Siste ukene har ulike medium kappet om å anbefale ulike fond. Et vanskelig skille hva som er betalt markedsføring og ikke gjør at forbrukeren blir sårbar. Det er en rekke fondstilbydere i Norge i dag og mange kjemper om de samme kundene. 2025 tror jeg blir et særdeles vanskelig år der det lønner seg å putte pengene på høyrentekonto.
Har du noen gang lest i nasjonale finansmedium om at en bør putte pengene i banken fremfor fond? I uke 52 – har det ikke vært mer enn 16 saker som omhandler ulike fond og hvorfor man bør investere i nettopp dette fondet. Om man ser siste tre år – har det kun vært en artikkel i DN, der man ber folk vurdere høyrente foran fond.
Man fikk virkelig en påminnelse da Novo Nordisk stupte 30% på en dag og utraderte milliardverdier på sekunder. Faktisk falt selskapet så mye at det tilsvarte hele børsverdien til EQUINOR på en børsmelding.
Nær 800 milliarder kroner forsvant Torsdag 19. desember. Mange Norske fond er tungt eksponert mot Novo Nordisk på København børsen. Det mest sære med fallet var at det var en «ubetydelig» indikasjon – Novo Nordisks aksjekurs falt betydelig torsdag 19. desember 2024, hovedsakelig på grunn av skuffende resultater fra en fase III-studie av deres nye fedmemedisin, CagriSema. Studien viste en gjennomsnittlig vektreduksjon på 22,7 %, noe som var lavere enn forventet 25 %.
Dette resultatet ble oppfattet som en betydelig tilbakeslag i selskapets forsøk på å utvikle en etterfølger til deres suksessrike medisin Wegovy, spesielt i konkurranse med Eli Lillys rivaliserende produkt, Zepbound. Som en konsekvens av de skuffende studieresultatene, opplevde Novo Nordisk et markant fall i aksjeverdien, med en nedgang på mellom 20 % og 27 % på børsene i København og New York.
Behold dine fond til medio februar - da selger du og sitter i høyrente!
Espen Teigland Tweet
Når så små nyheter, blir til så store overskrifter – da vet man at det kan gå virkelig ille om selskapet eller markedet skulle gå inn i en resesjon. Får vi en korreksjon i markedet nå – og mulig krakk vil man kunne handle Novo Nordisk under 100 lappen.
Da vil svært mange Norske fond være ned over 20% og hele oppgangen for 2023 og 2024 være visket bort.
Statistisk rett å eie fond
Om man ser på det historiske bildet vil det alltid lønne seg å eie fond. Hadde man derimot unngått å eie fond ved korreksjoner ville avkastningen vært mye høyere over tid. Det som er vanskelig er derimot å time er når man skal være ute av markedet!

Det som er verd å reflektere er følgende:
Hvor stor er forventet avkastning i et fond i 2025?
Si man sier 10% for 2025 – vi er alle skjønt enige om at det kan bli svært ruglete både geopolitisk, men også handelskrig, Trump politikk lager en salig blanding av triggere som kan utløse panikk i markedet.
Historisk høy rente!
Ok – man eier fond. Man forventer 10% avkastning i 2025.
Det gir p.t 5% meravkastning enn å ha pengene i banken! Til og med Hallgeir Kvadsheim – ville hyllet det grepet.
Å betale 5% for være ute av markedet er en fantastisk avtale!
John Doe Tweet
Man får 5% i en rekke Norske banker på innskudd nå! Det som er en fordel – vil være å ha så kort oppsigelsestid som mulig i tilfelle aksjemarkedet skulle kollapse og du vil inn med frisk kapital. Flere aktører tilbyr 30 dagers oppsigelsestid.

Si du har 1 million kroner i fond. Om det blir en skikkelig varig korreksjon og et krakk samt et svakt marked ut 2025 – kan flere fond halvere seg, tror jeg.
Med 10% årlig avkastning etter en halvering - vil det ta 7 år før man er tilbake på 1 million kroner.
Espen Teigland Tweet
Om man derimot selger sine fond ila de neste 5-6 ukene og puttet inn 1 million kroner etter at fondet har halvert seg, vil man etter 7 år ha over 2 millioner kroner. Det vil si en dobling.
Om man sier nei til 5 % neste året har man altså muligheten til 100% om markedet faller.
I tillegg vil man også ha en veldig mye bedre nattesøvn!
Et sykt marked
De syv største selskapene i USA, ofte referert til som «The Magnificent Seven» (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta, og Tesla), har en samlet markedsverdi som utgjør en betydelig del av S&P 500-indeksen. Den ekstreme prisingen av disse selskapene har flere økonomiske og psykologiske implikasjoner.
Disse syv selskapene utgjør en uforholdsmessig stor del av den samlede markedsverdien, noe som gjør indeksen svært avhengig av deres prestasjoner. For eksempel, hvis disse selskapene faller i verdi, kan det ha en uforholdsmessig stor negativ effekt på markedet.
Når et lite antall selskaper driver en stor del av avkastningen, kan det indikere svakhet i markedets bredde. Dette betyr at mange andre selskaper ikke bidrar til oppgangen, noe som kan være et faresignal for investorer.
- Den ekstreme veksten i disse selskapene skaper en frykt for å bli stående utenfor. Investorer fortsetter å kjøpe seg inn, til tross for høye verdsettelser, drevet av håp om fortsatt oppside.
- Narrativet: Historier som «AI-revolusjonen», «grønn teknologi» eller «metaverset» gir en psykologisk drivkraft for å rettferdiggjøre høye priser, uavhengig av fundamentale verdier.
- Når «alle andre» kjøper disse aksjene, kan det føre til flokkatferd, hvor investorer ukritisk følger markedstrenden.

Om du hadde sagt til en opsjonstrader at det koster deg 5% avkastning å få 5% avkastning i et krevende marked, hadde han tatt dette any day!
Men i Norge i dag er fondsparing blitt en folkesport – i 2025 – vil dette bli smertefult for mange som har spart opp mye i fond!
Jeg tror korreksjonen kommer i første halvår i år, da faller flere fond over 20%. Får vi et krakk eller varig nedgang – vil mange selge seg ut i panikk.
Tenk på det – få 5% på høyrentekonto og gå inn med friske penger når alle andre må ut?
