Wall Street ble kastet ut i fritt fall torsdag etter at president Trump lanserte en ny æra med global proteksjonisme. Med straffetoll som våpen og handelsbalansen som moralsk kompass, utfordrer Trump både markedet – og økonomifaget. Førhandelen indikerer ingen fredagsrekyl, men fortsatt blodbad på Wall Street inn i helgen.
President Trumps kunngjøring av omfattende nye tollsatser sendte sjokkbølger gjennom de globale markedene torsdag. De nye tiltakene – omtalt som «Liberation Day» av administrasjonen – innfører en generell importtoll på 10 %, med høyere straffesatser på toppen. Dette utløste det kraftigste børsfallet i USA siden 2020.
- S&P 500: ned 4,8 % til 5 396,52
- Nasdaq Composite: ned 6,0 % til 16 550,61
- Dow Jones Industrial Average: ned 4,0 % til 40 545,93
- Statsobligasjoner: 10-årsrenten har falt under firetallet til 3,95 %. 2-årsrenten har falt til 3,63 %
- Bitcoin (BTC): En aldri så liten rekyl, tilbake over $84 500
- EUR/USD: 1,10, etter å ha vært over 1,11 i kjølvannet av Trumps tollannonsering
I førhandelen peker pilene bare videre ned i avgrunnen. Så langt ser det ut som det eneste som kan få en sprett på Wall Street i dag, er hvis noen kaster en katt ned fra taket på New York-børsen.
Teknologiaksjene hamres av frykt for at outsourcingens tidsalder er forbi
- Apple (AAPL): ned 9,25 % til 203,19 USD
- Amazon (AMZN): ned 8,98 % til 178,41 USD
- NVIDIA (NVDA): ned 7,81 % til 101,80 USD
- Dell (DELL): ned 18,99 % til 77,23 USD
Trumps toll: Logikk eller galskap?
I et intervju på CNBC torsdag kveld tok Trumps handelsrådgiver, Peter Navarro, de nye straffetollsatsene i forsvar.
Navarro mener at tollsatsene er basert på en «sofistikert» analyse, som fanger opp summen av all juksing handelspartnerne utsetter USA for valutakursmanipulasjon. Ikke bare toll, men også andre handelsbarrierer som: merverdiavgifts-forvrengninger, eksportsubsidier, dumping, forfalskning, intellektuell eiendomstyveri, samt vikarierende teknologi- og jordbruksstandarder.
Navarro mener at handelsunderskuddet representerer summen av all juksing. Han mener USAs kroniske handelsunderskudd er bevis på det, siden handelsbalansen i en frihandelsverden ville balansert seg over tid.
Derfor har Trump-administrasjonen simpelthen tatt handelsunderskuddet mot hvert enkelt land, dividert på all import fra det aktuelle landet, for å finne den teoretiske tollsatsen, eller handelsbarrieren landet har mot USA.
Ta for eksempel Kina. i 2024 var kinesisk eksport til USA $438,9 milliarder, mens importen fra USA var på $143,5 milliarder. Da blir (143,5-438,9)/438,9 = 67 %. Det er ifølge Trump-administrasjonen den teoretiske handelsbarrieren Kina påfører USA.
Ekspertene idiotforklarer Trump, og bortforklarer USAs gjeldsproblem
Om man går god for Navarros premiss, er ikke utregningen av tollsatsene Trump-administrasjonen helt hinsides all logikk. Nå vil de færreste gå helt god for dette premisset. Men det er i det minste en viss logikk i galskapen. Trump-administrasjonen har ikke tatt tallene helt ut av løse luften.
De fleste akademiske økonomer så vel som utdanningsløse USA-eksperter tordner mot Trump-administrasjonens økonomiske analfabetisme. Samtidig har dykk i arkivet funnet støtte for Trumps tollpolitikk fra uventet hold.
En mye sirkulert artikkel av Warren Buffett fra 2003, argumenterer for en politikk med treffende likheter til Trumps tollsatser. Og så sent som i 2008 kom daværende presidentkandidat Barack Obama med handelspolitiske argumenter som vel så gjerne kunne vært Trump sine. Men det som da var “hope and change” er i dag økonomisk fascisme.
Det er tvilsomt om Trumps drakoniske tollpolitikk er løsningen på USAs tikkende gjeldsproblem. Men problemet forsvinner ikke, selv om ekspertene er mer ivrige på å idiotforklare Trump enn å foreslå alternative løsninger.