Etter en kaotisk mandag med ville intradagsvingninger peker pilene bratt oppover før åpning tirsdag. Håpet om forhandlinger og en de-eskalering av Trumps tollkrig gir nytt liv til markedene – til tross for stadig økende geopolitisk uro.
Det ble en dag med ville svingninger på børsene mandag. Nasdaq svingte med nesten 10 prosentpoeng intradag. Fra ned -5,2 % til opp 4,5 %, før indeksen endte praktisk talt flatt. Det var rapporter om at Trumps økonomirådgiver Kevin Hassett hadde signalisert en 90 dagers utsettelse i Trumps straffetoll, som sendte indeksene vinkelrett opp like etter åpning.
Men lettelsen ble kortvarig. Rapportene var fake news. Hassett hadde gitt et intervju med Fox tidligere på morgenen, men der hadde han ikke sagt noe slikt. Den som imidlertid hadde kalt for en 90-dagers utsettelse var hedgefondforvalter og forbeholden Trump-supporter, Bill Ackman. Trump-administrasjonen reagerte derimot raskt med å avkrefte rapportene.
- S&P 500: Ned 0,2 %, stengte på 5 062,25
- Nasdaq Composite: Endte til slutt nesten uendret opp 0,1 %, stengte på 15 603,26
- Dow Jones Industrial Average: Ned 0,9 % (-349 poeng), stengte på 37 965,60
- Statsobligasjoner: Toårsrenten opp til 3,75 %, etter å ha vært nede i 3,45 %. 10-årsrenten tilbake på 4,18 %, etter å ha vært under fire prosent mandag.
- Bitcoin: Rekyl mot $80 000, etter å ha stupt rundt 10 % til i overkant av $74 000 på det laveste mandag.
Håp om forhandlinger løfter futures – Bessent på diplomatisk storoffensiv
Tirsdag peker førhandelen mot en kraftig rekyl fra start for indeksene på Wall Street, med alle indeksene indikert opp over to prosent. Selv om mandagens byks for børsene var en tyvstart, så stiger forhåpningene for forhandlinger og en de-eskalering av Trumps handelskrig.
Ifølge finansminister Scott Bessent har 50-60-70 land strukket ut hånden for å forhandle frem tollkompromiss med USA. Bessent skal innlede forhandlingene med Japan.
I et intervju med CNBC tirsdag advarte Bessent Kina og andre land mot å gjengjelde Trumps toll. Bessent har en krevende balansegang, men det er åpenbart at han ønsker forhandlinger med USAs handelspartnere for å de-eskalere tollkrigen. Samtidig som en rekke profilerte amerikanske næringslivsledere, hvorav flere har sympatier med Trump-administrasjonen, har gått ut med krass kritikk av Trumps drakoniske tollsatser.
Ifølge andre rapporter reiste Bessent i all hast til Florida på søndag for å overbevise Trump om å søke forhandlinger og et sluttspill for tollkrigen, før markedene kollapser fullstendig.
Dalio: – Vi er vitne til et historisk sammenbrudd
I en kommentar advarte hedgefondforvalter Ray Dalio mot å se situasjonen som kun et spørsmål om toll:
Den langt større, langt viktigere tingen å huske på er at vi ser et klassisk sammenbrudd av de store monetære, politiske og geopolitiske ordenene. Denne typen sammenbrudd skjer bare omtrent en gang i livet, men de har skjedd mange ganger i historien når lignende uholdbare forhold var på plass.
Navarro: – Handelsunderskuddet har tappet USA for verdier
I en kronikk i Financial Times argumenterte handelsrådgiver Peter Navarro hardt til forsvar for Trump-administrasjonens tollmaksimalisme:
USAs kumulative handelsunderskudd på varer fra 1976 – året hvor kroniske underskudd begynte – til 2024 har overført over 20 milliarder dollar av amerikansk formue til utenlandske hender. Det er mer enn 60 prosent av USAs BNP i 2024. Utenlandske interesser har tatt over store deler av amerikansk jordbruksmark, boliger, teknologiselskaper og til og med deler av matforsyningen vår.
Siden 1979, året da industrijobbene nådde toppen i Amerika og Tokyo-runden av General Agreement on Tariffs and Trade innledet store tollreduksjoner for mest foretrukne land, har USA mistet 6,8 millioner industrijobber. Siden Kina ble med i WTO i 2001, har den reelle gjennomsnittlige ukentlige inntekten i USA stort sett stagnert – og steg litt mer enn 10 prosent over hele perioden.
Utvikling i Trump-administrasjonens økonomiske politikk:
- Trump truet med å innføre 50 % tilleggstoll på kinesiske varer dersom Kina ikke fjerner sine nylig annonserte 34 % tolløkninger innen tirsdag 8. april
- Økonomisk rådgiver i Det hvite hus, Stephen Miran, oppfordret andre land til å senke egne tollsatser for å unngå amerikanske mottiltak
- Goldman Sachs oppjusterte sannsynligheten for resesjon til 45 % innen året, og nedjusterte sine vekstprognoser grunnet Trumps tollpolitikk
