Kvantitative lettelser har vært tidevannet som løfter alle båter. Pengetrykking og lave renter har gjort det rekordbillig og enkelt å låne penger. Når finansmarkedene har oppført seg urolig har sentralbankene tråkket til med støttekjøp av obligasjoner og pantesikrede verdipapirer. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve brukte milliarder av dollar månedlig for å støtte opp under finansmarkedet. Dette førte til det Fedsjef, Jerome Powell tolket som en forbipasserende inflasjon. Han tok feil.
Da inflasjonen spant ut av kontroll slapp sentralbanksjef Powell foten av gasspedalen, og senere tråkket han inn bremsen. Nedskaleringen av støttekjøp (tapering), skulle gjøres gradvis frem mot Juni 2022. Aksjemarkedet reagerte med økonomisk whiplash. Ingen havner virket lengre trygge, og onkel sentralbank var ikke der for å plastre skrubbsårene til investorene.
Oljesektoren ble unntaket
Ved utgangen av 2021 lå spottprisen på Brent olje like over 75 USD/bbl og siden den gang har ikke oljeprisen sett seg tilbake. Drevet av forsyningspress som følge av krigen i Ukraina toppet oljeprisen seg i begynnelsen av mars og har knapt nok beveget seg under hundredollars grensen siden den gang. Den store stygge ulven, Oljebransjen, ble avskiltet for noen år siden, da alt skulle være fornybart og grønt, kom verden til unnsetning da energimangelen var på sitt verste. Smarte investorer kastet seg rundt og hoppet på oljetoget og fikk betalt i form av høye utbytter og stigende aksjekurser. Selskap som Equinor og Aker BP løftet Oslo børs til nye høyder da resten av verdens børser var nede i knestående.
Fortsetter festen?
Den siste uken har dynamikken snudd i oljebransjen. Rystad Energy skrev tidligere i en rapport at Big Oils, som blant andre, Exxon Mobil, Chevron og Shell sine etablerte oljefelt minsker produksjonen og volumet blir ikke erstattet med nye funn eller utvikling av nye felt. Ifølge Rystads research kommer de gjenværende reservene til å vare i femten år hvis ikke nye, store felt blir funnet og utviklet. Hovedgrunnen, krypende investeringer i letevirksomhet. Som følger av krympende etterspørsel og oljeskeptiske investorer kuttet globale olje- og gasselskap CAPEX-en med 35 prosent i 2020. I det korte bildet mener mange investorer at mye av oppsiden er priset inn i selskapene og leter etter en utgang for å ta gevinst.
Tror mye oppsiden er priset inn og ting skal reprises litt. Makrotallene i USA peker mot resesjon og da skal den frykten prises inn i energiaksjer i det korte bildet.
Lars Semb Maalen-Johansen.
Hjemme på Oslo børs vekter Equinor rundt 20 prosent og et kraftig fall i oljeprisen og aksjekursen vil påvirke hovedindeksen voldsomt. Kanskje er tiden for å forsikre den del av porteføljen som består av energi eller følger vi i Warren Buffetts fotspor?
Buffetts Berkshire Hathaway kjøper olje og gass
Investor legenden Warren Buffett er ikke kjent for å like sykliske bransjer, men har en forkjærlighet for stabile, forutsigbare selskap med økende kontantstrøm. Men Orakelet fra Omaha har tidligere hatt suksess med olje- og gasselskap tidligere og ønsker å gjenta den suksessen med investeringene Berkshire nå har gjort i Chevron og Occidental Petroleum. Med milliarder av dollar investert i disse selskapene viser Buffett sin overbevisning om at oljesektoren vil fortsette å tjene penger for aksjonærene. Det er flere kloke hoder som fremdeles er bull olje. Investeringsbanken Goldman Sachs økte sine spådommer (6 Juni) for Brent Spot, siste halvdel 2022 og første halvdel 2023 til 135 USD/bbl.
Formula for success: rise early, work hard, strike oil.
J. Paul Getty
