til EU
- Det erkjennes at Norge har betydelige gjenværende olje og gassressurser og kan, gjennom fortsatt leting, nye funn og feltutvikling, fortsette å være en stor leverandør til EU også på lengre sikt utover 2030. EU støtter Norge på videre leting etter olje og gass.
Timmermans, Simon og Aasland ble derfor enige om å styrke samarbeidet mellom partene sånn at Norge kan sikre ekstra gassforsyning til EU på kort og lang sikt.
Gjennom denne avtalen virker det som at Norges oljeeventyr ikke kommer til å stoppe opp, men heller øke merkbart i årene framover. Dette er en gladnyhet for oljesektoren og det norske folk.
Kilde
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/no/statement_22_3975?mibextid=2DNWWX&fs=e&s=cl