Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Aksjer

Investorintervju – Dette satser suksessinvestoren på nå

Espen Teigland av Espen Teigland
27.05.2022
i Aksjer
Lesetid:8 mins read
Investorintervju – Dette satser suksessinvestoren på nå
Investornytt vil ca. en gang pr måned fremover intervjue privatinvestorer som har gjort det eksepsjonelt bra i aksjemarkedet over tid.
Investornytt tok en prat med en av Oslo børs mest vellykkede privatinvestorer siste årene, den anonyme mannen få vet navnet på har vi fått gleden av å intervjue.

Vegard Skjelbreid Aavik

 
Alder: 36 år
 
Yrke: Ingeniør, jobber hos fylkeskommunen i Trøndelag
 
Bosted: Trondheim
 
Sivilstatus: Familie med tre barn
 
Hobbyinvestoren har over tid frekventert som en betydelig aktør i aksjelistene hos flere selskaper som siste årene har hatt en vanvittig kursutvikling. Dette er blitt lagt merke til blant andre investorer på Oslo Børs.
 
Aavik startet med krypto i 2017-2018 og lærte seg fort å tjene betydelige summer i et tidvis bearish marked. Etter å hatt meravkastning på krypto der han bygde seg opp, gikk han inn i Magseis med et millionbeløp da aksjen var rundt 1 kr.
 
-Jeg skjønte etter hvert at jeg måtte re-investere gevinster i mer fundamentale selskaper, da summene etter hvert ble store.
 
Etter at Magseis gikk nær 500% solgte Aavik seg ut, han har også vært en betydelig aktør i OKEA på flere tidspunkt.
Bli medlem for å lese alt innhold på Investornytt! Klikk her for å se våre kampanjer
Stjernetreff i PGS
 
Men den virkelig jackpoten kom da han 1. februar gikk motstrøms og kjøpte over 2 millioner aksjer i det hardt shortede seismikkselskapet PGS. Med en inngangskurs rundt 1,65 har kursen styrket seg på det meste 400% på tre måneder. Aavik tradet aktivt inn og ut et par ganger, men beskriver en hyggelig gevinst.
Foto: PGS
-Jeg forvalter en betydelig sum sett fra perspektivet til en fylkeskommuneansatt, men har fortsatt mye å gå på i forhold til offentlige budsjettsprekker. Jeg har ingen fastsatt limit i enkeltaksjer, men ser på helhetsbildet og teknisk analyse. Av og til så er all in i enkeltaksjer det eneste fornuftige å gjøre.
 
-Hva vektlegger du når du velger selskap?
 
-Jeg har en god gruppe mennesker rundt meg som besitter mye kunnskap, og er gode diskusjonspartnere i nye investeringsvurderinger. Jeg bruker hele spekteret av fundamental analyse, teknisk analyse og potensielle fremtidsutsikter i vurderingene. Har en forkjærlighet for olje, energi, råvarer og noe tech, der jeg føler jeg har tilgang på nok bakgrunnskunnskap til å gjøre gode vurderinger. Ikke særlig glad i nye noteringer.
 
-PGS-investeringen er blant de beste jeg har gjort. Jeg kjøpte meg inn ikke lenge før emisjonen, og fikk med meg oppturen på 75% i dagene som fulgte. Faktisk var det en spåkone på Finansavisen sitt skravleforum med nick “Queen of Crude” som gjorde at jeg fikk øynene opp for denne perlen. For dem som ikke allerede har lest postene vil jeg virkelig anbefale dem! Og jeg vil i samme åndedrag understreke at PGS er et selskap med fortsatt enorm oppside. Her er mine grunner til å ha ståltro på dem:
 
