Det kom ingen rentekutt fra Norges Bank torsdag. Sentralbanken peker på tollbarrierer og kronekurs og varsler at det ligger an til rentekutt i løpet av året.
Styringsrenten ble holdt uendret på 4,5 prosent. Ekspertene hadde i forkant anslått at den ville holde seg uendret.
– Komiteen har besluttet å holde renten uendret. Prisveksten er fortsatt over målet. Setter vi renten ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt, sier visesentralbanksjef Pål Longva i en pressemelding.
Der skriver de at det er usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig settes ned i løpet av året.
Renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og til å dempe prisveksten, skriver banken.
– Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid. Dersom renten settes ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt. På den annen side kan en for høy rente bremse økonomien mer enn det som er nødvendig for å få prisveksten ned til målet
Sentralbanken trekker fram tollbarrierer som har skapt usikkerhet i global økonomi.
– Komiteen var opptatt av at dette kan trekke i ulike retninger for renteutsiktene. På den ene siden ser vekstutsiktene internasjonalt ut til å være svakere, og oljeprisen har falt. Hos våre viktigste handelspartnere ventes det nå noen flere rentekutt enn tidligere. På den andre siden har kronekursen svekket seg noe og vært svakere enn lagt til grunn.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge mener det er bra at sentralbanken sitter stille i båten. Han viser til at Norges Bank legger blant annet svekkelsen i kronekursen til grunn for sin beslutning.
– Det betyr på den annen side at hvis kronekursen styrker seg fremover, så vil rentebanen nedjusteres. Vi kommer til å følge kronekursen tett, for den kan bli avgjørende for når det første rentekuttet kommer.
Norges Eiendomsmeglerforbund mener sentralbanken skuffer en kvart million førstegangskjøpere som venter på sitt første rentekutt.
– Det er snart fem år siden forrige gang Norges Bank kuttet renten, siden har styringsrenten steget fra 0 til 4,5 prosent og blitt liggende på et høyt nivå i lang tid til tross for at det er skapt forventning om rentekutt. Det er krevende for husholdninger med høye bokostnader og stram økonomi å forholde seg til skiftende og uklare signaler om renteutviklingen, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
Frp mener statsminister Jonas Gahr Støre må ta sin del av skylden.
– Støre har flere ganger gått langt i å love rentekutt, men folk opplever nå at økte renteutgifter spiser opp den lille reallønnsforbedringen. Nok en gang har folk grunn til å føle seg lurt av Støres løfter om rentekutt, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi.
SV mener Norges Bank nå snart er nødt til å sette ned renten.
– Bankene har enorme overskudd på grunn av renten, og folk flås på grunn av renten fordi bolig er den største utgiften folk har. Mens statsministeren ber folk skrape på døra til banken for å be om lavere rente, mener vi det er bankene som må ta ansvar og sette ned renten, sier SVs Andreas Sjalg Unneland.
Norges Bank har holdt styringsrenta i ro på 4,5 prosent siden desember 2023. Den gang var prognosen at det første kuttet ville komme høsten 2024, men kuttet har latt vente på seg.
Nå har ikke sentralbanken kuttet i styringsrenta siden de satte den ned til 0 den 12. mai 2020.