Pål Restad har lenge vært en profil innenfor eiendomsinvestering i Norge. Etter flere år med utleie og investeringer i Trondheim, vender han nå blikket sørover mot Spania. Med et nytt selskap i Marbella, satser han på eksklusive eiendomsprosjekter for et internasjonalt marked. Men hva gjør Marbella til en attraktiv investeringsmulighet, og hvorfor er det norske eiendomsmarkedet mindre lukrativt for investorer?
Fra norsk eiendomsprofil til internasjonal investor
Pål Restad har over 25 års erfaring fra eiendomsbransjen. Både som eiendomsmegler, leder og investor. Han er kjent i norske eiendomskretser gjennom sine bøker i trilogien Utleieguiden. Restad eier og driver også Eiendomshjørnet, hvor eiendomsinteresserte deler kunnskap om eiendomsinvesteringer.
Han har vært en aktiv investor, særlig i Trondheim, men markedet i Norge har etter hans mening blitt mindre gunstig.
Restad gikk inn som eiendomsinvestor på heltid i 2019. Han har bygget opp MySpot Living (deleid sammen en partner), som både er et utleieselskap, men også et selskap som har drevet med flipping av nybyggprosjekter.
Han har spesialisert seg på kjøp, salg og utleie av boliger. Gjennom sin erfaring har han utviklet en dyp forståelse for eiendomsmarkedets dynamikk. Han har også holdt foredrag, skrevet fagartikler og vært rådgiver for nye investorer som ønsker å lykkes i markedet.
— Jeg har investert i Trondheim i flere år, men de siste årene har markedet stagnert. Det er bygget for mange boliger og utleiemarkedet er mettet, sier Restad.
Samtidig peker han på at Oslo og Bergen har sett en annen utvikling med lavere nybygging og høyere etterspørsel. Likevel er det flere faktorer enn økonomi som har påvirket valget om å se mot Spania.
— Når deler av grunnen til at jeg flytter fra Norge er klimaet, så er Bergen ikke et alternativ for meg, sier han med et smil.
Restad trekker også frem reguleringsutfordringer og høye skatter i Norge som hindringer for investorer.
— I Trondheim har det blitt vanskeligere å drive med eiendomsutvikling. Uforutsigbare reguleringer, stigende renter og skatteendringer gjør det også utfordrende å finne gode investeringsmuligheter. I Marbella ser jeg derimot et stabilt marked med stort vekstpotensial.

Eiendomsmarkedet i Marbella: Stabilt og attraktivt
For Restad ble Marbella et naturlig valg.
— Marbella har en robust eiendomssektor. Prisene har steget under COVID-pandemien og Ukraina-krisen, og markedet har vist en imponerende motstandsdyktighet. Det er en helt annen dynamikk enn det vi ser andre steder i Norge, forklarer han.
I tillegg til stabiliteten han trekker frem, er Marbella et globalt samlingspunkt for velstående kjøpere fra hele verden.
— Vi snakker om en markedssammensetning som inkluderer engelskmenn, nederlendere, belgiere, amerikanere og folk fra Midtøsten. Nordmenn utgjør en liten andel, men vi ser et betydelig potensial i det premium-segmentet vi retter oss mot.
Eiendomsmarkedet i Marbella har i lang tid vært motstandsdyktig mot økonomiske nedgangstider.
— Vi har sett at mens det spanske eiendomsmarkedet generelt har hatt svingninger, har Marbella vært en stabil og sikker investering. Det er stor etterspørsel fra internasjonale kjøpere og det skaper en trygghet for våre prosjekter.

Skattesituasjonen i Spania: Hvordan påvirker det investeringene?
Mange potensielle investorer i Spania er opptatt av skattesituasjonen, spesielt for utenlandske eiendomskjøpere. Det ble nylig oppstyr rundt påstander om en 100 prosent økning i skatt på eiendomsverdien for utenlandske eiendomsinvestorer.
— Da nyheten dukket opp måtte jeg bruke tid på å sette meg inn i det. Spanske advokater mener at det statsministeren sier hverken er teknisk eller fysisk mulig å gjennomføre.
Restad forklarer at det trolig har vært en feiloversettelse i internasjonale media. Skatten ved kjøp av eiendom i Spania ligger i dag på rundt 7 prosent. Han tror myndighetene vurderte en 100% økning, som betyr fra 7 til 14 prosent, noe både han og spanske advokater mener er usannsynlig.
— Det er viktig å forstå at Spania har en stor økonomisk avhengighet av utenlandske investorer i eiendomsmarkedet. Dersom skattene skulle økes dramatisk, ville det skade markedet (også for spanjolene) mer enn det ville gagne statskassen. Marbella har fortsatt gunstige vilkår sammenlignet med mange andre internasjonale markeder, understreker han.
Oppussingsprosjekter med kvalitet
Restads nye selskap, 63˚NO, i Marbella har en tydelig strategi: Kjøpe eldre eiendommer, pusse dem opp med skandinavisk kvalitet, og selge dem i Premium segmentet.
— Vi kombinerer skandinavisk design med andalusisk sjarm. Målet er å bygge et varemerke som forbindes med høy kvalitet. Marbella har en høy betalingsvilje for kvalitet. Det gir oss muligheten til å skape gode marginer, forklarer han.
Marginene er også langt høyere enn det man finner i Norge.
— Vi ser på prosjekter med 25-40 % avkastning. Det er nærmest uhørt på det norske markedet, sier Restad.
Han legger til at den store mengden av eldre og dårlig vedlikeholdte boliger i Marbella gjør at det er gode muligheter for lønnsomme oppussingsprosjekter.
— Mange eiendommer har stått urørt i årevis. Det finnes et stort potensial for å kjøpe opp boliger, modernisere dem, og skape attraktive luksusboliger for et betalingsvillig marked.

Nåværende status og videre planer
Med selskapet nå formelt stiftet, nettsiden klar, og de første eiendommene identifisert, gjenstår det å sikre finansiering fra investorer.
— Vi henter inn kapital på prosjektbasis. Investorer får avkastning når eiendommen er solgt. Dette gir en transparent og konkret investeringsmodell, sier Restad.
På sikt ønsker han å etablere seg i de aller mest eksklusive områdene, inkludert La Zagaleta, kjent for sine ekstreme luksusboliger.
— Målet er å bli en aktør som forbindes med kvalitet i Marbella, sier han.
Restad forteller at han allerede har fått stor interesse fra investorer, og at det første prosjektet kan være i gang innen kort tid.
— Vi er klare. Alt det formelle er på plass, og vi har allerede funnet attraktive objekter. Nå handler det om å sikre de rette samarbeidspartnerne og investorer som ønsker å være med på reisen, avslutter Restad.
Klikk her for å utforske mer om 63˚NO.
