Etter en nervøs start, brer optimismen seg på Wall Street i starten av 2025, drevet av AI og sterke prestasjoner i teknologi- og halvledersektoren. Nasdaq var nær å krysse 20 000, og S&P 500 nærmet seg 6 000, mens Bitcoin sprengte $100 000-grensen for første gang siden desember. Samtidig stjal Sam Altman og Donald Trump rampelyset, med fokus på AI og nye tollstrategier.
Wall Street startet årets første fulle handelsuke med en fortsettelse av fredagens oppgang. I det minste for de to toneangivende indeksene. Teknologiaksjer og halvledersektoren ledet oppgangen, i forkant av Nvidia-sjef Jensen Huangs tale til teknologimessen i Las Vegas.
S&P tilbake over 6 000 og Nasdaq over 20 000 – før markedet mistet momentum:
S&P 500 krysset tilbake over 6 000 intradag og Nasdaq Composite over 20 000, før momentet dabbet av noe utover dagen og begge indeksene sluttet under disse psykologisk viktige nivåene.
- S&P 500: Økte til slutt med 0,6% og stengte på 5 975,38, med solid støtte fra teknologi- og AI-drevne selskaper.
- Dow Jones Industrial Average: Gikk ned med 0,1% og endte på 42 706,56, tynget av svakhet i finans- og energiaksjer.
- Nasdaq Composite: Økte med 1,2% og stengte på 19 864,98, drevet av oppgang i halvlederaksjer.
Taiwans Foxconn rapporterte rekordhøye kvartalsinntekter, drevet av sterk etterspørsel etter serverkomponenter for kunstig intelligens. Dette bidrog til å løfte amerikanske halvlederaksjer:
- Nvidia (NVDA): Økte med 3,4% til en ny rekordnotering på $150,31, drevet av optimisme rundt AI-utvikling og forventninger til Jensen Huangs keynote-tale på CES 2025 – som går av stabelen samtidig som denne teksten går i trykken.
- Advanced Micro Devices (AMD): Stengte opp 3,35% på $130,42, etter annonseringen av nye AI-prosessorer for PC-er under CES.
- Micron Technology (MU): Steg med 10,5% til $99,96, ettersom markedet priser inn høy etterspørsel etter minnekomponenter.
Sam Altman: AI som motor for økonomien og aksjemarkedet i Trumps USA
Sam Altman, CEO i OpenAI, har også skapt overskrifter denne uken. I et intervju med Bloomberg og i refleksjoner på sin egen blogg uttrykte han tro på at Artificial General Intelligence (AGI) sannsynligvis vil bli utviklet i løpet av president Trumps periode – (som han har donert en million dollar til på tross av, eller snarere på grunn av at de to står milevis fra hverandre politisk).
Han fremhevet viktigheten av å «få dette riktig» og hvordan AI kan transformere økonomien. Altman understreket også behovet for en massiv satsing på infrastruktur i USA, inkludert kraftverk og datasentre, som en nøkkel til å muliggjøre AI-utvikling. Han påpekte at han deler Trumps bekymring over hvor utfordrende det har blitt å bygge i USA og oppfordret til politisk handling for å løse dette.
Så skal vi vel heller ikke se bort fra at OpenAI kommer på børs i løpet av Trumps presidentperiode, da Altman ser ut til å lykkes med å konvertere virksomheten fra en non-profit-stiftelse til et profitmaksimerende foretak – med aksjer verdt flerfoldige milliarder til seg selv som takk for strevet.
Bitcoin suser over $100 000, tiårsrenten klatrer til 4,62%
- Bitcoin klatret tilbake forbi milepælen på $100 000 og handles i skrivende stund til $102 000, opp over fire prosent på et døgn.
- 10-års amerikanske statsrente: Steg til 4,62%, opp to basispunkter.
- På makrofronten kom ISM Manufacturing PMI inn på 49,3 for desember, noe som indikerer kontraksjon i produksjonssektoren, men en forbedring fra novembertallet på 48,4. Dette understreker at inflasjonen ikke er den eneste bekymringen Federal Reserve har å ta med i betraktningen, men også risikoen for en nedbremsning i økonomisk aktivitet. Kombinasjonen av høyere priser og et svakere arbeidsmarked lukter stagflasjon, hevder noen.
Fake News eller bløffer Trump om tollkrig?
Markedet så ut til å reagere positivt på en rapport fra Washington Post som antydet at påtroppende president Donald Trumps rådgivere vurderer å innføre tollsatser kun på kritiske importvarer, i stedet for en mer universal anvendelse. Reduserte tollsatser kan begrense de negative konsekvensene av en politikk som økonomer advarer kan føre til høyere priser og styrke dollaren – noe som potensielt kan ramme amerikanske eksportører. Trump selv avviste rapporten som «fake news.»
Valutamarkedet: Canadiske dollar styrker seg etter Trudeau-avgang
Den kanadiske dollaren styrket seg med mer enn 1% på det meste etter nyheten om statsminister Justin Trudeaus avgang.
Snøret hadde strammet seg for Trudeau etter Donald Trumps valgseier i november og trusselen om innføring av toll på kanadisk import til USA. Allerede i slutten av november reiste Trudeau sydover til Trumps hovedkvarter Mar-a-Lago i Florida for å redde relasjonen med den påtroppende amerikanske administrasjonen.
