Hvert år går nordmenn glipp av større beløp fordi de overser viktige poster i skattemeldingen. Er du sikker på at du har fått med deg renter på Klarna-lån, foreldrefradrag eller kostnader ved refinansiering? Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea deler hvordan du enkelt kan sikre deg fradragene du har krav på.
Skattemeldingen din er forhåndsutfylt, men ikke nødvendigvis ferdigutfylt. Du kan ha krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.
— En feil mange gjør med skattemeldingen, er at de ikke ser nøye gjennom den. Men heller legger til grunn at alt er riktig utfylt, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonomi i Nordea.
Hun påpeker at det er viktig at du sjekker at opplysningene som allerede er utfylt stemmer med årsoppgavene fra banken, arbeidsgiveren, og ikke minst NAV for de som mottar utbetalinger derfra. Finner du feil, bør du kontakte den som har sendt inn opplysningene og rette det i skattemeldingen.
Dette er Incedursun sine tips:
Poster i skattemeldingen som ikke kommer ferdigutfylt, som kan være viktig å være oppmerksom på:
Klarna
For de som har lån, vil normalt långiver rapportere inn betalte renter til Skatteetaten. Disse rentene blir vanligvis forhåndsutfylt i skattemeldingen din. Dette gjelder ikke for renter betalt til Klarna.
Det er over 1,2 millioner brukere av Klarnas app i Norge hver måned, og er derfor relevant for mange. Dersom du har betalt renter til Klarna, må du selv legge inn disse under posten «Bank, lån og forsikring» og videre under «Andre lån».
Hvis du hadde utestående gjeld til Klarna ved utgangen av 31. desember 2024, kan du også føre opp dette beløpet som et lån under «Andre lån».
Dersom du har betalt renter til Klarna i tidligere år uten å ha ført dette opp i skattemeldingene dine, er det fortsatt mulig å gjøre korrigeringer. Skattemeldingen kan endres tilbake til og med 2021.
Private lån
Alle får fradrag for renter på lån. Dette gjelder også for private lån. Har du for eksempel lånt penger av en venn eller et familiemedlem og betaler renter på dette lånet, får du fradrag på samme måte som for renter på et boliglån fra en bank. Lånet og rentene kan du selv legge til i skattemeldingen.
Reisefradrag
Husk at reisefradrag er en post du må fylle inn selv i skattemeldingen. Bor du mer enn 18 km fra jobben din og reiser til jobb minimum 230 dager i året, får du fradrag for kostnader opptil 97 000 kroner, minus en egenandel på 14 400 kroner.
Utleie
Leieinntekter fra utleie av bolig må du legge inn selv. Det er ulike skatteregler for ulike typer utleieforhold. Det er viktig å rapportere riktig for å unngå tilleggsskatt.
Ved skattepliktige leieinntekter kan du fradragsføre utgifter knyttet til utleien. Ved skattefrie leieinntekter kan du ikke fradragsføre utgifter knyttet til utleien, og du trenger heller ikke føre opp leieinntektene i skattemeldingen.
Kostnader knyttet til refinansiering av lån
Hvis du har refinansiert lånet ditt for å få lavere rente, kan du få fradrag for kostnader knyttet til refinansieringen. Men ikke for kjøp og salg av eiendom. Banken rapporterer renter, etableringsgebyr og termingebyr for både det gamle og nye lånet.
Andre kostnader som takstmann, rådgivning o.l for å få lavere rente, tinglysingsgebyr og andre gebyrer betalt til andre enn banken må du føre opp selv under «Andre kapitalkostnader». Fradrag gis kun for kostnader som direkte gjelder refinansiering.

Poster som kommer ferdigutfylt, men som kan være lurt å kontrollere:
For de som har lån sammen
For de som har lån sammen, vil lånet og rentefradraget deles likt mellom begge låntakernes skattemeldinger.
Det vil si at hvis du og eksempelvis din samboer eller ektefelle har felles lån, vil dere hver se halvparten av lånet og rentene oppført på deres skattemeldinger.
Dersom dere ønsker en lik fordeling, trenger dere ikke å gjøre noe. Men hvis denne fordelingen ikke reflekterer deres faktiske avtale, er det viktig at begge parter foretar nødvendige endringer i skattemeldingen. Husk at den totale fordelingen må utgjøre 100 prosent.
Fradrag kan fritt fordeles mellom ektefeller, men samboere har ikke samme fleksibilitet. For samboere skal lånet deles likt med mindre det finnes en avtale, slik som en samboeravtale som spesifiserer et annet ansvarsforhold for lånet.
Foreldrefradrag
Foreldrefradrag for utgifter til pass og stell av barn er en post i skattemeldingen som er viktig for barnefamilier. Fradraget er begrenset til 25 000 kroner for ett barn og 15 000 kroner i tillegg for hvert ytterligere barn.
Det jeg ønsker å påpeke her, er at det ikke spiller noen rolle hvordan utgiftene fordeler seg mellom barna. Har du for eksempel to barn under 12 år, kan du kreve fradrag for kostnader på 40 000 kroner, selv om hele beløpet gjelder for bare ett av barna. For foreldrefradraget kan du også føre opp ekstra reisevei dersom du leverer og henter barnet ditt på vei til og fra jobb. Er du gift, fordeles foreldrefradraget automatisk mellom begge foreldre. Derfor er det lurt at begge sjekker før man eventuelt korrigerer.
Eiendom
Eier du en bolig, vil denne ha en formuesverdi i skattemeldingen din.
Verdien på din primærbolig settes til 25% av beregnet eller dokumentert markedsverdi for beløp opptil 10 millioner kroner. For verdi over dette øker satsen til 70%. Sjekk at opplysningene om primærboligen din stemmer (boligareal, byggeår, boligtype).
For primærbolig med en omsetningsverdi under 10 millioner kroner kan du kreve at formuesverdien reduseres dersom den overstiger 25% av dokumentert markedsverdi. For boliger verdt mer enn 10 millioner kroner, kan du kreve at verdien settes ned hvis den overstiger 25% av verdien opp til 10 millioner og 70% av det overskytende.
Formuesverdi for sekundærbolig er 100% av beregnet eller dokumentert markedsverdi.
Enkeltaksjer
Norske enkeltaksjer som du var eier av pr 1.1.2024 er skattepliktig formue, og skal normalt være forhåndsutfylt. Utbytte og gevinst/tap skal også være forhåndsutfylt. Hvis postene ikke har kommet med i skattemeldingen, må du selv fylle ut opplysningene. Skatt på gevinst og utbytte for inntektsåret 2024 er 37,84%. Har du solgt aksjer med tap, er fradragssatsen 37,84%.
Unngå renter på restskatt og restskatt
Har du fått restskatt, kan det være lurt å unngå å betale renter på denne. Betaler du restskatten senest 31. mai, slipper du å betale renter. Her er renten 3,51 prosent beregnet fra 1. juli 2024 frem til du betaler i år.
Har du fått restskatt, kan det være lurt å sjekke skattekortet ditt og eventuelt justere det slik at skattetrekket blir så riktig som mulig og dermed unngå å få restskatt neste år.
