Nasdaq Composite nådde nye høyder mandag, drevet av Broadcoms AI-suksess, mens Dow Jones falt for åttende dag på rad, og understreket bekymringer om et topptungt marked uten bredde. Samtidig skapte Softbanks USA-investeringer, politisk drama i Canada og advarsler om Kina stor internasjonal oppmerksomhet
Det var en dag preget av kontraster på Wall Street mandag, samtidig som ubesvarte spørsmål hoper seg opp om den observerte droneaktiviteten over den amerikanske østkysten. Teknologitunge Nasdaq Composite fortsatte sin himmelferd, opp 1,2% til 20 173,89, ledet an av Broadcom, som steg ytterligere 11,2% etter sin knallsterke kvartalsrapport. AI-optimismen bidrog til å løfte Tesla 6,1% og Google-eier Alphabet med 3,6%.
Samtidig falt Dow Jones Industrial Average en kvart prosent til 43 717,48 poeng. Det markerer den åttende dagen på rad med nedgang, noe som forsterker bekymringen rundt den manglende bredden i markedet. S&P 500 steg moderat med 0,4% og stengte på 6 074,08.
Bitcoin var på det høyeste oppe i $107 800 mandag. Dermed har kryptovalutaen ikke bare krysset gjennom millionen målt i norske pesetas og hundretusensmerket i amerikanske dollar, men også passert 100 000 euro. Da er det sveitserfranc og britiske pund neste. Men for å krysse 100 000 målt i alle klodens valutaer, må bitcoin klatre til $325 000, som tilsvarer 100 000 kuwaitiske dinarer.
Broadcom feirer medlemskap i billionklubben – AI-drevet fremtid gir et topptungt aksjemarked
Broadcoms fortsetter å surfe på AI-bølgen etter at selskapet rapporterte en 220% økning i AI-inntekter i regnskapsåret 2024. Aksjen steg ytterligere 11,2% mandag, etter fredagens kvantesprang på 24,4%. CEO Hock Tan guidet en fortsatt eksplosiv vekst for selskapets AI-virksomhet. Broadcoms fremgang føyer seg inn i et mønster der teknologigigantene fortsetter å drive børsindeksene – noe som leder til et stadig mer topptungt marked.
MicroStrategy fortsetter bitcoin-kjøp etter inkludering i Nasdaq 100
Det har nærmest blitt en tradisjon at MicroStrategy-grunnlegger Michael Saylor hinter om nye Bitcoin-kjøp i helgen før markedene åpner mandag morgen. Denne uken var intet unntak. MicroStrategy annonserte å ha ervervet ytterligere 15 350 bitcoin til en totalpris på 1,5 milliarder dollar. Til en snittkurs på $100 386 per bitcoin. Totalt har selskapet akkumulert 439 000 bitcoin til en gjennomsnittspris på $61 725.
I et intervju med CNBC mandag sammenlignet Saylor USAs historiske kjøp av territorier som Manhattan, Alaska og Lousiana. Han argumenterer at å kjøpe Bitcoin er som å kjøpe digitale Manhattan. Saylor fastholder at MicroStrategy vil fortsette å kjøpe bitcoin for stadig høyere priser inn i evigheten.
Fredag ble det klart at MicroStrategy vil bli innlemmet i Nasdaq 100 som følger av indeksens årsavsluttende rebalansering. I mandagens handelsøkt var MicroStrategy aksjen først markant opp, før den falt tilbake i slutt-timene og endte dagen flatt.
Saylor overbeviser småinvestorer, men ikke Microsoft
Saylors Bitcoin-strategi har skapt en ny bevegelse blant institusjonelle investorer, hvor én av de mest fremtredende er Eric Semler. Også han annonserte mandag at Semler Scientific har kjøpt ytterligere 211 bitcoin for $21,5 millioner.
Men enn så lenge får Saylor begrenset gehør fra de største børsselskapene. Det ble understreket i Microsoft tidligere denne måneden. Noen aksjonærer hadde fremmet forslag om at Microstroft burde følge MicroStrategys eksempel og investere overskudslivkviditet i Bitcoin. De ble gitt tre minutters taletid foran Microsoft-styret på teknologikjempens aksjonærmøte. Taletiden ble gitt til Saylor, som velvillig stilte opp med en ekspress-presentasjon. Men uten at det overbeviste hverken styret eller aksjonærene i Microsoft.
