Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vedtatt at de vil knytte studiestøtten til det såkalte grunnbeløpet (G). Men i Stortinget sier de nei.
– Jeg er skuffet over at forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) ikke sørger for at Arbeiderpartiet er med på dette, når det er Arbeiderpartiets kjernepolitikk. Tydeligvis er ikke vedtatt politikk så viktig hos Arbeiderpartiet, sier SVs Grete Wold til NTB.
Hun har foreslått
i Stortinget å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden. Dette betyr at den automatisk justeres opp i tråd med prisveksten i samfunnet.
Både Sp og Ap har vedtatt at de er for dette på sine landsmøter denne våren og har det inne i partiprogrammet for de neste fire årene.
Men da Utdanningskomiteen på Stortinget leverte sin innstilling i saken forrige uke, gikk både Ap og Sp imot. Dermed blir det ikke flertall.
– Bare Venstre og Rødt stemte med oss. De andre partiene valgte altså å stemme mot egen kjernepolitikk, sier Wold.
I merknadene
til saken i Stortinget påpeker Arbeiderpartiet at de sammen med SV og Sp har styrket studiestøtten betydelig de siste årene.
Basislånet vil fra neste studieår være økt med 40.500 kroner sammenlignet med 2021.
– Arbeiderpartiet ønsker å påpeke at en G-regulering av utdanningsstøtten kan gi økt forutsigbarhet, men det vil også være et kostnadskrevende tiltak, skriver de.
Ap viser til at det årlig kan bli snakk om 544 millioner kroner ekstra.
Også Senterpartiet peker på økt studiestøtte de siste årene og flere andre grep for studentene. De skriver videre at SV ikke har utdypet hvilke utdanningsstøtteordninger som bør kobles til G.
Wold og SV mener at studentene vil få en mer forutsigbar økonomi ved å knytte studiestøtten til grunnbeløpet.
– Studenter har et like stort behov for å kjøpe brød og betale husleia i år som neste år, sier hun.
Hun viser til at nivået på den nå økte studiestøtten ikke er sikret i årene framover.
–Vi kan jo ikke ha det sånn at den må forhandles opp i Stortinget hvert eneste år, det er ikke akkurat forutsigbart, sier hun.
(©NTB)