Bitcoin snuste på $100 000 fredag, men så kollapset markedet. Et massivt hack av kryptobørsen Bybit utløste panikk, og likviditeten har tørket opp. Samtidig selger Bitcoin ETF-er unna, mens Michael Saylor kjøper som aldri før. Er dette en sunn korreksjon – eller starten på en større nedtur?
Fredag ettermiddag snuste bitcoinkursen på $100 000, på $99 500 på det høyeste. Så forsvant plutselig gulvet fullstendig under kryptomarkedet. Det negative sentimentet i det amerikanske aksjemarkedet var nok en tyngende faktor. Men hovedårsaken var etter alt å dømme hackerangrepet mot kryptobørsen Bybit, som lyktes å stjele halvannen milliard dollar verdt av ether samt å sende sjokkbølger gjennom kryptomarkedet.
I helgen kom markedet seg nogenlunde til hektene, da bransjeaktører mobiliserte en dugnad for å bistå Bybit med kortsiktige likviditetsbehov samt forsøk på å klore tilbake så mye som mulig av de stjålne midlene. Bybits kunder ser dermed ut til å bli dekket helt og fullt. Men for Bybit blir det nok et klekkelig tap, ettersom Lazarus-gruppens sofistikerte hvitvasking gjør det vanskelig å spore og inndrive ethermyntene som den nordkoreanske hackergruppen dumper jevnt og trutt i markedet.
MicroStrategy kjøper – men ETF-ene selger i stor skala
Fra mandag til tirsdag har nedgangen i markedet akselerert ytterligere. Michael Saylors MicroStrategy kjøper som det skulle være siste mulighet til å skaffe seg bitcoin – med nye to milliarder dollar pløyd ned i markedet mandag. Siden halveringen i fjor har Strategy kjøpt 918 bitcoin hver dag, mer enn dobbelt så mye som den daglige myntproduksjonen på 450 bitcoin.
Men alle andre kjøpere har forsvunnet. Alle andre selger. Inkludert Bitcoin spot ETFene, som har blødd kapital i februar. Mandag dumpet ETFene tilsammen bitcoin for over en halv milliard dollar. Langt ifra alle kjøperne av Bitcoin ETFene er langsiktige hodlere. Mange er hedgefond som engasjerer i den såkalte basis-traden. De kjøper Bitcoin ETFer og selger Bitcoin-futureskontrakter, for å innkassere prisdiskrepansen. Men i tider med markedsuro har denne arbitrasjemuligheten en tendens til å gå fra positiv til negativ.
Trump, memecoins og skuffede bitcoinere: Likviditeten tørker opp
Likviditeten i markedet har tørket opp, i det minste på kort sikt. Tirsdag har bitcoin på det hittil laveste blitt handlet for under $87 000. Dermed har kryptovalutaen korrigert ned over 20 % fra toppen på $109 000 den 20. januar – samme dag som Donald Trump ble innsatt som president. Og kun tre uker etter Nordeas investeringsdirektør og langvarig bitcoinskeptiker, Robert Næss, utsatte sitt nullscenario for Bitcoin. Snakk om sell the news event.
Så langt har ikke Trumps presidentskap gitt den boosten for kryptovaluta som mange bitcoinbrødre hadde håpet. Tvert om. Flere ser Trumps skamløse lansering av sin egen memecoin den 18. januar som et typisk toppsignal – som ble fulgt av den enda mer skandaløse Melania-mememynten.
Samtidig har opprettelsen av en nasjonalstrategisk bitcoinreserve som er mange bitcoineres våte drøm, latt vente på seg. Denne skribenten forventer likevel at en slik strategisk reserve vil bli foreslått av Donald Trumps AI- og kryptotsar, David Sacks, trolig innen den amerikanske uavhengighetsdagen.
Den siste måneden har kryptomarkedet gått på tomgang, i fraværet av nye triggere for å drive videre oppgang. En korreksjon kan derfor være et sunnhetstegn. For å rense grådigheten ut av markedet, samtidig som det gir kjøperne av Bitcoin ETFs et gunstigere inngangspunkt. Bitcoinmarkedet viser nå klare tegn på å være oversolgt, men det kan ikke utelukkes at kursen fortsatt skal lavere, før det eventuelt snur opp.
