Skipsfart står for 90 % av verdenshandelen og omtrent 2,5 % av globale klimagassutslipp. Globale fraktvolumer forventes å fortsette å vokse. Samtidig har verden et tiltrengt behov for å redusere utslipp og andre miljøpåvirkninger.
Norske TECO 2030 ruster seg til å håndtere en av vår tids største miljøutfordringer: Hvordan redusere utslipp fra økende globale skipsfartsvolumer. – Rederier kan bevege seg mot nullutslipp ved å implementere eksisterende og nye teknologier, med hydrogenbrenselceller som den ultimate løsningen, sier konsernsjef Tore Enger, og selskapets grunnlegger.
HYDROGEN BRENSELCELLER
TECO 2030 marine brenselceller er det første brenselcellesystemet i verden som er spesielt utviklet for bruk ombord på skip og i andre tunge applikasjoner. Tore Enger påpeker at TECO 2030 er den eneste brenselcelleutvikleren som ikke kommer fra bil- eller lastebil- industrien, men er fokusert utelukkende på bruk av marin og tung industri.
Selskapet utvikler morgendagens motor, drevet av grønt hydrogen som drivstoff – brenselcellemotoren som forventes å bli brukt i tusenvis av flytende fartøy så vel som i tungindustrien de neste tiårene. Brenselcellemotoren vil bidra i overgangen fra fossilt brensel til klimavennlig hydrogen på vei mot helt utslippsfri drift.
– Saken er at selv i 2050 vil trolig nesten 50 % av alt drivstoff fortsatt komme fra fossile kilder. Overgangen kommer ikke til å bli gjennomført på noen få år, dette er en stor endring som påvirker utviklingen av infrastruktur i mange år fremover. En endring som helt ærlig er uunngåelig, sier Tore Enger.
I 2021 mottok TECO 2030 50 MNOK fra Innovasjon Norge til utvikling av sine marine brenselceller. Dette er en stor milepæl for selskapet, da det betyr at den norske regjeringen indirekte er sikre på at brenselceller og hydrogen vil spille en viktig rolle i å avkarbonisere den norske kystlinjen. I tillegg er dette også et positivt tegn for skipsfartsnæringen ettersom den søker alternativer for avkarbonisering.
TECO 2030 har mottatt en «Approval in Principal» (AiP) fra DNV, et av verdens ledende klassifiserings- og sertifiseringsorganer, for sitt Marine Fuel Cell System og dets Fuel Cell Module FCM400, som bekrefter at disse er trygge å bruke ombord på skip.
Tore Enger reflekterer at mange kunder er svært interessert i utviklingen som TECO 2030 foretar. «Planen er å lansere en småskala produksjon av vår nye motor i begynnelsen av 2023, mens den første halvautomatiske produksjonslinjen i Narvik, starter produksjon i løpet av Q4 2023. Vi skal kunne forsyne marin og tung industri med brenselceller med en samlet kapasitet på opptil 400 MW per år innen 2025, og på opptil 1,6 GW per år innen 2030. 1.6 GW tilsvarer omtrent 2,1 millioner hestekrefter og eneste utslipp er varm luft og vann.»
Med en produksjon på 400MW per år, tilsvarer dette en omsetning på ca. 1.5 milliarder NOK. Med en produksjon på 1.6GW per år i 2030, tilsvarer dette en omsetning på ca. 10 milliarder NOK.
FLYTTE FJELL
Selskapet har inngått en lang leieavtale for et produksjonsanlegg og innovasjonssenter i Narvik i Nord-Norge. I årene frem mot 2030 forventer TECO 2030 totale investeringer i anlegget i Narvik til å beløpe seg opptil én milliard kroner i forskjellige transjer. I løpet av den perioden kan det skapes inntil 500 nye arbeidsplasser i Narvik med ulik kompetanse som elektrikere, mekanikere, rørleggere og ingeniører og sivilingeniører innen prosess, elkraft, elektro og automasjon.

Anleggsavtalen er bærekraft på sitt beste, da selskapet ikke skal bygge noe nytt, men vil gjenbruke et eksisterende bygg av enestående kvalitet og godt egnet for selskapets produksjons formål. Narvik har en flott beliggenhet fra et logistikksynspunkt, med flere gode transport muligheter.
