– Altfor svakt, sier SVs Lars Haltbrekken om regjeringens foreslåtte forbud mot nedbygging av myr. Han tror ikke forbudet vil berge mye myr.
– Det å ta vare på myra er helt avgjørende i kampen mot klimakrisen og tapet av natur. Her lagres store mengder karbon, og her lever et stort antall arter, sier SVs miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken til NTB.
SV fikk forhandlet fram et forbud mot nedbygging av myr i budsjettprosessen i 2022. I sommer kom regjeringen omsider med sitt forslag.
– Dessverre har de ikke tatt det nødvendige ansvaret og kommet med et forslag som virkelig vil berge myra, sier Haltbrekken.
Det SV reagerer på, er at regjeringen foreslår at kommunene skal få mulighet til å gi dispensasjon fra forbudet.
– Sånn er det i strandsonen, og vi vet hvilken massiv nedbygging av strandsonen det har ført til. Vi mener det må være Statsforvalteren som har denne dispensasjonsretten, slik Miljødirektoratet opprinnelig foreslo, sier SV-politikeren.
Han mener lovforslaget åpner for at nedbyggingen kan fortsette i samme tempo som før, og viser til erfaringene fra strandsonen.
– De siste 50 årene har vi sett en massiv nedbygging av strandsonen, til tross for at det er forbudt å bygge innenfor et belte på 100 meter fra sjøen, sier han.
En rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) i 2023, viste at kommunene allerede har planlagt utbygging på 164 kvadratkilometer med myr.
– Det tilsvarer 23.000 fotballbaner, til tross for at vi vet hvor viktige disse områdene er, sier Haltbrekken.
Da tar han utgangspunkt i det internasjonale målet for fotballbaner, som er på 68 x 105 meter (7140 kvadratmeter).
Nå varsler Haltbrekken kamp når saken skal opp i Stortinget til høsten.
– SV kommer til å foreslå kraftige endringer, sier han.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier han er glad for at SV har engasjert seg for å få på plass et forbud mot nedbygging av myr.
– Jeg er derimot ikke enig med Haltbrekken i at forbudet slik vi har foreslått det, ikke vil ha noen betydning, sier han til NTB.
Miljøministeren sier at regelverket regjeringen foreslår, er betydelig strengere enn forbudet mot bygging i 100-metersbeltet mot sjøen.
– Terskelen for unntak er for eksempel høy. Kommunene må gjøre en detaljert kartlegging av naturverdiene i områdene. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene. Det vil bare være aktuelt i helt særskilte tilfeller, sier han.
Videre peker Bjelland Eriksen på staten kan gjøre om på kommunenes vedtak hvis de misbruker muligheten for å gi dispensasjon.
– Myr dekker 9 prosent av Norges areal. Forbudet er altså svært omfattende, sier han.
(©NTB)