Sporingsteknologi for kjæledyr kan bli en milliardindustri. LilDog har brukt syv år og 117 millioner kroner på å komme seg ut av startblokkene – og trenger fortsatt mer. Er dette et case som krever staying power og tålmodig kapital?
Hvis du noen gang har hatt hjertet i halsen, pulsen i taket, blodsmak i munnen og hamstringen i strekk – i det du jager etter en firbeint venn som har rømt båndtvangen og stukket til skogs – da vet du at behovet for bedre dyresporing ikke er hypotetisk. Det er høyst reelt.
LilDog henvender seg til akkurat dette instinktet. De vil bli tech-løsningen for husdyreiere, med en kombinasjon av fysiske GPS-enheter og en appbasert plattform for sporing, helse og sosial funksjonalitet. Selskapet har eksistert siden 2017, har hentet inn 117 millioner kroner i kapital, og har akkumulert rundt 70 millioner i omsetning frem til i dag. Nå forsøker de å hente ytterligere 60 millioner gjennom en direkte folkeemisjon, som priser selskapet til 115 millioner – en verdi de selv hevder er kraftig rabattert mot et reelt nivå på 400 millioner. Per nå er det tegnet for 31.691.883 kroner, altså litt over halvparten av målbeløpet på 61,4 millioner kroner.
Det er lett å være skeptisk. De har hittil brukt mer penger enn de har skapt i inntekter. Produkter har blitt tilbakekalt. Planer om børsnotering har blitt skjøvet ut i tid – gründer og daglig leder Morten Sæthre sier det vil skje til høsten. Lildogs produkter har tidligere blitt tilbakekalt, men er nå på lager og tilgjengelig for kjøp, noe som gir et mer håndfast utgangspunkt for vekst og abonnementsinntekter.
Kapitaltung start – men et marked noen vil vinne
Men det betyr ikke nødvendigvis at dette er et dårlig case. Det kan også være et typisk staying power-spill – slik vi har sett med selskaper som Uber, Spotify og Tesla. Noen markeder krever enorm initial kapital for å utvikle teknologi, bygge infrastruktur og etablere distribusjon. Det kan ta ti år og hundrevis av millioner før selskapet blir selvfinansierende. Men når nettverkseffekten slår inn og plattformen skalerer, kan gevinstene bli tilsvarende store.
Markedet for kjæledyrteknologi vokser kraftig globalt, og noen vil til slutt dominere denne nisjen. Spørsmålet er: blir det LilDog? Eller en av selskapets kinesiske konkurrenter? Selskapet har støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og har vist evne til å tiltrekke seg investorer over tid. Om de klarer å integrere maskinvare og programvare på en måte som gir høy brukerlojalitet og tilbakevendende inntekter, kan dette bli langt mer enn et hobbyprosjekt for teknologiinteresserte dyrevenner.
Så nei – dette er neppe caset for deg som vil ha trygg kontantstrøm eller utbytte neste år. Men det kan være caset for deg som er villig til å ta høy risiko – som kollega Espen Teigland – tenke langsiktig og akseptere at reisen mot en industriell vinner kan bli både humpete og kapitalkrevende.