– Anlegget vil også i betydelig grad bidra til økonomisk vekst i Nord-Norge, støtte lokalsamfunnet, med nye arbeidsplasser og nye muligheter. Selskapet har en avtale med UiT Narvik for samarbeid om utvikling og fremtidig hydrogenrelatert forskning. Sammen med lokale partnere som UiT Narvik i nord vil selskapet flytte fjell for å ta viktige steg rundt kompetansebygging av hydrogen og brenselceller.
STATSMINISTERBESØK
1. mars 2022 besøkte statsminister Jonas Gahr Støre TECO2030s Innovasjonssenter-anlegg, og var veldig fornøyd med det han så. Når det gjelder å støtte nye, grønne industribedrifter, mener statsminister Støre at regjeringen har mer å bidra med. – Vi har en «to-do list», sa han under besøket.
Statsministeren mener at det som gjøres i Narvik passer godt inn i regjeringens grønne industriplan på flere måter: Teknologi kan kutte utslipp i ferge- og nærskipsfart, også passer det inn i regjeringens ambisjon om muligheter for internasjonale investeringer, og det skjer i nord.

Tidligere i januar 2022 offentliggjorde regjeringen sine strategier for grønn næring, og statsminister Støre har redegjort for sine mål for regjeringen i årene som kommer. – Vi skal skape lønnsomme og attraktive arbeidsplasser i hele landet, øke grønne investeringer, styrke eksporten fra fastlandet og kutte klimagassutslipp. Norge har store muligheter til å skape verdier i årene fremover. Vi har en sterk bransje som gjør det godt i konkurranse med andre land. Regjeringens mål er at Norge skal være en grønn industriell pådriver også i fremtiden, sa statsminister Jonas Gahr Støre den gang.
VERDENSLEDENDE
Den nye teknologien utvikles i samarbeid med det Østerrikske «powertrain» selskapet AVL, som er verdens største uavhengige selskap for utvikling, simulering og testing av brenselceller og utvikling av hydrogenapplikasjoner. AVL vil også bidra til planlegging og etablering av den kombinerte fabrikken og innovasjonssenteret i Narvik, som skal bli Europas første storskala produksjon av hydrogen brenselceller.
Patenter som er utviklet i samarbeidsprosjektet eies 50/50 av TECO2030 og AVL, men TECO2030 har 100% av kommersialiseringsrettighetene til patentene. TECO2030 betaler AVL 1 – 1.5% av produksjonskostnaden per brenselscelle i royalty-fee for bruk av AVL sin andel av patentene og bruk av AVL sine andre allerede utviklede patenter. Dette vil øke styrken i samarbeidet, og desto viktigere er det for AVL å gjøre TECO 2030 sine brenselceller for verdensledende og best i klassen.
«Utfordringen er ikke hva vi gjør eller skal gjøre, den største utfordringen er at hele hydrogen forsyningskjeden beveger seg i en ny retning. Det er mange initiativer over hele verden og presset øker for løsninger innenfor sirkulær økonomi, bærekraft og en grønnere verden, ettersom politikere over hele verden ser ut til å være enige om at vi alle må dempe klimaavtrykket,» sier Tore Enger.
«Vi har vært en aktiv deltaker i denne utviklingen med våre løsninger. Så langt har vi fått enorm interesse fra maritim næring – en svært konservativ sektor som ikke aktivt tar nye grep, men selv dette er i endring. Redere og operatører har blitt klar over at alle nå må gjøre sitt for å påvirke miljøet positivt i årene som kommer.»
FOR GRØNNERE FRAKT
Selskapet ble grunnlagt i 2019, og har sine røtter i TECO Maritime Group, en gruppe som har levert teknologi, service og reparasjonstjenester til den globale shipping industrien siden 1994. Selskapet ble notert på Euronext Growth i oktober 2020.
«I 2014-2016 så vi en endring i den maritime industrien og bestemte oss for at vi ville være en del av det, å være med på å gjøre verden til et bedre sted for kommende generasjoner. Vi har mennesker rundt oss, systemer rundt oss så vel som kunder som er på samme bølgelengde, og fra det øyeblikket for noen år siden har vi aldri sett tilbake, bare fremover,» sier Tore Enger.
TECO 2030, bestående av personell og partnere med sterke FoU-evner og maritim erfaring, har som mål å bli en ledende leverandør av grønn maritim teknologi, ved å utvikle og levere løsninger for et renere globalt miljø.
