Digitale tvillinger er ikke lenger en futuristisk idé. De er i ferd med å forandre hvordan bransjer som oppdrett, transport og bygg- og anlegg drives. Twilligent, en norsk pioner innen denne teknologien, har på kort tid posisjonert seg som en nøkkelaktør. Nå åpner selskapet for nye investorer i en emisjon som skal finansiere videre vekst og internasjonal ekspansjon.
Selskapet står på terskelen til en større internasjonal ekspansjon.
— Det er nå digitaliseringslokomotivet går for industrien. Det har gått sakte fram til nå, men farten kommer til å øke veldig. Vi har tatt en posisjon innenfor SMB-segmentet som utgjør halvparten av industrien i Norge. Også i Europa, sier CEO Klaus Espegard i Twilligent.
Case Study: Twilligent i Viewpoint Spidercage
I en bransje der naturkrefter og teknologiske utfordringer går hånd i hånd, står oppdrettsnæringen overfor en digital revolusjon. I dette landskapet finner vi Viewpoint Spidercage, et prosjekt som utvikler autonome oppdrettsanlegg med støtte fra ledende aktører som Nova Sea og Mowi.
For oppdrettere har fjernstyring av slike anlegg lenge vært en utfordring.
— Frem til nå har de vært avhengige av manuelle inspeksjoner og flere separate systemer for å overvåke driftstilstanden, forklarer Twilligent-sjefen.
Dette fører til unødvendige reiser ut til anleggene, høyere kostnader og mindre fleksibilitet i driften.
De største utfordringene:
- Fjernmonitorering og styring: Når anlegget er ubemannet, er det krevende å få en helhetlig oversikt over driftstilstanden i sanntid.
- Datainnsamling og integrasjon: Informasjon fra sensorer, fôringssystemer, værstasjoner og strømforbruk må samles, struktureres og presenteres på en intuitiv måte.
- Avviksdeteksjon og vedlikehold: Tidlig identifisering av feil og slitasje på utstyr, som fiskenett og energiforbruk, er avgjørende for å unngå tap.
Løsningen fra Twilligent
For å møte disse utfordringene har Twilligent utviklet en proof-of-concept digital tvilling som demonstrerer hvordan IoT og skybasert datainnsamling kan effektivisere drift og fjernstyring av oppdrettsanlegg.
— Vi ønsket å vise hvordan vi kan koble sammen sensorikk, maskinlæring og sanntidsvisualisering for å gi operatørene full kontroll. Uansett hvor de befinner seg, forklarer Even Falkenberg Langås, Head of R&D i Twilligent.
Anlegget er ikke i drift enda. Selskapet har kun utviklet en demoversjon.
— Vi har vi ikke implementert ekte sanntidsdata, men vi showcaser muligheten. Med plattformen vår vil det være enkelt å koble til sanntidsdata så fort oppdrettsanlegget er operativt, sier Langås.
Løsningen vil fungere slik:
- Sanntidsdata fra sensorer: Systemet integrerer data fra en rekke kilder, inkludert fôringsnivåer, strømforbruk, værforhold og tilstanden til fiskenettet.
- Enhetlig dataplattform: Alle sensorer kan kobles til Twilligents skybaserte plattform, som gir en helhetlig oversikt over anleggets drift.
- Intuitiv visualisering: En digital tvilling kan gi operatørene et interaktivt dashboard hvor de kan overvåke både over og under vann, samt identifisere feil og avvik raskere.
- Planlagt AI-implementering: Fremover kan maskinlæringsalgoritmer forutsi avvik, drive prediktivt vedlikehold og optimalisere driften.
Fordeler med løsningen
- Økt effektivitet: Redusert behov for manuelle inspeksjoner sparer operatørene betydelig tid på planlegging og rapportering.
- Reduserte driftskostnader: Mindre behov for reise og automatisering av dataanalyse reduserer operasjonskostnader og energiforbruk.
- Forbedret kontroll over drift: Tidligere fragmenterte systemer samles i én plattform, noe som gir bedre innsikt i sanntidsdata og raskere respons på problemer.
- Optimalisert ressursbruk: Med data på fôrforbruk og værforhold kan operatørene forutsi når påfylling trengs, redusere svinn og sikre optimal fôring.
- Prediktivt vedlikehold: AI-drevne analyser kan forutsi utstyrsfeil og slitasje, slik at forebyggende tiltak kan iverksettes før alvorlige problemer oppstår.
Kostnadsbesparelser og skalerbarhet
— Det å kunne overvåke anlegget fra kontoret i stedet for å måtte ta en båttur ut hver gang noe skal sjekkes, gir en enorm verdi, sier Espegard.
Selv om kostnadsbesparelsene foreløpig er vanskelig å kvantifisere eksakt, viser analyser fra McKinsey, Deloitte og Accenture at digitale tvillinger kan gi betydelige gevinster gjennom fjernmonitorering, redusert reisebehov, mer effektiv planlegging og automatisert rapportering. Ifølge Twilligent kan sensorer kobles til plattformen på en formiddagsøkt, noe som gjør at verdien kan realiseres fra dag én.
Twilligents digitale tvillingteknologi er langt fra begrenset til denne industrien. Plattformen kan også brukes i en rekke andre sektorer som transport, logistikk, produksjonsindustri, bygg og anlegg, energi og helsesektoren.
Se også: Digitale tvillinger for compliance og bærekraft

Ny emisjon og vekstplaner
Twilligent gjennomførte en emisjonsrunde i april 2023. Responsen var over all forventning, ifølge selskapet. Emisjonen var fulltegnet. Selskapet har siden det hatt et par mindre broemisjoner for eksisterende aksjonærer. Siden den gang har de styrket sin posisjon med flere nøkkelansettelser. De har vært gjennom en restrukturering, laget en tydeligere markedsstrategi og lansert en helt ny digital plattform. Plattformen har tatt en klar posisjon innenfor SMB-markedet.
— Det som finnes for SMB-markedet i dag, er for ressurskrevende å komme i gang med for dem. Vår løsning er tilpasset små og mellomstore bedrifter. Det er kostnadseffektivt og enkelt å komme i gang med, forteller Espegard.
Selskapet har doblet antall kundeprosjekter siden sommeren og planlegger en emisjon for å skalere veksten.
- Kapitalinnhenting: 5-10 MNOK
- Prissetting: 40 MNOK pre-money
- Forventet ROI: x20
Midlene fra emisjonen skal brukes til videreutvikling av teknologien, skalering av salgsteamet og støttefunksjoner. De neste tre årene anslår selskapet å være 20 ansatte. Halvparten av tyngden vil være innenfor salg. Espegard anslår å ha en omsetning på ca 45 millioner kroner.
Spesielt satses det på økt tilstedeværelse i Norge, Norden og Europa gjennom digitale salgsplattformer og strategiske samarbeidspartnere som Gartner.
— Vi sammen med analyseselskapet Gartner kan gå steg for steg ut i Europa. Med det festet som vi bygger i Norge nå, og med use-caser, rigger vi oss for vekst, sier Twilligent-sjefen.
Melde interesse
Ønsker du å bli med i emisjonen? Ta kontakt med Klaus Espegard på klaus@twilligent.io
Les mer om Twilligent på nettsidene deres.