Forbrukerøkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er bekymret for at regjeringen henter mer penger fra «sparebøssa» og ikke de løpende inntektene.
Regjeringen øker oljepengebruken med nesten 30 milliarder kroner i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.
– Det er penger som går til å dekke økte kostnader som strøm og landbruk. Det er den bekymringen jeg har, at man gjør seg veldig avhengig av mye oljepengebruk, og at det brukes til å dekke opp for inflasjon heller enn å brukes til investeringer for økt produktivitet, sier Holvik til NTB.
Oljepengebruken i revidert anslås å utgjøre 2,9 prosent av Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet. Dermed ligger bruken så vidt under handlingsregelen på 3 prosent.
– Øker dette budsjettet presset på renta?
– I forhold til Norges Bank sine anslag er det helt på linje. Det er viktigere hvilken effekt det får på arbeidsmarkedet ut året, og om det skaper mer press i arbeidsmarkedet og høyere prisstigning, så det er mer innretninga enn bruk som gir høyere rente.
Det har blitt lekket kutt i investeringer til offentlige bygg, som regjeringskvartalet. Holvik mener det er godt nytt, men at kuttene burde vært større i offentlig sektor.
– Det er vanskelig å gjøre noe på ett år, men man burde kuttet mer i offentlige penger på ting som ikke bidrar til økt sysselsetting og økte investeringer i privat sektor.
Hun mener regjeringen i større grad må ta innover seg den svake kroneprisen.
– De burde heller se på problemene etter bolig- og bankkrisen på 90-tallet i Norge der man fant sammen i felles strukturendringer for å styrke vekstkraften.