Bør man selge, spre risiko eller holde fast i planen? Etter et dramatisk børsfall i mars, har uroen spredd seg for mange. Eller er det egentlig så dramatisk? Vi spurte Svein Frøystad, som minner om at korreksjoner er helt normalt.
Kron-forvalter Joar Hagatun i Kron fortalte i går til Finansavisen at mars 2025 var den tyngste måneden for norske indeksfondsinvestorer siden 2002.
Verdensindeksen målt i norske kroner falt hele 10,5 prosent, som følge av både et aksjefall i USA og en styrket norsk krone.
Svein Frøystad er forfatter av Fondsbloggen for folk flest og aktiv i sosiale medier. Han er kjent for å spre ro og realisme i urolige tider. Han mener det er viktig å forstå hva som egentlig skjer:
— Nedgangen er ikke nødvendigvis et uttrykk for at markedet kollapser. Det er en kombinasjon av en sterkere krone og svak utvikling i amerikanske aksjer. For globale fond med høy USA-eksponering gir det en dobbel negativ effekt, forklarer Frøystad.
Frøystad er klar på at vi står i en krevende situasjon.
— Vi har en spesiell cocktail nå: Uro i Midtøsten, krigen i Ukraina, spenninger mellom Kina og Taiwan og en ny amerikansk president med uforutsigbare holdninger til toll og handel.
Likevel advarer han mot å ta forhastede beslutninger.
— Vi har sett denne typen uro før. Det som ofte skjer, er at markedene tilpasser seg. Men den som lar seg styre av frykt, får sjelden god avkastning.
Korreksjoner er normalt
— Mange husker nok Covid-krasjet i mars 2020, hvor markedet falt nær 30 prosent. I andre halvdel av 2020 kom markedet sterkt tilbake og endte året i pluss, sier Frøystad.
Han peker på at korreksjoner skjer jevnlig og at det er helt normalt. Markedene vil altså korrigere i ny og ne. De kan ikke bare stige i det uendelige:
- Et 5 % fall skjer hvert år!
- Et fall på mer enn 10 % har inntruffet 2/3 av alle år siden 1928!
- Gjennomsnittlig årlig fall fra 1928-2023 er på 16,4 %!
Frøystad viser til en illustrasjon fra Ben Carlson som oppsummerer det godt: «This is normal.»

Han viser til 50 år med kriser og uro, men med like mange perioder med oppgang.
— På tross av kriger, pandemier og politisk kaos har tålmodige investorer fått betalt. Det er å puste med magen, ro og disiplin som skaper resultater i fondssparing, påpeker han. For å få avkastning må man ta risiko. Og risiko koster, spesielt i tider når man ser fondsverdier falle. Dette er prisen du betaler for god avkastning over tid.
Følg planen, med mindre du må realisere snart
For Svein Frøystad er det én regel som alltid står fast, selv i urolige tider:
— Har du en plan, bør du følge den. Det gjelder uansett om markedet er opp eller ned. Med mindre du har behov for pengene på kort sikt, er det ingen grunn til å avvike, sier han.
Han viser til at korreksjoner og børsuro er en naturlig del av det å være langsiktig investor. For den som har tid, er det langt større risiko i å ta forhastede beslutninger enn i å stå løpet ut.
— Markedet er i bevegelse og det vil det alltid være. Men kan du bli sittende, har historien vist at du blir belønnet.
Samtidig legger han til en viktig nyanse:
— Hvis du derimot nærmer deg et tidspunkt hvor du faktisk skal bruke pengene, da kan det være lurt å revurdere. Ikke fordi markedet svinger, men fordi tidshorisonten er kort, understreker han.
Poenget, sier han, er ikke å gjøre noe fordi markedet svinger. Det er å vite hvor du er i egen plan og handle ut ifra det.
