Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem IN live

Internasjonale forskere vil ha tiltak mot ultraprosessert mat

NTB av NTB
20.11.2025
i IN live
Lesetid:3 mins read

Global forskning viser helseutfordringene ved ultraprosessert mat og etterlyser tiltak på nasjonalt nivå – også i Norge.

En artikkelserie i det medisinske tidsskriftet The Lancet
tar denne uka for seg hvordan menneskers helse påvirkes av ultraprosessert mat, og konkluderer med det som har vært påpekt fra mange hold i flere år:

– Ultraprosessert mat er koblet til massive helseproblemer, sier forsker og ernæringsbiolog Marit Kolby til Aftenposten.

Hun er en av 43 forfattere som oppsummerer forskningen på feltet i The Lancet.

– Den samlede dokumentasjonen som kommer fram her, bør parkere alle tidligere diskusjoner om ultraprosessert mat, sier hun.

Bra med nyansering

Helsedirektoratet i Norge ønsker oppsummeringsstudien på ultraprosessert mat og helse varmt velkommen.

Helsemyndighetene her til lands har imidlertid vært varsomme med å sette likhetstegn mellom ultraprosessert mat og uhelse, primært fordi man bruker den såkalte Nova-klassifiseringen. Der måles mat eller drikke på en skala fra 1 til 4, der 1 er ren vare og 4 er ultraprosessert. Ultraprosessert mat kan være energitett, med lite fiber, høyt salt-, fett- og sukkerinnhold og inneholde kunstige tilsetningsstoffer. Men med inndelingen vil for eksempel en del lettprodukter med redusert fett- eller sukkerinnhold inkluderes.

– I Nova-gruppe 4 så har man utelukkende sett på graden av bearbeiding og tilsetninger. Det maskerer litt de sunne produktene. Jeg pleier å si at den litt uhåndterlige gruppe 4 inkluderer både seigmenn og grovbrød bakt i butikk, sier direktør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB.

Hun påpeker videre at en del tilsetningsstoffer er der for å gi matvarene holdbarhet.

– Men slik jeg leser denne forskningen nå, tar forskerne i tiltaksforslagene til orde for mer nyansering av definisjonen rundt den gruppe 4-kategoriseringen, og det er bra.

Vil reversere utviklingen

I en av artiklene i The Lancet
foreslås flere tiltak som kan gjøres nasjonale, for å reversere utviklingen i produksjon og konsum av ultraprosessert mat.

– Når de kommer til disse forskjellige tiltakene, så går de inn mer på matvarekategori, og det er den nyanseringen vi er fornøyd med. Da er det jo snakk om å redusere inntak av usunne produkter. sier Granlund.

– De sier at det bør være obligatorisk merking eller advarselsmerking for mettet fett, salt og sukker. Så kommer de med et av forslagene som Norge allerede nå har innført: markedsføringsrestriksjoner på usunn mat og drikke rettet mot barn og unge.

Helsedirektøren noterer seg også et av forslagene som allerede er lagt på bordet i Norge, men ikke innført:

– De foreslår skatter på for eksempel sukkerholdig drikke og at det bør være lavere pris på, subsidier for, mat vi bør spise mer av. Dette er i tråd med det vi snakker om når vi snakker om sunn skatteveksling.

Trenger sterkere tiltak

Marit Kolby mener å diskutere definisjonen av ultraprosessert mat er en avledningsmanøver, vekk fra de klare faktaene og det helt sentrale funnet: høyt inntak av ultraprosessert mat er assosiert med økt risiko for overvekt, hjerte- og karsykdommer og andre tilstander, og bør reduseres.

– De eneste som har noe å tape på det, er den industrien som selger de ultraprosesserte produktene, sier hun til NTB.

– Vi bruker omtrent halvparten av matbudsjettet vårt på ultraprosessert mat. Vi ser at jo større grad av ultraprosessert mat kostholdet har, desto større risiko for uhelse har du.

Kolby påpeker at kostholdet utvikler seg i en retning som ikke er egnet til å opprettholde helse hos befolkningen over tid.

– Vi ser nå omfattende helseproblemer og sykefravær i befolkningen, og helseutgifter som skyter i været. Da tenker jeg at det blir veldig presserende å handle på dette her nå. Så det vi må få på plass, er tiltak som gjør at befolkningen i større grad vender tilbake til råvarer og minimalt prosessert mat, det er også helt uten risiko å gjøre det.

(©NTB)

Relatert Innlegg

IN live

Størst motstand mot metanhemmere utenfor de store byene

20.11.2025
IN live

Børshopp i Japan etter Nvidia-resultat

20.11.2025
IN live

Hus overtent i Larvik

20.11.2025

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?