Det er ventet en skikkelig rekyl i mange aksjer i Europa Torsdag. En av aksjene som har falt mest og som virkelig kan stige mye i tiden fremover har vi tatt en kikk på!
Denne saken ble opprinnelig publisert 10.04.2025
Med kombinasjon av fallende oljepris, uro, tariffer og svært ustabile finansmarkeder har gitt en dødelig coctail for mange selskaper. Mange selskaper hadde allerede før uroen falt betydelig og igjen halvert seg sitse to ukene.
Aksjen vi dag kikker på ble handlet nesten 800% dyrere enn i dag, og vi tror nå på en rekyl i det tekniske bildet.
Shelf Drilling er et internasjonalt oljeserviceselskap, spesialisert på jack-up-rigger for gruntvannsboring, med operasjoner i flere viktige olje- og gassregioner. Aksjen handles på Oslo Børs under tickeren SHLF, og har over tid tiltrukket seg både spekulative investorer og investorer med en mer fundamentalt forankret tilnærming. Kursen har fått hard medfart siste året, og har falt betydelig fra tidligere høyder til dagens nivå. Vi ser nærmere på aksjen ut fra et teknisk perspektiv, uten å se på det fundamentale som omhandler sektorens utfordringer.
Ticket: SHLF
- Dagens kurs: 5,56
- Motstand: 7,1 – 8,2 – 10,6
- Støtte: 4,4 – 3,6 – 3,5
- Lang EMA200: 13.01
- Kort ema200: 5,57
- 52 Weekly range: 4,43 – 24,48
- 1 års endring: -73,1%
- Teknisk kursmål: 20
Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefrue sin teoridel.
Tjenesten er levert av: Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
Lyst å sjekke ut hvem vår tekniske analytiker er, sjekk www.trondyman.no
1. KORTSIKTIG PERSPEKTIV
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
I denne tekniske analysen ser vi nærmere på kursutviklingen til Shelf Drilling, basert på ulike verktøy og indikatorer, med mål om å identifisere potensielle støtte- og motstandsnivåer, trender og tekniske signaler for videre kursutvikling.
Det er tydelige tegn på svikt i det fundamentale for selskapet når man ser på utviklingen over en treårsperiode. Aksjen testet en topp på 38,25 kroner den 27. september 2023, etterfulgt av en retest av toppformasjonen den 24. januar 2024 på 35,35 kroner. Siden den gang har kursen vært i en sammenhengende nedtrend, og har i den siste perioden hatt en laveste sluttkurs på 4,43 kroner.
I den senere tid har aksjen bunntestet flere ganger, og det kan nå være tegn til at vi nærmer oss en potensiell bunnformasjon. Etter at nivået under 5 kroner ble tatt ut, har det dannet seg en serie med høyere bunner i chartet – såkalte higher lows – noe som kan indikere begynnende styrke. Dette mønsteret støttes av et gradvis økende momentum, der både RSI og MACD viser høyere bunner over tid.
Bunnformasjonen understøttes ytterligere av at aksjen gikk inn i en akselererende nedtrend etter at støtten rundt 7,20-nivået ikke holdt. Et tydelig teknisk signal på dette kom 3. april, da det oppsto et gap ned fra 7,17-nivået, noe som markerte starten på en brattere og mer intens fase av nedsalget.
Vi har tidligere lagt ut at dersom ikke støttenivået rundt 8 kroner ikke hold, vil man se en fase ned mot 5-6 kroner. Det var et raskt og grovt anslag, men noe som ble tatt ut på nedsiden med en liten underdekning på signalene. Det var angitt en grei horisontal støtte på 5,1-5,2 nivået, og en kurs over dette nivået er nå et begrensende nivå for nedsiden.
En akselererende fase kjennetegnes gjerne ved at kursen faller raskere over kort tid, ofte som følge av panikksalg eller stop-loss-utløsninger. Dette er teknisk sett ofte den siste fasen i en nedtrend, eller en opptrend, og kan være et tegn på at markedet nærmer seg kapitulasjon – en tilstand der selgerne i dette tilfellet begynner å bli tømt ut, og det dannes et grunnlag for trendvending fordi kjøperne tar over prosessen.
