Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem IN live

Umami – den glemte smaken som løfter maten

NTB av NTB
25.05.2025
i IN live
Lesetid:3 mins read

De fleste er vel kjent med om maten smaker søtt, salt, bittert eller surt. Men noen ganger kan du få et lite rykk i ganen. En rundere og fyldigere smak – av umami.

Umami er en av våre fem grunnsmaker. Men den er fortsatt ukjent for mange, ifølge nyhetsbyrået AP.

Umami er smaken som forklarer hvorfor misosuppe føles rik selv uten fløte. Det er også umami som gjør at en bit parmesan på pasta kan gjøre hele retten komplett. Umami kan også forklare hvorfor stekt sopp har en kjøttfull karakter til tross for at den er helt plantebasert.

Hva er det som gjør bacon til et populært tilbehør? Det røkte svineflesket er proppfullt av umami-smak.

Betyr velsmakende

Det var den japanske kjemikeren Kikunae Ikeda som i 1908 identifiserte umami som en egen smak. Ikeda isolerte stoffet glutamat fra tangkraften dashi. Han kalte det umami – et ord som løst oversatt betyr velsmakende eller deilig.

Østasiatiske kokker har forholdt seg til umami i flere århundrer uten at den hadde et spesifikt navn.

I vestlig matkultur og vitenskap er det først i nyere tid at umami har fått fotfeste. Vestlige forskere brukte mange tiår på å erkjenne at umami stimulerer egne reseptorer på tungen på lik linje med søtt og salt.

Modning, fermentering eller langsom tilberedning

Kilden til smaken er naturlige aminosyrer, særlig glutamat, og i noen tilfeller også nukleotider som inosinat og guanylat. Disse finnes i mange råvarer. Det gjelder særlig dem som har vært gjennom modning, fermentering eller langsom tilberedning.

Dette er forklaringen på hvorfor eldre oster, spekemat, kjøttkraft og tørkede tomater smaker så intenst og tilfredsstillende.

Umami er også smaken som binder og balanserer. Det er umamien som gjør at en gryterett føles ferdig, eller at en saus føles dyp selv med få ingredienser. Den forlenger smaken i munnen og gir mat det kokker ofte omtaler som dybde eller rundhet.

Ufortjent dårlig MSG-rykte

Smakstilsettingen MSG, eller mononatriumglutamat, ble i flere tiår sett på med skepsis i Vesten. Denne smaksforsterkeren og syntetiske versjonen av glutamat ble også påstått å være opphav til Kinarestaurant-syndromet. Det refererer til påståtte symptomer som enkelte hevdet å få etter å ha spist mat på kinesiske restauranter, særlig hodepine, svetting, trykk i brystet, slapphet og ansiktsrødme.

Vitenskapelige undersøkelser har senere tilbakevist disse påstandene. Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og den europeiske mattrygghetsmyndigheten (EFSA) anser i dag MSG som trygt i moderat bruk.

Umami er tilbake i rampelyset nå. Ikke minst takket være den voksende interessen for fermentert mat, plantebasert kjøkken og japanske teknikker. Ingredienser som miso, tang, tørket sopp, ansjos og soyasaus er ikke lenger forbeholdt spesialforretninger.

Mye umami i norsk tradisjonsmat

I dag finnes de i mange norske hjem, ofte uten at hjemmekokken vet at det er nettopp umami hen tilfører maten.

I norsk tradisjonsmat har umami en naturlig plass. Fenalår, modnet spekeskinke, klippfisk og tørrfisk er rike på umami fordi de er tørket og speket over tid. Dette er prosesser som bryter ned proteiner og frigjør glutamat. Også langkokt fårikål og stekt leverpostei har tydelige umamikarakteristikker.

Også brunost kan trigge umami-reseptorene, i møte med både sødme og karamellisering. Jo lenger den er lagret, desto mer preger umami smaken.

100 år etter at smaken ble identifisert og navngitt, begynner hjemmekokker i Europa og USA å forstå hvor avgjørende umami kan være for å lage mat som virkelig smaker.

Ikke bare rikt – men minneverdig.

Relatert Innlegg

IN live

Fakta om umami-kilder

25.05.2025
IN live

Bergingen av grunnstøtt konteinerskip i Trondheimsfjorden har fått grønt lys

25.05.2025
IN live

Labour innfrir valgløfte – togselskap er igjen statseid

25.05.2025

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?