- Oljeprisen kraftig opp
- Oljeselskapene faller tilbake etter onsdagens bonanza
- Kursoppdateringer
Brent og WTI med kraftig oppgang på onsdag. Brent prøver å stabilisere seg over $73 per fat mens West Texas Intermediate kryper seg oppover mot det viktige 70-dollars nivået. Større trekk enn ventet fra de amerikanske lagrene samt usikkerheten rundt amerikanske sanksjoner er største årsak til utviklingen.
US Energy Information Administration (EIA) Rapporterte I går et større lager trekk enn ventet for uken som sluttet 21 mars. Markedet forventet et trekk mellom 1 og 1,5 millioner fat fra de strategiske lagrene. Data fra EIA viste at over 3,3 millioner fat ble trukket fra lagrene og tallene viser at amerikanerne er 5% lavere en femårssnittet. Det kan signalisere et trangere tilbudsmarked i nær fremtid og tradere bruker dette som et bullish signal
Produksjonen i USA ligger stabilt på 13,57 millioner fat per dag (0,5 millioner fat høyere enn for et år siden) Input til raffineriene er i snitt på 15,75 millioner fat per dag, noe høyere enn forrige uke, men noe lavere enn for et år siden.

Trekk i amerikanske lager samt nye, strengere sanksjoner mot Iran og Venezuela kan tyde på at vi går inn i en tid med et trangere tilbudsmarked enn hva vi først så for oss og det kan vi se i opsjonsmarkedet hvor tradere hamstrer Brent kjøpsopsjoner for å hedge mot mulig høyere priser.
Les mer om lagertallene her: US Oil Weekly Update: Trump Tariffs Pressures China – Investornytt
Grønn dag for oljeselskap.
De norske oljeselskapene hadde en strålende grønn dag på Oslo bør på onsdag. Equinor falt litt tilbake akkurat i åpningen, men etter det så ikke selskapet seg tilbake og brukte resten av dagen til å klatre til over 275 kroner per aksje, noe som ble 1,91% opp for det største selskapet på Oslo børs. Equinor har noen prosent opp til januar toppen, men har den siste måneden klatret fra 254 til 275,25 kroner per aksje, en oppgang på cirka 8%
Aker BP hadde i likhet med Equinor en sterk dag på børs. Også Aker BP falt noe tilbake etter åpning, men kom sterkt tilbake under resten av handelsdagen og endte til slutt med en oppgang på 2,15%, best av de store norske oljeselskapene.
Vår Energi hadde en oppgang på 1,83% i løpet av handelsdagen og ligger nå på 33,42 kroner per aksje. Også Vår Energi har et stykke tilbake til januar toppen 39,33 kroner per aksje.
OKEA åpnet rett opp til 19,50 kroner per aksje, men klarte ikke å holde momentum resten av handelsdagen og endte opp i rødt terreng med en nedgang på 0,41%
De amerikanske gigantene endte også opp med en sterk dag på børs. Olje- og gassgiganten ExxonMobil falt noe tilbake på kvelden norsk tid, men endte allikevel opp med en oppgang på 1,44% til 118,27 USD per aksje.
Chevron, ConocoPhillips og Marathon endte også onsdagen i grønt med en oppgang på 1,22%, 0,63% og 0,48%.

Utvikling på norske og amerikanske olje- og gasselskap

Oslo børs åpner rødt torsdagsmorgen, hardt påvirket av norske oljeselskap som ikke klarer å holde momentum fra i går. OSEBX er i skrivende stund ned 1,13%. Equinor åpner med en nedgang på 1,56% og handles for 271,15 kroner per aksje.
Aker BP starter dagen negativt, og ligger i skrivende stund på 243,70 kroner per aksje, eller en nedgang på 1,46% og barberer bort hele oppgangen fra onsdag
Vår Energi åpner også negativt med en nedgang på 1,62% til 32,88 kroner per aksje.
Europeisk naturgass faller 0,05% tilbake i skrivende stund, mens amerikansk Henry Hub naturgass opplever kraftigere nedgang og ligger nå på minus 3,00% for dagen.
Gull fortsetter den positive trenden i all den globale handelsuroen og holder seg over $3035 med en oppgang på 0,57% og sølv starter også dagen positivt med en oppgang på 0,23% til $33,70 per unse.
Kobber er inne i en positiv periode, men faller noe tilbake på torsdagsmorgen, ned 0,21% til 5,232 USD/LBR. Kobberprisen reagerte positivt i går på nyheten om toll på kobber import som kommer raskere enn forventet.
Globale oljeserviceselskap hadde nok en grønn dag på New York Stock Exchange på onsdag og endte dagen med en oppgang på 0,35% for oljeservice ETF-en OIH. ETF-en OIH som vi tracker, inneholder et knippe av de største globale oljeserviceselskapene.
Råvarepriser

