Thor Medical har tatt endelig investeringsbeslutning om å bygge sitt første kommersielle produksjonsanlegg for alfa-stråling. En teknologi som kan revolusjonere kreftbehandling.
Thor Medical ASA skal bygge AlphaOne. Det er et nytt anlegg for produksjon av radioaktive isotoper – små mengder radioaktivt materiale som brukes i medisinsk diagnostikk og behandling. Disse skal brukes i presisjonsbehandling av kreft. Investeringsbeslutningen ble godkjent av styret tirsdag. Selskapet er nå klar for å starte byggingen ved Herøya Industripark i andre kvartal 2025.
Anlegget skal stå klart for produksjon i tredje kvartal 2026. Det vil kreve en investering på om lag 200 millioner kroner.
— Denne investeringen er støttet av flerårige salgsavtaler med ledende aktører innen radiomedisin. Vi har allerede sikret nesten full kapasitetsutnyttelse ved AlphaOne, pålitelige råvareleverandører og full finansiering gjennom hele byggeperioden, sier Jasper C. Kurth, CEO i Thor Medical.
Radiomedisin er en behandlingsform som bruker radioaktive stoffer til å diagnostisere og behandle sykdom, spesielt kreft.
Skal dekke økende etterspørsel
AlphaOne skal produsere alfa-emittere – radioaktive stoffer som avgir alfapartikler. Som er en type energirik stråling. De brukes i en behandlingsmetode kalt alfa-radioligandterapi. Her sendes strålingen målrettet inn i kreftcellene ved hjelp av spesialdesignede molekyler (ligander), som binder seg til kreftcellene.
— Produksjonen ved våre pilotanlegg har blitt verifisert av kundene våre. Vi er godt posisjonert til å ta en ledende rolle i skaleringen av medisinsk isotop-produksjon. Sammen med kundene våre skal vi forandre kreftbehandling, sier Kurth.
Skal levere til 25.000 pasienter i året
Anlegget skal i løpet av tre år kunne produsere doser til 15.000 pasienter årlig. Etter fem år skal kapasiteten økes til 25.000 pasientdoser. Uten behov for ytterligere investeringer. Årlig inntekt ved full kapasitetsutnyttelse er estimert til rundt 250 millioner kroner.
Teknologien som gjør dette mulig, er selskapets egenutviklede produksjonsprosess kalt AlphaCycle. Det er en automatisert og effektiv metode som gjør det mulig å produsere flere doser over tid uten å bygge ut anlegget ytterligere.
— Vi har gjennomført et grundig forprosjekt som inkluderer ingeniørarbeid, anbudsprosesser, kapitalbehov og tidslinje. Nå går vi videre med å bestille komponenter, starte bygging og forberede installasjonen, sier CFOO Brede Ellingsæter, som leder AlphaOne-prosjektet.
Starter med småskalaproduksjon
Selskapet har allerede startet produksjon i et pilotanlegg i samme bygg på Herøya. Her vil det leveres produkt til tidligfasekunder i 2025. Inntektene fra piloten forventes å være på ensifret antall millioner kroner i løpet av året.