I tillegg ser man nå at den kortsiktige glidende indikatoren EMA50 har fått en høyere stigningstakt enn den lengre EMA200, noe som betyr at kortsiktige kjøpssignaler styrker seg relativt til de langsiktige. Dette indikerer en endring i kjøpsmønsteret i markedet i positiv retning, og støtter opp om det tekniske bildet av en mulig vending fra nedtrend til en gryende opptrend.
Per i dag ligger EMA200-signalet i det korte bildet på kursnivå 5,57, og viser tegn til utflating med potensial for å gå over i stigende trend. Sluttkursen er for øyeblikket 5,56 – altså nær identisk med EMA200-nivået. Et nytt løft i kursen herfra vil kunne gi et brudd opp over denne teknisk viktige linjen, og samtidig skape et sterkere positivt moment i markedet.
Et etablert brudd over kort EMA200 vil ofte fungere som en trigger for videre oppgang, da det bekrefter skifte i trendretning og tiltrekker seg både kortsiktige og mer langsiktige kjøpere. Slike signaler vil være mer signifikant dersom det skjer i et lengre tidsbilde enn en mnd, gjerne sett over 1-2 års chart, men man ser gjerne de litt lengre trend bevegelsene i det kortsiktige før man ser det i de litt mer langsiktige chartene.
Et viktig teknisk referansepunkt fremover er det åpne gapet på 7,19 kroner, som fortsatt ikke er tettet. Dette gapet sammenfaller med en tidligere, tydelig støttelinje som nå fungerer som motstand. Det interessante her er at denne tidligere støtten på 7 nivået, også markerer bunnen i en rektangelformasjon fra aksjens første handelsperiode, noe som gjør nivået enda mer signifikant med et brudd opp til det nivået.
Slike historiske nivåer har ofte høy teknisk relevans – de fungerer ikke bare som motstand, men også som en «magnet» på oppsiden, hvor kursen naturlig trekkes mot for å teste.
Gapet ved 7,19 markerte også starten på den akselererende fasen som satte den foreløpige bunnen, og i perioden etter gapet har det vært svært lite horisontal motstand i prisbildet mellom dagens nivå og opp mot dette punktet. I tillegg er det lavt historisk volum i dette området, noe som ytterligere reduserer friksjonen på vei opp.
Vi har lagt til kursvolum i månedschartet ovenfor, som viser begrenset volum fra dagens nivå og opp mot området rundt 7 kroner. Et slikt lavt horisontalt kursvolum betyr at det historisk har vært lite handelsaktivitet i dette prisintervallet, noe som ofte medfører redusert teknisk motstand. I praksis kan dette legge til rette for en mer dynamisk og rask oppsidebevegelse, ettersom det er færre tidligere kjøpere som sitter fast i posisjoner og derfor færre naturlige salgsnivåer i dette området.
Når aksjen beveger seg inn i et slikt “volumtomt” rom, ser man ofte at kursen kan stige raskt mot neste reelle motstand, særlig dersom den støttes av positivt moment og volumøkning.
Når man ser dette kursvolumet i sammenheng med et gap open på samme sone, kan bidra til at en potensiell rekylfase skjer raskt og kraftfullt dersom kursen etablerer seg over EMA200 med en bekreftende close. Et slikt signal vil kunne utløse økt kjøpsinteresse og gi et dynamisk løft mot det åpne gapet og motstandssonen rundt 7,17–7,19.
2. LANGSIKTIG PERSPEKTIV
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen.
Når man ser på det langsiktige bildet, tar man utgangspunkt i et bredere tidsperspektiv – spesielt for aksjer som har hatt et kraftig fall fra tidligere toppnivåer. Vi har her inkludert et 3-års chart som viser utviklingen fra toppen på 38,25 kroner den 27. september 2023, og den påfølgende langsiktige nedtrenden.