Øke eksponeringen mot Norden og Europa
Selv om hovedregelen er å holde seg til planen, mener Frøystad det kan være fornuftig å bruke anledningen til å justere balansen:
— Hvis du er usikker på om du er godt nok diversifisert, kan det være en god anledning til å øke eksponeringen mot Europa, Norden eller fremvoksende markeder.
Han peker på at disse markedene for tiden er lavere priset enn det amerikanske. Og at spredning er viktigere enn noensinne.
— Det handler ikke om å selge alt og bytte strategi. Men om å gjøre små justeringer som gjør porteføljen mer robust.
Frøystad trekker spesielt frem norske og nordiske fond som er interessante nå. Særlig fond med fokus på stabile, utbyttebetalende selskaper og sparebanker.
— Norske aksjefond kan gi en viss nedsidebeskyttelse i dagens situasjon. Spesielt fond med eksponering mot sparebanker og robuste konsum- og tjenesteselskaper kan være fornuftige.
Han legger vekt på at man bør tenke bredt og konservativt. Og at slike fond gir god defensiv eksponering.
Rentefond kan gi trygghet for den urolige
Et tredje grep handler om trygghet i porteføljen:
— Hvis du nå sliter med nattesøvnen, kan det være lurt å ha en andel i rentefond. Da har du noe som svinger lite, hvis du velger stabile nordiske obligasjonsfond. Du kan eventuelt øke aksjeandelen igjen når du føler deg tryggere, sier Frøystad.
Han legger til:
— Rentefond fungerer som støtdempere. Og i perioder med høy rente, som nå, får du også en viss avkastning der.
Hva med pensjonsfond?
På spørsmål om hva vi bør gjøre med pensjonssparingen, er Frøystad forsiktig med å uttale seg. Men tydelig på ett punkt:
— Mange har det motsatte problemet: De er for tidlig nedvektet i aksjer. Det skjer gjerne automatisk i pensjonsprofiler, lenge før man faktisk skal ta ut pensjon.
Han råder folk til å sjekke spareprofilen sin:
— Hvis du har lang horisont, bør du vurdere høyere aksjeandel. Det er mange som ikke er klar over at de blir nedvektet til renter allerede fra slutten av 40-årsalderen. Det er tidlig når det fortsatt er 15-20 år til du skal ta ut pensjon.
Investeringsfilosofien: En påminnelse
Frøystad gjentar det han sier i nesten hver artikkel han skriver:
- Følg planen
- Spar systematisk og jevnlig
- Spre investeringene
- Sitt gjennom opp- og nedturer
- Ha kontroll på risikoen
- Steng ute støyen fra media
— Det er fristende å gjøre noe når markedet faller, men det er ofte da du bør gjøre minst. Det som skaper resultater over tid er systematikk, sier han.
Et siste råd: Skjerm deg for støy – og bygg regnværsvernsbeskyttelse
— Jeg mener oppriktig at media er en av de verste kildene til investeringsbeslutninger, sier Frøystad.
Han viser til hvordan moderate markedsutslag ofte presenteres som kriser. At det skaper unødvendig panikk blant sparere.
— Vi må ikke være naive. Men vi må heller ikke la oss rive med av overskrifter. Beskytt deg mot støyen. Det er kanskje den viktigste forsikringspolisen du har som fondssparer.
Han trekker frem et begrep han har lånt fra Holberg Fondene: Regnværsbeskyttelse. Og da tenker han på en portefølje som er bredt diversifisert og kanskje også har innslag av rentefond.
— Det var egentlig et webinar med bergensk tittel, som Holberg arrangerte. Men jeg synes begrepet passer perfekt for fondssparing, sier Frøystad.
Han tilføyer:
— Du trenger ikke å rømme fra markedet, men kanskje bare ta på deg en god jakke. Det er det regnværsbeskyttelsen handler om, avslutter Frøystad, og gjentar at du må være komfortabel med den risiko du tar.
Og husk på investor Peter Lynch sitt gode poeng: “The key to making money in stocks is not to get scared out of them”!