Softbank lover monumentale investeringer i Trumps USA
Softbanks Masayoshi Son gjestet Donald Trumps hovedkvarter Mar-a-Lago på mandag. Der annonserte sjefen for det japanske teknologikonglomeratet planer om å investere 100 milliarder dollar i USA under Trumps presidentperiode. En «monumental demonstrasjon av tillit til Amerikas fremtid», i Trumps ord. Det er en dobling av beløpet Son lovet å investere i Trumps første presidentperiode. Trump, aldri en til å la anledningen glippe, utfordret imidlertid Soon til å doble beløpet enda en gang til $200 milliarder. Hvor kapitalen skal komme fra forble imidlertid uklart.
Politisk drama i Kanada: Freeland trekker seg, Trudeau neste?
Kanadas finansminister og tidligere FT-journalist Chrystia Freeland kunngjorde sin avgang mandag. Dett idet Trump legger press på naboen i nord. Kanadas statsminister Justin Trudeau reiste sydover for å søke audiens hos Trump forrige uke, i håp om en konstruktiv sameksistens når Trump igjen blir president. Men nå er det ikke sikkert at Trudeau fortsatt vil være der den 20. januar. I kjølvannet av Freelands avgang spretter sannsynligheten til værs for at også Trudeau vil bli tvunget til å gå av innen nyttår, om man skal tro oddsen på Polymarket.
Kinas økonomi i fritt fall? Hedgefond-forvalter slår alarm
Mens det amerikanske aksjemarkedet er topptungt, er det kinesiske aksjemarkedet baktungt. Til tross for rekylen i september da Beijing kunngjorde en ny politisk kurs for å blåse opp Kinas punkterte boligmarkedsboble. Mandag advarte hedgefondforvalter Kyle Bass, som lenge har vært en Kina-skeptiker, om økende problemer i Midtens rike.
Bass hevder at Kinas økonomi opplever sin største økonomiske kollaps siden landets inntreden i verdens handelsorganisasjon (WTO) på begynnelsen av årtusenet. 10-årige kinesiske statsobligasjoner har falt markant den siste tiden til 1,75%, mens også 30-årige obligasjoner er handles under 2 %. Dette kan tolkes som at markedet frykter full stagnasjon i kinesisk økonomi. Bass viser til at den samlede gjelden i Kina utgjør 350% av BNP. Han hevder at bankvesenet er bankerott og vil måtte bli “bailet” ut av staten.
USAs totale dominans i det globale aksjemarkedet; Rettferdiggjort av AI-boom eller boble?
I to skarpe innlegg i Financial Times (her og her) har finansforfatter Ruchir Sharma advart om alle boblers mor i finansmarkedene.
Sharma peker på at det amerikanske aksjemarkedet nå står for nær 70% av global indeks, en oppgang fra 30% på 1980-tallet. Det er en vekting som er helt uten presedens og som er helt ute av proporsjon med USAs andel på 27% av den globale økonomien. USA tiltrekker seg mer enn 70% av kapitalflyten i det globale private investeringsmarkedet på 13 billioner dollar, og suger til seg kapital på bekostning av markedene i andre deler av verden – som for eksempel Londonbørsen har fått merke.
USAs dominans forklares ikke av monsteravkastningen til Big Tech alene. Selv om man ser på indekser som vekter aksjer likt uavhengig av størrelse og korrigerer for dominansen til Big Tech, har USA overgått resten av verden med mer enn fire til én siden 2009.
Kan rentekrise avspore Trump-rallyet i 2025?
Sharma roper derfor boble. Han stiller spørsmål om investorer bør vurdere å skifte eksponering til potensielt undervurderte markeder som Europa. Det kan være kontraintuitivt og virker ikke særlig fristende i en tid med regjeringskollaps i både Tyskland og Frankrike, og der tysk økonomi er i fritt fall ned et stup. Men kanskje er all elendighet priset inn i Europa, samtidig som USA prises for perfeksjon.
Det amerikanske aksjemarkedet surfer for tiden på en bølge av Trump-optimisme. Men Ruchir Sharma advarer om at den eskalerende amerikanske statsgjelden, kombinert med vedvarende budsjettunderskudd, kan føre til betydelige forstyrrelser i obligasjonsmarkedet. Potensielt allerede neste år. Noe som potensielt stikke kjepper i hjulene for Trumps vekstagenda.
Sharma advarer om at såkalte “Bond Vigilantes” – investorer som selger statsobligasjoner som svar på finanspolitisk uansvarlighet – kan dukke opp igjen, og sende opp rentene på amerikanske statsobligasjoner. Siden den lokale bunnen på 3,6% i september, har renten på den amerikanske tiåringen steget til 4,4%. Det er en utvikling som flere tolker som en advarende mistillitserklæring til den amerikanske statens fiskale bærekraft.