Underveis i denne nedtrenden ser vi flere markante motstandsområder som kan bli aktuelle ved eventuelle rekyl- eller reverseringsforsøk. De mest fremtredende nivåene i det nærmeste bildet ligger rundt 8,10 og 10,60 kroner. Nivået rundt 8 kroner er særlig interessant, ettersom det også representerer et beregnet testpunkt mot motstanden i en kortere, sekundær stigende trendkanal innenfor den overordnede primærtrenden for nedgang. Dette området er visualisert med den første positive, hvite pilen i chartet, og markerer et teknisk viktig punkt der aksjen kan møte motstand dersom den fortsetter videre opp.
Noe man særlig bør merke seg i chartet, er hvordan den hvite primære trendkanalen tidligere ble brutt på nedsiden. Det nederste nivået holdt ikke da kursen testet støtten rundt 8,10 kroner, og dette utløste et nytt fall ned mot området rundt 4,40 kroner. Det interessante nå – sett fra et kortsiktig perspektiv – er at aksjen ikke lenger tester helt ned til den nedre linjen i den samme primære trendkanalen. I stedet ser vi tegn til at kursen snur tidligere, og at det etableres høyere bunner innenfor den overordnede nedadgående strukturen. Dette tolkes som et positivt teknisk signal, da det antyder at salgsstyrken er i ferd med å svekkes, samtidig som kjøperne kommer inn tidligere i bildet.
For å illustrere dette skiftet har vi tegnet inn en kortere, sekundær stigende bunntrend med gule, parallelle linjer. Denne markerer det nye mønsteret av høyere bunner og gir et visuelt bilde av den begynnende strukturelle forbedringen innenfor det større trendbildet.
I tillegg ser vi at aksjen har støtte på oversiden av den langsiktige glidende indikatoren EMA200, som i det lange bildet nå ligger rundt 13 kroner. Dette nivået har tidligere fungert som dynamisk støtte under oppgangsperioder, og kan ved en eventuell sterkere oppgang igjen bli et viktig punkt for reaksjon og bekreftelse på et mer varig trendskifte. En etablering over dette nivået vil kunne tolkes som et tydelig signal om at aksjen er i ferd med å bryte ut av den langsiktige nedtrenden og gå over i en ny oppadgående fase.
Sett i et langsiktig perspektiv viser både RSI og MACD et mønster som bekrefter det vi også observerer i det kortsiktige bildet: Begge indikatorene har utviklet en positiv undertone ved å danne høyere bunner under den siste fasen av nedtrenden. Dette signaliserer at det underliggende momentumet er i ferd med å snu, og at presset på nedsiden gradvis avtar.
Spesielt i langsiktige analyser er slike utviklinger i momentindikatorer viktige å merke seg, da de ofte gir tidlige tegn på strukturelle endringer i markedets dynamikk. Når både RSI og MACD viser høyere bunner i samspill med etablering av høyere lavpunkter i selve kursbildet, tolkes det som et sterkt og troverdig signal om potensiell bunnformasjon og gryende trendvending. Dette er noe man bør være oppmerksom på i den videre utviklingen.
Samtidig må man også være forberedt på alternative scenarier. Dersom kursen møter for sterk teknisk motstand rundt 8-kronersnivået – som både samsvarer med en tidligere kortsiktig topp i 1-månederschartet og den øvre motstandslinjen i den sekundære, stigende trenden (markert med gule, parallelle linjer) – kan det utløse en ny nedgangsbevegelse. I et slikt tilfelle er det sannsynlig at aksjen vil søke støtte først ved det forrige laveste punktet på 4,43 kroner.
Dersom dette nivået ikke holder, kan neste naturlige støttesone ligge i området rundt 3,50–3,60 kroner, hvor det finnes underliggende historiske støtteverdier. Dette gjør nivåene rundt 8 kroner til et teknisk kritisk punkt for videre utvikling i aksjen.