 
  • Energifattigdom:
    Verden er i en real energi-skvis, og det selv uavhengig av Ukraina-krisen. Lagrene tømmes til nivåer vi knapt har sett før, og forbruket av olje og gass bare øker og øker.
  • Produksjon og leting:
    For å fylle lager og møte etterspørsel må vi i første omgang klare å produsere effektivt fra feltene vi har. Til dette trengs det reservoar-overvåkning ved hjelp av seismikk. Samtidig må det letes mer, noe som tradisjonelt har vært kjernevirksomheten til seismikkselskapene. Det er dermed duket for økning i både kontrakts- og multi-klient-markedet, og ikke minst ratene!
  • Konkurransesituasjonen:
    Det har vært tunge år for seismikkbransjen siden oljeprisfallet i 2014. Polarcus har gått konkurs, og det er i realiteten kun to selskap igjen med skipsflåte for leting, nemlig Shearwater og PGS.
  • Skipsflåten:
    PGS har den beste skipsflåten for å innhente seismiske data. Deres Ramform skip er spesialbygd i Japan med ett mål, nemlig å samle seismikk mest mulig effektivt. De har sterke motorer, kan trekke flere streamere og kan ha instrumentene senket lenger ned i vannspeilet enn det som er vanlig. Dette gir både best datakvalitet og raskere/billigere innsamlingstokt. Etter alt å dømme vil derfor PGS kapre de fleste større oppdrag fremover.
  • Verdien av å “eie stål”:
    Selv om det har vært negativt å sitte på store skipsverdier de siste årene er situasjonen nå snudd helt på hodet. Takket være inflasjon, hull i leveransekjeder og råvaremangel er det knapt mulig å få bygd seg et kvalitetsskip. Det vil i så fall bli en lang og dyr affære! PGS fikk bestilt opp sine nyeste Ramform-skip rundt 2014, og fikk fire skip for det som sikkert vil være prisen på ett skal man bestille dem i dag. Alt i alt er jeg overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før skipsverdiene til PGS må skrives kraftig opp.
  • Historikken:
    Det er mye snakk om gjelden til PGS på USD 1 mrd, men hvis man sammenligner med hva de forventes å tjene i et godt seismikk-marked (sammenlig f.eks. med PGS sin inntjening i 2008 som var USD 2 mrd) er dette ikke veldig avskrekkende. Gjelden er backet opp både av skipsflåten og biblioteket av undergrunnsdata, som i 2020 ble forsøkt kjøpt for 5,4 milliarder kroner (PGS mente denne prisen var for lav).
  • New Energy-segmentet:
    Det som gjør at jeg tror PGS kommer til å gå forbi all-time-high er deres fotfeste i New Energy segmentet – spesielt karbonfangst- og lagring (CCS). De har blitt plukket ut til å overvåke to av verdens største offshore lagringsreservoar, nemlig Endurance (UK) og Langskip/Northern Lights i Norge. Dette er pilotprosjekter som ikke har råd til å feile, og det at PGS er blitt gitt ansvar for overvåkning betyr rett og slett at de er verdensledende på området. Det spyttes ekstremt mye penger inn i CCS nå, og her skal man huske at seismikkselskapene er blant dem som tjener best på dette! De vil få jobben både med å lete frem og kvalifisere nye lagringsreservoar, og også å overvåke dem når injeksjonen begynner. Dette er derfor en soleklar vinneraksje for dem som er “bull” på CCS. En kan også understreke at den samme teknologien for å se inn i jordskorpa kan brukes til andre spennende muligheter offshore, f.eks. leting etter havbunnsmineraler, geotermi eller energilagring i undergrunnen.
-Våre lesere er nok nysgjerrig på hva som blir din neste store investering?
 
-Det er et selskap – Scana har jeg fulgt med en god stund og anser aksjen som svært gunstig priset med tanke på de underliggende verdiene som er i selskapet. Særlig når man ser på de potensielle verdiene de kommer til å skape i fremtiden.
 
-At større aktører selger seg ned for å allkoere penger, er en mulighet for oss småsparere. Scanas selskapsportefølje, da særlig Seasystems og nyervervede PSW, sørger for at Scana har mange solide bein å stå på. De kommer til å høste godt mange frukter fra oppskaleringen vi ser i både oljesektoren, havvind og oppdrettsnæringa.
 
