Her er en liten oversikt over ulike kilder til den femte smaken – umami.
Animalsk:
*Parmesan og vellagrede oster
* Spekeskinke, bacon, fenalår og roastbiff
* Klippfisk, tørrfisk og ansjos
* Kjøttkraft og beinbuljong
Vegetarisk/vegansk:
* Tørket og stekt sopp (shiitake, portobello, østerssopp)
* Tomatpuré, soltørkede tomater og ketsjup
* Soyasaus, tamari (japansk soyasaus) og miso
* Kombu (tang) og andre typer sjøgress
* Ernæringsgjær og fermenterte belgfrukter
Industrielle produkter:
* MSG (mononatriumglutamat)
* Umami-salt med sort hvitløk og sopp
* Dashi-pulver og umami-paste
* Kewpie-majones og fermenterte sauser
* Umami Bomb, Red Boat fiskesaus og koji-baserte smakstilsetninger
(Kilde AP)
(©NTB)