Reguleringslagrene med storfekjøtt er i ferd med å bli tømt. Det kan føre til import og økte priser, men kan også bidra til at bønder får mer betalt.
Reguleringslagrene med svinekjøtt var tomme i mars, og denne uka ligger Nortura an til å tømme siste rest av reguleringslagrene med storfekjøtt, skriver Nationen.
Det skjer etter et langvarig overskudd på kjøtt siden storfelagrene bygde seg opp i 2022. Tallene kommer fra Norsk egg- og kjøttråvare
, som er markedsregulator og tidligere hadde navnet Nortura totalmarked.
Ifølge Nationen har overskuddet på storfekjøtt kostet bønder som driver med dette, dyrt. Kjøtt på lager har hatt et priskutt på 30 prosent, i tillegg til at prisen bøndene får, ble kuttet kraftig i 2023.
– Det har i lang tid vært for liten produksjon av norsk kjøtt i forhold til etterspørselen. Dette har blitt dekket inn gjennom uttak fra reguleringslager, men nå er både reguleringslagrene og de kommersielle lagrene tomme, sier markedssjef Endre Myhr i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF).
– Da blir det behov for å supplere med import. Prisene går også opp, legger han til.
Tollen på storfekjøtt er nå helt fjernet, mens satsen på svinekjøtt er halvert fra hva den vanligvis er til 12,50 kroner per kilo.
(©NTB)