-De drar i land mange fine kontrakter og flere vil tikke inn. Man ser at ordreboken eser ut og Styrk Bekkenes virker svært selvsikker i sine uttalelser om vekst og høy omsetning. Scana og PGS er de to aksjene jeg skal sitte i fremover.
 
-Når man ser på Scana tenker mange investeringselskap, dette er feil. Selskapet er en aktiv industriell eier og står foran en vekst på nær 25% årlig de neste årene. Scana har guidet et omsetningsmål på 1,6 mrd innen 2025 og med marginer på 15-18% vil dette reprise selskapet som nå handles til 570 millioner kr.
 
-Selskapet vil nok ved ytterligere oppkjøp skape organisk vekst og vil bli en kvalitetsaktør som proffiterer på det grønne skiftet i det maritime miljøet.
 
Aavik trekker frem historikken til Scana som også en mulig favoritt til å «kjøres» mye på kort tid av privatinvestorer. Risk/reward i Scana nå er latterlig bra.
Foto: Scana

Forventer Scana i 5 kr om et par år

Ingeniøren ser ingen grunn til at Scana skal ha en markedsverdi under 1 milliard kroner og trekker frem illikviditet og markedsuro som årsak at man nå kan kjøpe Scana på lave nivåer.
 
-Når selskapet sine omsetningsmål 1,6 milliarder og tilegner seg profitable selskap til videre vekst – kan man fort se omsetning på 2-3 milliarder på lengre sikt. Da børs selskapet med P/E 12 kunne prises til om lag 3 milliarder kroner. Da snakker vi aksjekurs på 6-7 kr pr aksje.
 
-Det som er moro med Scana er at det kan fra kjedelig til fullfart oppover. Jeg tror siste tidens volum har fjernet kortsitige som deltok i emisjonen. Også elsker jo retail Scana – kommer den interessen tilbake, kan det gå fortere enn ventet.
 
En perfekt longaksje på dagens nivå ifølge Aavik.
 
-Du er jo ikke en aksjeflipper, men er forholdsvis stor privatinvestor med stor suksess, hva vil du anbefale nye aksjonærer og lære seg mest om før de spiller med store summer?
 
-Jeg har brukt mye tid på å lese meg opp og følge med, uten å faktisk investere. Man lærer mye av å følge med på hvordan fantasi-investeringer ville gjort det over tid. Man må unngå FOMO-tendenser når en aksje er på tur opp, da anser jeg allerede at toget er gått for min del. Man må unngå å løpe etter, men heller gjøre egne analyser, og plukke opp selskap som har potensial til vekst. 

-Å handle med store summer gjør at selv små oppturer utgjør mye i kroner og øre. Får du først en million på konto, så fortsett å investere, ikke spring ut og kjøp champis og Tesla. Jeg ser likevel mest på prosenter og ikke beløp, noe som gjør det enklere å handle rasjonelt, selv når det er mye penger i spill. Til slutt hjelper det jo selvsagt på at jeg har tak over hodet som er bra nedbetalt pga gevinster fra aksjesalg og en fast jobb i grunn, så verden går ikke under om jeg ryker på noen virkelige feilinvesteringer, avslutter Aavik.

Disclaimer:
Espen Teigland eier aksjer og trader aksjer i Scana.

Picture of Espen Teigland

Espen Teigland

Mer fra Espen Teigland
ANNONSE

Relatert Innlegg

(+) Derfor kan Reach Subsea bli en vinner på kort sikt!
Aksjer

(+) Derfor kan Reach Subsea bli en vinner på kort sikt!

07.05.2025
Årets nyttårsraketter: – Kan bli et helsikens baluba
Aksjer

(+) Ukens aksje uke 19 – en oppkjøpskandidat?

04.05.2025
(+)Teknisk analyse: NEL ASA
Aksjer

Statkraft kansellerer Nel-avtale på 120 mill.

30.04.2025
Neste innlegg
Business team on meeting to planning investment trading project and strategy of deal on a stock

Ukens siste markedskommentar

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?