3. TEKNISK KURSMÅL
Det tekniske kursmålet er basert på den nåværende langsiktige trenden og gir en prognose for aksjen 6–12 måneder frem i tid.
Som teknisk kursmål har vi indikert nivået rundt 20 kroner. Dette baserer seg på en tydelig volumsone i 3-årsperspektivet, hvor det ligger betydelig historisk volum mellom 18,10 og 20,70 kroner. Slike markante volumsoner har teknisk betydning, spesielt når en potensiell trendendring er under utvikling. Å bryte opp gjennom slike nivåer kan gi ekstra moment og bidra til å bekrefte et skifte i markedets struktur.
Vi har begrenset tro på at aksjen skal falle særlig lavere enn 4,43 kroner, som representerer forrige bekreftede bunntest. Det er antydet at området rundt 3,50–3,60 kroner kan fungere som et absolutt siste støttenivå dersom kursen skulle svekke seg ytterligere. Et eventuelt fall til dette området vil imidlertid ikke ødelegge det langsiktige tekniske bildet eller vår overordnede setup, da slike mindre differanser i bunntesting ofte har begrenset betydning i et større tidsperspektiv.
Dersom selskapet har livets rett og markedet begynner å prise inn en mer positiv fremtid, bør man kunne forvente at aksjen tester det angitte tekniske kursmålet i løpet av høsten 2025. Det er også tatt i betraktning at aksjen har en 52 weekly high på 24,4 nivået, som spiller inn for en litt lengre rekyl En slik utvikling vil forutsette at de tekniske signalene fortsetter å bygge seg opp i riktig retning og at nøkkelmotstander brytes med styrke og volum.
4. KONKLUSJON
Aksjen har vært i en markant langsiktig nedtrend siden toppen på 38,25 kroner i september 2023, med en påfølgende bunn rundt 4,43 kroner. Denne utviklingen vitner om et svekket fundamentalt bilde, men nylige bevegelser i chartet indikerer mulig vending. Det har dannet seg høyere bunner (higher lows) etter at nivået under 5 kroner ble tatt ut, og både RSI og MACD viser tegn til styrking. Samtidig har EMA50 begynt å stige raskere enn EMA200, noe som antyder positivt moment på kort sikt.
Teknisk sett har aksjen brutt ut av en akselererende nedtrend, og har nå etablert en potensiell bunn. Det åpne gapet ved 7,19 kroner – som også markerer bunnen i en historisk rektangelformasjon – fungerer som en sterk motstand, men også som en mulig magnet for kursen. Det lave horisontale volumet mellom dagens nivå og gapet, kombinert med et volumtomt prisområde, kan føre til en rask og kraftig oppgang dersom kursen etablerer seg over EMA200 med bekreftende close.
I det lange bildet viser også månedsgrafen støtte for en vending, særlig ettersom aksjen nå befinner seg rett under kortsiktig EMA200 (5,57 kroner) og viser tegn til å kunne bryte over dette nivået. Et slikt brudd vil kunne fungere som et sterkt teknisk kjøpssignal, særlig når det sammenfaller med økende moment og lavt volum på oppsiden. Fibonacci-retracement fra 8,27 til 4,43 peker også på 61,8 % som et kritisk nivå, som tidligere har fungert som teknisk motstand rundt kurs 6,3 der åpningskursen etter gapet som oppsto ved starten på den akselererende nedtrenden.
På den annen side er det viktig å være oppmerksom på potensielle fallscenarier. Dersom aksjen møter sterk motstand rundt 8 kroner – der både en tidligere topp og den øvre linjen i en sekundær stigende trendkanal konvergerer – kan dette utløse ny nedgang. I så fall vil først 4,43 fungere som støttenivå, og ved brudd under dette, ligger neste tekniske støttesone rundt 3,50–3,60 kroner. Dette gjør 8-kronersnivået til et teknisk nøkkelpunkt for veien videre.
