Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 27. mai.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder at Russland planlegger nye offensive operasjoner. Han avviser at Vladimir Putin ønsker en forhandlingsløsning og mener den russiske presidenten viser forakt for fredsbestrebelser, inkludert USAs gjenvalgte president Donald Trumps meglingsinitiativ.
Zelenskyj karakteriserer de omfattende russiske angrepene de siste dagene – med ballistiske raketter, krysserraketter og over 900 droner – som militært meningsløse og kun egnet til å forårsake ødeleggelser.
Den ukrainske presidenten gjentar sin oppfordring om økt press på Russland gjennom ytterligere sanksjoner.
Siden lovbestemmelsen mot lønnstyveri trådte i kraft i 2022, har kun tre saker endt med domfellelse. Av 383 anmeldte tilfeller er hele 291 saker henlagt, viser Klassekampens gjennomgang av tall fra politidistriktene.
I Oslo er 136 av 175 anmeldte saker henlagt. Steffen Bjørkavåg Olsen fra El og IT Forbundet mener disse sakene taper i prioriteringene, mens politiadvokat Benedicte Malling forklarer at henleggelser ofte skyldes kapasitetsmangel eller at sakene har et sivilrettslig preg.
Lønnstyveri innebærer at en arbeidsgiver bevisst misligholder sin plikt til å utbetale lønn eller andre godtgjørelser. Alminnelig lønnstyveri kan straffes med bot eller fengsel inntil to år, mens grovt lønnstyveri kan gi inntil seks års fengsel.
Reguleringslagrene med storfekjøtt tømmes denne uken, etter at svinekjøttlagrene ble tomme i mars, melder Nationen. Situasjonen kommer etter et langvarig overskudd siden 2022, som har kostet storfebønder dyrt med priskutt på 30 prosent.
Markedssjef Endre Myhr i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund påpeker at produksjonen av norsk kjøtt har vært for lav i forhold til etterspørselen. Med tomme lagre blir det nødvendig med import, og prisene vil stige.
Myndighetene har allerede fjernet tollen på storfekjøtt helt, mens satsen på svinekjøtt er halvert til 12,50 kroner per kilo.
To kvinner er anmeldt for å ha stjålet blomster ved to kjøpesentre i Bergen natt til torsdag. Kvinnene ble først tatt for tyveri ved Horisont kjøpesenter like etter midnatt.
Etter å ha blitt bortvist fra området, returnerte de to timer senere og stjal blomster ved Arken/Åsane senter. De anmeldes nå både for tyveri og for brudd på politiets pålegg om å holde seg borte fra stedet.
Hotellsøketjenesten Trivago melder om tosifret prosentnedgang i søk etter amerikanske hotellrom fra Canada, Mexico og Japan – land som er hardt rammet av Donald Trumps toll.
Fra Tyskland er nedgangen mindre enn 10 prosent, mens det fra Storbritannia ikke er større endringer. Både briter og amerikanere velger i økende grad å feriere i eget land.
Trivago-sjef Johannes Thomas påpeker at folk holder seg nærmere hjemme i usikre tider, og at amerikanere er spesielt følsomme for økonomiske endringer grunnet høy gjeld og tett tilknytning til aksjemarkedet.
Britiske kong Charles’ besøk til Canada understreker landets suverenitet etter Donald Trumps uttalelser om å innlemme Canada i USA, ifølge statsminister Mark Carney. Monarken, som også er Canadas statsoverhode, skal holde trontalen i parlamentet.
Carney fremhever besøkets betydning for landets identitet og de historiske båndene som styrkes i kriser. Han påpeker at Canadas styrke ligger i å bygge fremtid samtidig som landet omfavner sine britiske, franske og urfolksrøtter.
Det er sjelden monarken holder den canadiske trontalen. Dronning Elizabeth gjorde det to ganger, sist i 1977. Til forskjell fra USA, som løsrev seg fra Storbritannia på 1700-tallet, har Canada beholdt det konstitusjonelle monarkiet etter sin selvstendighet i 1867.