Bondelaget mener nye tiltak i jordbruket for å beskytte Oslofjorden går ut over matproduksjonen. – Ikke enten-eller, sier landbruksministeren.
– Det er viktig for jordbruket å redusere de negative konsekvensene av matproduksjonen, men en del av miljøtiltakene vil også redusere mengden mat som blir produsert, sier leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag til NRK.
Regjeringen har innført en rekke miljøtiltak for å bevare Oslofjorden, deriblant forbud mot høstpløying i store områder rundt fjorden. Bøndene får heller ikke lov å dyrke i kantsonene mot bekker og elver.
Målet er å redusere avrenning av jord og gjødsel fra jordbruket, som står for omtrent 43 prosent av nitrogenet som havner i fjorden, ifølge tall fra Miljødirektoratet.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) mener det er mulig å kombinere økt selvforsyning av mat med miljøtiltak for Oslofjorden.
– Dette er ikke enten-eller, men både-og for å sikre at vi får liv tilbake i Oslofjorden, sier han til NRK.
(©NTB)