I etterpåklokskapens lys ble Trudeaus skjebne forseglet da hans viktigste støttespiller, finansminister og visestatsminister Chrystia Freeland leverte inn en bitter og syrlig avskjedssøknad før jul, og anklaget sin sjef for billige politiske gimmicks. Likevel ble markedet tatt med buksene nede av at Trudeau kastet kortene så kjapt, etter å ha sittet med makten i ni år.
At Trudeaus arvtager som statsminister kan bli den Bitcoin-positive Pierre Poilievre, kan også ha bært en medvirkende faktor til det positive sentimentet i kryptomarkedet mandag.
Trudeaus langvarige nemesis, Donald Trump, ventet ikke lenge med å strø salt i sårene til den falne statsministeren og luftet atter ideen om å gjøre Canada til USAs 51. stat.

Federal Reserve og pengepolitikk
Fed-guvernør Lisa Cook talte ved University of Michigan der hun adresserte den nåværende økonomiske utsikten og finansiell stabilitet. Hun manet til forsiktighet med videre rentekutt og fremhevet et robust arbeidsmarked og vedvarende inflasjon som grunner til å gå varsomt frem.
Cook pekte også på potensielle risikoer for finansiell stabilitet, inkludert rask vekst i privat kreditt, fremveksten av stablecoins (kryptovalutaer som speiler dollaren) og økt bruk av kunstig intelligens i finansmarkedene. Hun la vekt på viktigheten av å overvåke disse utviklingene for å opprettholde økonomisk stabilitet.
Videre kunngjorde Michael Barr, Federal Reserves visepresident for tilsyn, at han vil trekke seg fra sin stilling ved utgangen av februar, eller tidligere dersom presidentvalgte Trump utpeker en etterfølger. Hans beslutning ble hyllet av Wall Street Journals på lederplass, som argumenterte for at hans avgang gir rom for en ny innretning av reguleringspolitikken under den nye administrasjonen.
Krass kritikk fra tidligere Fed-topp
Samtidig kom tidligere New York Fed-president Bill Dudley med en skarp kritikk av sentralbankens kommunikasjon, i en Bloomberg-kronikk. Han påpekte svakheter som manglende klarhet rundt inflasjonsmål, problemer med Fed’s økonomiske prognoser (SEP) og utilstrekkelig veiledning om kvantitative lettelser og innstramminger. Dudley foreslo en overgang til en mer konsistent kommunikasjon, inkludert publisering av Fed-stabens prognoser for å forbedre markedets forståelse av sentralbankens intensjoner.
Manglende klarhet i inflasjonsmål
Dudley kritiserte Fed’s rammeverk for fleksibel gjennomsnittlig inflasjonsmåling (FAIT) for å være for uklart. Han påpekte at Fed ikke har tydelig definert over hvilken periode den gjennomsnittlige inflasjonen skal være 2%, eller hvor mye den kan overstige målet for å kompensere for tidligere avvik.
Han støttet Fed-sjef Jerome Powells rapporterte intensjon om å forlate FAIT til fordel for et likefremt mål på 2% inflasjon, som han hevdet ville forenkle kommunikasjonen og eliminere risikoen for forsinket pengepolitisk innstramming.
Økonomiske prognoser som ingen tror på
Dudley identifiserte betydelige problemer med Feds økonomiske prognoser, Summary of Economic Projections (SEP), inkludert:
- Mangelen på et enhetlig sett med antakelser blant medlemmene i Federal Open Market Committee (FOMC), som fører til inkonsistente prognoser. For eksempel inkluderte noen medlemmer foreslåtte politikktiltak fra den påtroppende Trump-administrasjonen i sine beregninger, mens andre ikke gjorde det.
- Vanskeligheter med å tolke renteprognoser på grunn av manglende kobling mellom økonomiske prognoser og reaksjonsfunksjonene til pengepolitikken.
- Fokuset på mest sannsynlige utfall (most likely outcomes), som skjuler spekteret av risikoer, usikkerheter og scenarioer som beslutningstagerne vurderer.
Dudley foreslo alternativer som å publisere en konsensusprognose eller frigjøre Fed-stabens prognose, noe som ville gi et mer konsistent og transparent utgangspunkt.
Markedet kjøper ikke Feds pengepolitikk
Dudley etterlyste tydeligere retningslinjer for bruk av QE og QT, med eksplisitte kriterier for å skille mellom bruk for markedsstabilisering og pengepolitiske stimulanser. Han foreslo også en kost-nytte-analyse for å hjelpe markedet med å forstå Fed’s tilnærming til balansejusteringer under ulike økonomiske forhold.
Dudley konkluderte med at forbedring av Fed’s kommunikasjon vil styrke sammenhengen mellom pengepolitiske tiltak og markedets respons, noe som resulterer i raskere og mer presis gjennomføring av pengepolitikken – pengepolitikkens såkalte transmisjonsmekanisme. Ved å adressere disse problemene kan Fed øke sin troverdighet og redusere markedsusikkerhet, spesielt under kritiske økonomiske overganger, fastholder Dudley.
Sett renten og hold kjeft?
At en såpass nypensjonert og prominent Fed-pamp kommer med såpass krass kritikk er nokså oppsiktsvekkende. Og kan trolig leses som en indikasjon på at en viss revurdering av Fed pengepolitiske verktøykasse kommer til å komme.
Som blant andre investor Stanley Druckenmiller har påkekt, burde Fed med fordel droppe sin praksis med forward guidance, som uansett alltid slår feil og ikke oppnår noe annet enn å redusere sentralbankens handlefrihet og underminere dens kredibilitet.
