Wall Street gjorde et kraftig comeback fredag etter en blodig romjul, med teknologiaksjer i førersetet. Samtidig ser investorene frem mot ukens viktigste hendelse: arbeidsmarkedsrapporten for desember, som kan gi nye signaler om økonomiens retning og Federal Reserves neste trekk.
Det amerikanske aksjemarkedet fikk en etterlengtet rekyl fredag. Det skjedde i fravær av noen åpenbare fundamentale triggere, og mer som en motreaksjon på et oversolgt marked etter den blodige romjulen på Wall Street. De viktigste indeksene avsluttet uken slik:
- S&P 500: Økte med 1,3% og stengte på 5 942,47, hvilket markerte den beste dagen på nesten to måneder og avsluttet en foruroligende fem dagers tapsrekke.
- Dow Jones Industrial Average: Økte med 0,8% og stengte på 42 732,13.
- Nasdaq Composite: Økte med 1,8% og stengte på 19 621,68, drevet av sterke oppsving i teknologisektoren.
AI-oppdatering fra mannen i skinnjakka
Tesla fikk en voldsom rekyl, opp 8,2%, som mer enn innhentet torsdagens dype nedgang. På $410 handles Tesla imidlertid fortsatt godt under toppen på $480 fra en uke før jul. Nvidia-aksjen suste opp 4,5%. CEO Jensen Huang vil være en av hovedtalerne på teknologimessen CES i Las Vegas på mandag, der det er knyttet stor spenning til eventuelle produktoppdateringer samt mannen med skinnjakkens betraktninger om markedsutviklingen innen artifisiell intelligens, som er den trolig viktigste driveren for Nvidia så vel som for teknologisektoren generelt og Wall Street forøvrig.
Skandalerammede Super Micro Computer steg 10,9%. Nvidias tidligere oppkjøpsmål, Arm Holdings steg 10%. Nylig utbombede Microstrategy fikk også en real rekyl på 13,2%. Dette sammentraff med fin flyt i Bitcoinprisen, som igjen nærmer seg $100 000 – i skrivende stund $98 400.
Tiårsrenten har imidlertid fortsatt å trekke oppover til 4,63%, etter å ha trukket midlertidig nedover under torsdagens markedsuro.
ISM-indeksen for innkjøpssjefenes vurdering av produksjonssektoren (PMI) landet fredag på 49,3 for desember – under terskelen på 50 som markerer vekst, men over økonomenes prognoser og høyere enn november-tallet på 48,4.
Denne ukens meny: Fed-signaler og arbeidsmarkedsdata
Mandag slippes amerikanske tall for fabrikkordrer i november, med en forventet økning på 0,3%, så vel som konsumprisindeksen i Tyskland.
For pengepolitiske signaler kan det være verst å følge med på Federal Reserve-guvernør Lisa Cooks innlegg på en konferanse om jus og mikroøkonomi ved University of Michigan. Hennes kollega Tom Barkin, president for Richmond Fed, gjentok på fredag at han fremdeles er i favør av å holde rentene restriktive over lengre tid, da han anser risikoen for at inflasjonen skal skyte fart igjen som høyere enn at den økonomiske veksten skal begynne å vakle.
På onsdag blir vi dessuten servert FOMC Minutes, protokollen fra forrige rentemøte der Federal Reserve kuttet styringsrenten med ytterligere et kvart prosentpoeng. Møtereferatet kan gi en viss innsikt i bakgrunnen for beslutningen, men neppe stort mer enn formann Jay Powell allerede redegjorde for på pressekonferansen for tre uker siden.
Markedet venter normalisert jobbvekst på 150 000 og stabil ledighet
Tirsdag slippes ISM Services PMI for desember, som forventes å stige til 54 fra forrige måneds 52,1. Ellers kommer det rikelig med statistikk fra det amerikanske arbeismarkedet. Først tirsdag med oversikt over ledige stillinger, den såkalte JOLTS-undersøkelsen, (Job Openings and Labor Turnover Survey). Onsdag kommer ADP-rapporten for sysselsettingsveksten i desember, med en forventning om 140 000 nye jobber i privat sektor.
Fredag serveres ukens pièce de résistance, den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for desember. Økonomene forventer en økning på 153 000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren og en arbeidsledighet som har holdt seg stabil på 4,2 %.
Dette vil isåfall være en normalisering fra den sterke jobbveksten på 227 000 i november, som var et spesielt tilfelle siden storm og streik reduserte jobbveksten i oktober til bare 36 000.
Som vanlig ligger djevelen i revideringene. Og som alltid er det verdt å følge med på eventuell dissonans mellom bedriftsundersøkelsen og husholdningsundersøkelsen. Uten å bli konspiratoriske, er det tross alt siste sysselsettingsrapport i Joseph Bidens presidentperiode.
Jimmy Carter og Biden-regimets siste pust
På torsdag holdes det amerikanske aksjemarkedet stengt til ære for ekspresident James Carter som omsider rullet ned gardinen og sluttet seg til de usynliges kor, i en alder av 100 år.
Investor Bill Ackman er blant dem som finner det påfallende at aksjemarkedet stenges av den grunn. Noe som utover helligdager kun gjøres i krisesituasjoner. Som han påpeker er det en merkelig måte å hedre en død president på. Aksjemarkedet er selve legemliggjøringen av kapitalismen. Hver dag det ringes i bjellen på Wall Street er det en feiring av kapitalismen og næringslivet.
Stenging av aksjemarkedet er derimot noe man heller forbinder med kommunistiske regimer. Men så var president Carter heller aldri noen fanebærer for kapitalismen og næringslivet, men huskes best for stagflasjonen som preget hans presidentperiode. På vei ut av Det hvite hus fikk president Biden tildelt fortjenstestemedaljer til blant andre Hillary Clinton, George Soros og andre medlemmer av den liberale eliten – i et siste åndedrag for det utgående regimet. Kun to uker gjenstår nå til vaktskiftet i Washington og da kommer ikke aksjemarkedet til å stenges over en lav sko.
Men så gjenstår det å se om aksjemarkedet under president Trump vil bli hjemsøkt av Carters og Bidens spøkelser.