Inflasjonstallene som kan snu markedet
Potensielle triggere på kort sikt inkluderer fredagens PCE-inflasjonsrapport fra USA – Federal Reserves foretrukne inflasjonsindikator. Den samlede PCE-inflasjonen (eller headline-tallet) forventes å ha moderert seg til 2,4 % år-over-år i januar, fra 2,6 % i desember 2024. Kjerne-PCE-inflasjonen, som ekskluderer mat og energi, er likeledes anslått å ha bremset til 2,6 % fra 2,8 %.
Som Federal Reserves regionalpresident i Chicago, Austan Goolsbee, nylig bemeket, vil PCE-rapporten isåfall male et mildere bilde av inflasjonen enn CPI-konsumprisindeksen. Har markedet allerede tatt høyde for det? Eller kan selv en PCE-rapport på linje med konsensus gi en viss lettelse fra de eleverte inflasjonsbekymringene som har tynget kryptomarkedet mer enn aksjemarkedet?
På den annen side viser Federal Reserve Bank of Philadelphias førstekvartalsundersøkelse for 2025 blant profesjonelle prognosemakere en oppjustering av inflasjonsforventningene. Prognosemakerne anslår nå at den samlede PCE-inflasjonen for inneværende kvartal i gjennomsnitt vil ligge på 2,5 %, opp fra det forrige anslaget om 2,2 %.
Peak Inflation passert – hva betyr det for Bitcoin?
Denne skribenten drister seg likevel til å påstå at Peak Inflation er passert. Det er flere forhold som taler for det. Indeksen for økonomiske overraskelser har falt til sitt laveste nivå siden september – med andre ord er det flere makrorapporter som skuffer enn som gleder. Atlanta Feds nå-estimat for den økonomiske veksten i USA har svekket seg abrupt og markant, fra over tre til 2,3 %. Tiårsrenten har svekket seg hver uke siden Trump ble president – i tråd med administrasjonens uttalte mål.
Høyere renter og en sterkere dollar har utvilsomt hatt en innstrammende effekt for de finansielle forholdene i fjerde kvartal, som blant annet har gitt utslag i den høyeste misligholdsraten for kredittkortgjeld på 14 år og en stadig forverrende “affordability”-krise i boligmarkedet. Bankrates analyse fra 2024 anslo at for å ha råd til en bolig til medianpris på 402 343 dollar, trengs en årlig inntekt på 110 871 dollar – omtrent 46 % mer enn i 2020. Det amerikanske boligmarkedet har ennå ikke krasjet, men det har blitt kaldere.
På den økonomipolitiske siden, selv om man er enig med JP Morgan-sjef Jamie Dimon om at Elon Musks og Departementet for regjeringseffektivitets (DOGE) kostnadskutt i offentlig sektor er en nødvendighet, så er vekstimpulsen på kort sikt negativ og inflasjonsdempende. Samtidig veier den sterke dollaren opp for deler av den eventuelle inflasjonsimpulsen fra Trumps tollsatser.
Bitcoin på tomgang – men langsiktig bull-case lever
Summa summarum. På kort sikt ser bildet blekt ut for Bitcoin. Hacket av Bybit var en skikkelig sentiment-dreper, selv om det ikke avslørte noen underliggende sårbarhet i selve Ethereum-protokollen og selv om kundene slapp unna helskinnet. Men på medium til lengre sikt er fortsatt long-caset for Bitcoin intakt. Og hvis veksten i den amerikanske økonomien fortsetter å avta og inflasjonen ikke tar et nytt byks oppover, men snarere modererer seg, så vil det åpne døren på gløtt for tidligere og flere rentekutt fra Federal Reserve enn de 1-2 som for øyeblikket er priset inn for 2025. For Bitcoin og kryptovaluta vil det isåfall være stimulerende.