Facebook
Twitter
LinkedIn
Tyskland har forsøkt så langt det lar seg gjøre å forhindre at SWIFT ble et faktum – grunnen er enkel, dem importerer gass fra Russland. Dem er avhengig av gass for å holde energiprisene i noenlunde sjakk. 55% av all gass som benyttes i Tyskland blir importert fra Russland.
Europas energikonsum er fordelt slik:
- Olje 33,8%
- Gass 25,2%
- Kull 12,2%
- Atomkraft 9,6%
- Vannkraft 7,5%
- Vindkraft 11,6%
Olje og gass utgjør hele 59% av Europas energikonsum. Kilde illustrert vitenskap.

En ubalanse i gassleveranse og mulig handelstans med Russland vil sende energiprisene på gass og olje opp varig over tid.
I Norge er det særlig en aktør som produserer og eksporterer gass til Europa. Det er Equinor. Aker BP har en mye lavere gassandel enn Aker BP, og inntektene fra gasseksport knuste forventningene hos de fleste analytikere.
Den perfekte storm for olje og gasselskap i europa. Prisen på gass ventes å holde seg stabilt på rekordhøye nivåer og det kan bli innført rasjonering på gass.
Blokkering av handel med Russland samt at Tyskland nylig nektet Russland transport gjennom Nordstream 2. Da skal altså gassen gå gjennom krigsområder i Ukraina.
EU mener det vil være varig høye gasspriser inn i 2023. Dette kan sette klimasatsning på vent.
Energiprisene på oppvarming og elektrisitet er ventet å være høye over tid.
Det justerte driftsresultatet til EQNR ble på 15 milliarder dollar, eller 132 milliarder kroner. Det er en oppgang fra allerede spektakulære 82 milliarder kroner i tredje kvartal, og godt over analytikernes forventning på 117 milliarder. Dette skyldes i stor grad høye gasspriser.
EUs klimasjef Frans Timmermans sa til DN 23 februar at EUs mål er å bli kvitt avhengigheten av russisk gass – og at den norske gassen er en del av overgangen til nullutslipp-Europa.
Ergo EQNR er i en perfekt posisjon til å profitere på det grønne skiftet og selskapet leverer pr nå så mye gass rørledningene tillater til Europa allerede.

Andre selskaper med gassandeler kan få repriset NAV
Olje og gass er kjernevirksomheten i flere aktører på børsen. Det er særlig to smallcap selskap som har underliggende enorme gassreserver som jeg kjenner til.
Petronor har betydelig eierskap i AJE field utenfor Nigeria – gassfeltet er regner som et av de største på det afrikanske kontinentet. Pr. nå verdsettes eiendelen til minimalt på NAV og det ventes en endelig myndighetsgodkjenning ila kort tid.
Petronor har kjøpt lisensen av en annen aktør Panoro for 10 millioner dollar. Denne transaksjonen har nå Nigerianske myndigheter nå godkjent.
Africa Energy Corp – besitter 10% av lisensen på blokk 11/12B utenfor Sør Afrika, Total er majoritetseier. De underliggende verdiene der har styrket seg kraftig men man venter også der på godkjenning og avtale med SA. AEC er et leteselskap og produserer ikke olje, men besitter asset. Dem skal også borre blokk 2B senere i år sammen med Pnaoro.
Olje og gass blir hard valuta i et makroklima som er vanskelig – og klarer man å spotte må selskap som besitter enorme gassfunn som kan settes i produksjon nærmeste årene kan man nå virkelig gjøre en kule i aksjemarkedet.
- Equinor – den trygge solide med utbytter. Prises PE 10.67
- Petronor – jokeren som kan få en kraftig oppsving. Prises PE 1.2
- AEC – joker som kan bli kjøpt opp – potensielt sterk oppgang. PE ikke aktuelt å anvende.
DISCLAIMER
Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatternes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt. Personer i eller nærstående Investornytt AS eier aksjer i selskapet.

Espen Teigland
Espen Teigland er en av Norges mest profilerte investorer. Espen har jobbet med økonomi og etterretning i mange år i offentlig sektor. Espen har holdt foredrag om etterretning i finans og har et stort nettverk innen næringslivet i Skandinavia. Espen jobbet i politiet i 10 år inntil han nylig overtok som daglig leder i Investornytt.
Flere artikler fra Espen Teigland