Situasjonen er for alvorlig til å drive politisk spinn om toll på matvarer, mener næringsministeren. Regjeringen avviser Høyres kritikk for høye tollsatser.
– Jeg aksepterer ikke premisset om at økt toll på en knollselleri, en isbergsalat og rødbeter og kålrabi, vil gjøre det umulig for oss i den handelspolitiske situasjonen vi nå står i, sa næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Høyre og stortingsrepresentant Olve Grotle mener det sender «svært uheldige signaler» til våre handelspartnere, og først og fremst USA, at tollsatsene på utvalgte landbruksvarer har økt under regjeringen Støre.
– Spørsmålet nå er hva amerikanerne vil gjøre i en svært kjent geopolitisk situasjon, sa Grotle.
– Anerkjenner statsråden den negative signaleffekten av å øke tollen på matvarer i en tid der det er viktig å hegne om internasjonal handel? spurte han.
USA har varslet kunngjøring av en rekke nye tollsatser mot flere av sine viktigste handelspartnere innen 2. april. På det Trump kaller «frigjøringsdagen» skal supermakten bli mindre avhengig av utenlandske produkter.
– Situasjonen er for alvorlig til å legge ansvaret på de grønnsakene, parerte statsråden.
Hun forsikret at regjeringen har tett dialog med EU, Europa og USA. Å sikre matberedskap, og at vi har matproduksjon i hele landet, er noe som er helt i tråd med WTO-regelverket og noe «veldig mange land gjør», ifølge Myrseth.
– Vårt mål er å sikre norske interesser i en svært utfordrende tid. Jeg har ikke tenkt å bruke noe tid på å drive med politisk spinn på det, sa Myrseth.
Høyre-leder Erna Solberg gikk tirsdag ut og kritiserte regjeringen for å være for dårlig forberedt før Trump kunngjør nye tollsatser onsdag – noe hun mener er «helt tydelig».
Hun er bekymret for at norske eksportbedrifter skal bli rammet av tollbarrierer. Norge får i en amerikansk handelsrapport kritikk for tollsatser på «flere hundre prosent» på landbruksvarer.
Norges system for midlertidige tollreduksjoner på svært kort varsel gjør det dessuten uforutsigbart og vanskelig for amerikanske eksportører å reagere, ifølge Høyre-lederen.
– Når vi her hjemme nå er hoderystende til Trumps tollkrig, er det verdt å huske på at Norge faktisk har svært høye tollmurer selv, og at Støre-regjeringen har økt dem de siste årene. Vi har 344 prosent toll på biff, 191 prosent på nypoteter og 429 prosent på lammekjøtt, sier Solberg.
Finansminister Jens Stoltenberg slo tirsdag kveld hardt tilbake.
– Dette er overhodet ikke dagen der man skal bruke et billig utspill til å gjøre noe som kan koste Norge dyrt, sa han til TV 2.
Det er uklart for Stoltenberg «hva Solberg faktisk vil med utspillet». Finansministeren poengterer at det er viktig å stå sammen om å avvise USAs argumenter for å øke tollsatser.
– Da bør vi ikke bruke amerikanernes argumenter. Det kan lett oppfattes som vi er enig, og det bør vi overhodet ikke være, fortsetter Stoltenberg.
Finansministeren påpeker at rapporten Solberg viser til er en rapport som har kommet ut hvert år, der USA flere ganger har kritisert Norge for tollsatser på landbruksvarer.
(©NTB)