Zenith Energy ble til tider mer omsatt en Telenor, Orkla og Aker BP den første timen på Oslo Børs Mandag 26. mai. Med en oppgang på 24.55% – var selskapet en av børsens vinnere i dag. Forklaringen kan ligge i at Analyst Group fra Stockholm kom med en analyse på selskapet som spår en heftig oppside.
Det ble omsatt aksjer for hele 45 millioner kroner med et snitt på 1,974 kr. Da børsen stengte closet aksjen HOD (high of day) og det kan duket for noen spennende dager og uker for selskapet og deres aksjonærer.
Det er kommunisert fra selskapet at allerede fra starten av juli kan den internasjonale domstolen komme med sin slutning i i ICC-2 som selskapet har anlagt. Det er knappe 6 uker til og ser ut til å være en driver for ulike investorer. Videre ventes de avgjørelser på løpende bånd utover sommeren.
Tradere elsker arbitrasjesaker
Siste årene er det flere aksjer på Oslo Børs som har vært involvert i internasjonale søksmål og rettstvister. EAM Solar – som Investornytt også var først til å detektere tilbake tilbake i September 2023 – gikk 500% fra 5 kroner. Senere har selskapets aksje vært en av de mest volatile på Oslo Børs med store utslag.
Ser man på historikken til EAM Solar beveget den seg mest eksplosivt siste to ukene før rettsavgjørelsen.
Zenith skriver på sine nettsider at de har søksmål på totalt 640 millioner dollar, som ventes avgjort ila sommeren.
Men hvorfor liker tradere arbitrasjesaker?
Investorer og tradere tiltrekkes ofte av arbitrasjesaker der selskaper kan bli tilkjent betydelige erstatningssummer—ofte flere ganger høyere enn selskapets nåværende markedsverdi—fordi det representerer en asymmetrisk risiko–belønningsprofil. I slike tilfeller prises selskapet i markedet ofte kun etter dagens drift og inntjening, mens det juridiske utfallet – en potensiell «bonus» i form av en stor kontantutbetaling – ikke er fullt innbakt i aksjekursen grunnet usikkerhet, tidshorisont og kompleksitet. Dersom utfallet av saken går i selskapets favør, kan dette føre til en kraftig reprising av aksjen og en eksepsjonell avkastning for de som kom inn tidlig. For mange investorer minner dette om en opsjonslignende investering: man betaler lite for eksponeringen, men har potensial for stor gevinst, noe som er svært attraktivt i porteføljeteoretisk forstand.
Videre så har man momenttraderne som skjønner at med økte volum og økt oppmerksomhet inn mot en viktig begivenhet vil det være en skjevhet i tilbud etterspørsel. Dette utnytter erfarne tradere for trade.
Med en omsetning på 45 millioner iløpet av en børsdag – tiltrekkes også større investorer som normalt ikke tar i mindre selskaper. Viktigheten av volum er svært essensiel for en rekke spekulanter.
Nett nå kan det se ut som Zenith Energy tiltrekker seg alle disse gruppene samtidig. Historien viser også da at man kan få en positiv dominoeffekt når alle har et felles mål noen uker frem i tid.

Så er 1000 kroners spørsmålet – er oppgangen fortjent – eller vi vi få en tilbakegang?
Om man ser på historien i EAM Solar så er det grunn til å tro at de største volumet vil komme 2-3 uker før en rettsavgjørelse – det er om 2-3 uker for Zenith sin del. Det som gjør arbitrasjesaker såpass intressant for mange er at det er veldig binært utfall, med risikoen det innebærer. Det vil alltid være risiko i slike case, men mange investorer syntes det er ganske ufarlig å trade og investere i aksjen inntil en kjennelse foreligger.
Selger ikke aksjer nå – tror på en sterk utvikling
Investornytt har slått på tråden til Ole Andreas Hegle utenfor Trondheim – han har fulgt selskapet tett siste årene og er veldig klar i talen. Å selge aksjer nå på moment og inn i et forventningsrally gjør ihvertfall ikke han.
Hegle forventer ytterligere volum og interesse for arbitrasjecaset. Inntil nå har det vært de mest aksjeintresserte som er lesere av Investornytt som har forstått potensialet her og hva dette betyr rent psykologisk.
Nå ser vi at selskapet får betydelig internasjonal oppmerksomhet, særlig i UK og Sverige forteller Hegle.

Om selskapet får fult medhold så snakkes det om at selskapet blir tilkjent opp mot 7 milliarder kroner i erstatning. Det vil jo for alvor skape store bevegelser her. Nå handles vi på 2 kroner og gikk nettopp igjennom denne motstanden på høyt volum sier Helge.
Bare rente med å få medhold her betyr mye sier Hegle.
Hegle holder på med en Master i rettsvitenskap ved UiO: Oppgavetittelen er «Aksjonærers rettighetsvern ved rettede emisjoner og avtaler med tilknyttede parter«.
– Jeg må få si at CEO (Andrea Cattaneo red.anm.) er en smart businessmann og har virkelig imponert mange aksjonærer.
Spår oppgang og utbytte
Hegle sier han ikke trader så mye i aksjen – men sitter langsiktig og tror vi får en fin oppgang fremover. Han forventer utbytter også ved oppgjør fra rettsakene. Dette ser han frem til. Selskapet er fortsatt forholdvis ukjent for mange, men har vært klar i talen på at man kan forvente utbytte etterhvert som selskapet får oppgjørene.
Folk er jo veldig intressert i utbytteaksjer om dagen, så dette er jo en driver i seg selv avslutter Hegle.
