Wall Street startet det nye året med å gå høyt ut fra startblokken. Men det raknet fort. Alle de store indeksene snudde fra pluss og endte i minus for femte dag på rad. Teknologiaksjer som Tesla og Apple trakk ned, tynget av trusler fra Kina, mens Nvidia holdt seg sterk, i forkant av neste ukes viktige teknologimesse.
Etter at det amerikanske aksjemarkedet snublet over målstreken på et sterkt 2024, så det lovende ut fra start på det nye årets første handelsdag. Men det skulle ikke vare lenge. Til tross for en lovende åpning endte alle de store indeksene i minus, og dagen markerte den femte nedgangen på rad.
Falsk optimisme fra start
Handelsdagen begynte sterkt, drevet av optimisme knyttet til teknologiaksjer og en foreløpig stabilisering i statsobligasjonsmarkedet. Nasdaq steg med over 1% tidlig på dagen, Men optimismen ble kortvarig, og sentimentet dabbet kraftig av fra rundt lunchtider på Wall Street. Til slutt endte indeksene som følger:
- S&P 500: Ned 0,2% til 5 868,55, og forlenget dermed en fire dagers tapsrekke til fem.
- Dow Jones Industrial Average: Falt 0,4% til 43 392,27.
- Nasdaq Composite: Ned 0,2 % til 19 280,79.
Euroen nådde sitt laveste mot dollaren på to år, med et fall på 0,9% til 1,0269. Noe som gjør paritet mellom den amerikanske og europeiske valutaen til et sannsynlig scenario på umiddelbar sikt, og som nærmest er blitt konsensus blant investeringsbanker at bare er et spørsmål om tid. Den eneste gangen det har skjedd før var i september-oktober 2022.
Bitcoin gikk derimot motsatt vei av aksjemarkedet, med en oppgang på rundt tre prosent på et døgn. Kryptovalutaen hentet dermed inn mesteparten av nedgangen fra desember – selv om det fortsatt er et godt stykke opp til toppen på $108 000. I skrivende stund handles Bitcoin for $97 000.
Teknologi og vekstaksjer rammes hardest – men Nvidia stiger
Teknologiaksjene, som ledet oppturen i 2024, var blant de største taperne den første handelsdagen i 2025. Skjønt det var et blandet bilde.
Fjorårets suverende vinner, Nvidia, steg med 3%, i forkant av neste ukes Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, der det er knyttet stor spenning til eventuelle produktoppdateringer om selskapets Jetson Thor robotics platform and Blackwell GPUs. Meta-aksjen steg 2,3%, til tross for eller mer sannsynlig revnende likegyldig til nyheten om at Nick Clegg, tidligere britisk visestatsminister, trekker seg som selskapets direktør for globale affærer.
Tesla og Apple skuffer i møte med kinesisk konkurranse
Derimot ble Tesla en hemsko for markedet torsdag. Aksjen endte ned så mye som 6,1%, etter å ha rapportert lavere leveranser enn forventet for siste kvartal av 2024. Til tross for sterk oppgang tidligere i desember, har aksjen dermed falt over 18% de siste fem dagene.
Markedet reagerte negativt på nyheten om at Tesla for første gang på et tiår opplevde en årlig nedgang i billeveranser. For hele 2024 leverte Tesla 1,79 millioner biler globalt, en nedgang på omtrent 1% fra året før. Samtidig melder kinesiske BYD om en økning i sine elbilsalg på 12% til 1,76 millioner biler globalt, og fortsetter dermed å krype inn på Tesla.
Tung start på det nye året for Elon Musk
Den uheldige optikken med cybertrucken som ble sprengt utenfor et Trump-hotell i Las Vegas hjalp nok heller ikke på sentimentet. Selv om Elon Musk poengterte at gjerningsmannen valgte feil bil å blåse i luften, da den solide cybertrucken begrenset og sendte eksplosjonens kraft oppover istedenfor utover. Det etterforskes mulige sammenkobling mellom hendelsen og (terror)angrepet i New Orleans, men så langt er ingen lenke etablert.
Apple falt 2,6% til $243,85. Blant annet etter nyheten om priskutt på iPhone i det kinesiske markedet i møte med tøff konkurranse fra Huawei, som tilbyr mer avanserte AI-funksjonaliteter enn Apple. UBS-analytiker David Vogt opprettholdt en nøytral anbefaling for Apple med et 12-måneders kursmål på 236 dollar. Vogt viste til svak salgsutvikling, spesielt i Kina, hvor han justerte salgsestimatene sine for iPhone til rundt 74 millioner enheter for desember-kvartalet, som tilsvarer en nedgang på 5% fra året før.
Høye multipler og manglende katalysatorer
Til og med permabull og Stock for the Long Run-forfatter Jeremy Siegel er blant dem som synes verdsettelsen av det amerikanske aksjemarkedet begynner å bli strukket, samtidig som han sliter med å si åpenbare katalysatorer for videre oppgang – med mye Trump-optimisme for skattekutt og deregulering allerede priset inn i markedet.
Jeremy Grantham-protegé Ben Inker ser bare “deep value” i de billigste 20% av aksjene på Wall Street – i et hyperkonsentrert marked der de ti største selskapene er verdt 800 ganger mer enn aksjene i 75. prosentil av S&P 500-indeksen.
En undersøkelse Bloomberg har gjort viser at meglerhusene på Wall Street samlet sett har mer avmålte forventninger til 2025, etter to år på rad med avkastning på godt over 20%. Dog er det noen, som Deutsche Bank, som spår at S&P 500 vil klatre til 7 000 i løpet av året – en oppgang på nesten 20% fra dagens nivå.
Gjeldskrisen som truer
Parallelt med fallende aksjer tiltok bekymringene rundt den globale gjeldskrisen. Med en amerikansk statsgjeld som nærmer seg uholdbare nivåer og en svak utvikling i eurosonen, stiller flere spørsmål ved vekstutsiktene for 2025. Samtidig fortsetter debatten om immigrasjon å være kilde til latent splittelse i den påtroppende Trump-administrasjonen.
Hva nå?
Med fem nedgangsdager på rad har 2025 fått en skuffende start for Wall Street. Spørsmålet er om dette er en sunn korreksjon etter et fantastisk år i 2024, eller starten på noe mer alvorlig. Med det neste Fed-møtet allerede i januar og kvartalsrapporter på trappene, vil investorer få mer innsikt i hvor markedet er på vei. Enn så lenge ser det ut som om Wall Street må løpe av seg melkesyren etter fjorårets lange opptur.
