Wall Street rystes av et nytt handelsregime fra Trump-administrasjonen. Over helgen ble håpet om kompromiss erstattet med krigsretorikk, og totalt fravær av beroligende signaler. Resultatet: blodrøde børser, panikksalg og frykt for en ny global depresjon. Samtidig ulmer det internt i Det hvite hus, med indikasjoner på en splittelse i Trumps innerste krets.
Investorene stirrer ned i avgrunnen, og avgrunnen stirrer rett tilbake
Donald Trump lovet en ny gullalder. Istedenfor øker frykten for en ny mørkealder. Med en reprise av handelskrigen som sendte verdensøkonomien ned i Den store depresjonen på 1930-tallet.
Med rapporter om at over 50 land hadde strukket ut hånden til Det hvite hus for å forhandle frem handelspolitiske kompromisser, steg forhåpningene om at Trump-administrasjonen ville signalisere at straffetollene ville settes på hold mens forhandlinger pågår.
Men helgen gikk, uten at noen slike signaler kom. Trump var på golfbanen. Handelsminister Howard Lutnick avfeide at noen utsettelse er aktuelt. Han sa i et intervju søndag at tollsatsene definitivt vil stå i dager og uker. En uttalelse som riktignok holder døren åpen for at straffetollen ikke vil vare i årevis.
Boldbadet fortsetter: Ingen kompromissvilje fra Trump i krigsmodus
I et krigersk intervju ombord Air Force One søndag kveld, avfeide også president Trump at tariffene vil bli utsatt. Han lot seg tilsynelatende heller ikke affisere av massakren i markedene, og sa at man noen ganger må tåle sterk medisin.
I fraværet av signaler om noen oppmykning av posisjonen til Trump-administrasjonen, dumpet indeksene videre ned i avgrunnen straks den amerikanske futureshandelen åpnet sent søndag kveld. Småselskapsindeksen Russell 2000 stupte på det verste limit-down 7 %, som trigger en pause i handelen. Blodbadet spredde seg til Asia, der Hang Seng-indeksen i Hong Kong raste ned hele 12 % i mandagens handel.
Førhandelen peker mandag morgen mot nye fall på 4-5 % for indeksene på Wall Street. Bitcoin hadde holdt seg som et relativt sterkt lyspunkt, rundt $83 000 ved stengetid i New York fredag. Men siden søndag har kryptovalutaen skrellet av nærmere 10 % og dundrer ned ned til $75 000. Lillebror Ether straffes enda hardere med et dommedagsstup på nærmere 20 % – til tross for nylige anbefalinger fra Trump-sønn Eric om at investorer burde kjøpe Ether og takke ham senere.
Håp i horisonten: Fremtvinger Team Trump en ny Mar-a-Lago-akkord?
Et tilsvarende abrupt sentimentskifte må man tilbake til Covid for å se maken til. Spørsmålet nå er om det vil bli med en kortvarig panikk eller om dette markerer begynnelsen på slutten for globaliseringens tidsalder.
Det har tidligere vært snakket om en “Mar-a-Lago-akkord” for en bredere reforhandling av det globale handelssystemet og valutakurser. Er Trump-administrasjonens aggressive tollpolitikk et middel for å presse frem en slik akkord, som kan overta for etterkrigstidens Bretton Woods-orden?
På nåværende tidspunkt fremstår det som kanskje det eneste scenariet som kunne stagget dødsfrykten i finansmarkedene. Hvis mot alle odds Trump kan lykkes å fremtvinge en ny global handelsakkord, med lavere toll og handelsbarrierer i verdenshandelen.
Selv om Trump tar i bruk grove virkemidler, er det ikke til å stikke under stol at globaliseringen ikke har gått som Bill Clinton og andre liberalere så for seg da Kina ble innlemmet i Verdens handelsorganisasjon på begynnelsen av 2000-tallet. Clinton så for seg en enveisgate til fremgang og velstand, der Kina ville åpne sine markeder for amerikansk næringsliv. Det skjedde ikke. Frihandelen gikk bare den ene veien.
Selv om finansfyrstene på Wall Street og rundt omkring i verden gråter, har Trumps drakoniske tollpolitikk en ikke ubetydelig støtte fra Main Street America, den halvparten av befolkningen som ikke eier aksjer og som drar fordel av at oljeprisen kollapser. Arbeiderklassamerikanerne som har blitt redusert til umpa-lumpaer mens jobbene deres har blitt outsourcet og lokalsamfunnene deres har blitt uthulet. Det er først og fremst for disse amerikanerne Trump vil gjøre Amerika storslagent igjen.
Trøbbel i paradiset: Tollpolitikken skaper splittelse innad i Trump-administrasjonen
Samtidig er det rapporter om splittelser innad i Trump-administrasjonen, mellom tollmaksimalistene Lutnick og handelsrådgiver Peter Navarro på den ene siden og finansminister Scott Bessent og Elon Musk på den andre siden, som ønsker seg tollfri handel mellom USA og Europa.
I kjølvannet av Trumps tollannonsering forrige uke, kom Musk til og med med et stikk til Navarro, da han påpekte at en doktorgrad fra Harvard er et onde, ikke et gode, og at den akademiske økonomen aldri har bygget noen ting.
Fredag rapporterte MSNBC at finansminister Bessent, som er mer moderat i tollspørsmålet, ser etter en exit-strategi fra Trump-administrasjonens synkende skip. Dette har imidlertid ikke blitt underbygget fra andre kilder. Samtidig gav Bessents intervju med Tucker Carlson før helgen og på de amerikanske morgenshowene søndag ikke noe klart inntrykk av en mann på vei ut.
I en sjelden tweet fra Bessents gamle mentor, klargjorde investornestor Stanley Druckenmiller at han ikke under noen omstendigheter er i favør av straffetoll på over 10 % – selv om han har sett en rolle for toll som verktøy i en imperfekt verden.
