Kinas årlige Folkekongressen er over. Men ett spørsmål står ubesvart: Hvor langt kommer Kinas ledelse til å gå for å få fart på økonomien i 2025?
Da Folkekongressen åpnet for en uke siden, la regjeringen fram et vekstanslag på 5 prosent. Det er ifølge økonomer et optimistisk anslag i en tid der USA trapper opp handelskrigen, og kinesere flest fortsatt holder igjen på forbruket.
Det har også fått flere til å spørre seg hva slags stimuleringstiltak Kina vil komme med utover året for å sikre vekstmålet i en tid da USAs handelskrig skaper enda mer usikkerhet.
På Folkekongressens siste dag ble det gjennomført en rekke vedtak om hva slags politikk som skal føres det neste året. De fikk så å si enstemmig støtte fra de nærmere 3000 delegatene.
Det var Li Hongzhong som ledet seansen, nestleder i Folkekongressens stående komité. Han erstattet komitéleder Zhao Leji, som skal ha pådratt seg en luftveisinfeksjon.
– La oss samle oss enda tettere rundt partikjernen, med kamerat Xi Jinping i sentrum, sa Li og ble møtt med kraftig applaus.
Et stadig tilbakevendende tema på det som er det største politiske møtet i Kinas årskalender, var hvordan man kan sikre både økt forbruk og økte investeringer.
Regjeringen har varslet at den legger opp til budsjettunderskudd for å kunne bruke statlige midler til å holde veksten oppe. Men det er først de neste månedene at verden vil få svar på hvordan Kommunistpartiet vil prioritere når det gjelder ulike økonomiske virkemidler.
Foreløpig ligger det an til at myndighetene vil være forsiktige med stimuleringstiltakene, selv om flere forbruksfremmende tiltak allerede er vedtatt. Blant annet skal 300 milliarder yuan – 440 milliarder kroner – gjøre det billigere å bytte inn gamle biler med nye.
Boligkjøpere kan også regne med statlig drahjelp, i det som er nok et forsøk på å få fart på det kriserammede boligmarkedet. Beijing vil dessuten overføre penger til lokale myndigheter som sliter med å gjennomføre vedtatt politikk som følge av mye offentlig gjeld.
Hvor mye disse tiltakene kommer til å hjelpe, er imidlertid usikkert, mener Jeremy Zook, sjefanalytiker ved kredittvurderingsselskapet Fitch Rating, i en rapport.
Vekstanslaget på 5 prosent er nøyaktig det samme som i fjor, og da overrasket kinesiske myndigheter med en rekke tiltak i september for å dytte veksten oppover mot 5-tallet.
(©NTB)