Årets femrettersmeny til Nobel-banketten er basert på norske og japanske råvarer, tilberedt med tradisjonsrike smaker fra begge land.
Gjestene får først servert sjømat – tunfisk og kamskjell – smaksatt med blant annet den japanske sausen yuzu ponzu. Deretter blir det et vegetarisk innslag, med gulrøtter og poteter – smaksatt med miso, en tradisjonell japansk smakstilsetning, en pasta av fermenterte soyabønner.
Tredje rett er et kjølig innslag, iskrem med akevitt.
Kveldens kjøttrett blir ytrefilet av okse, før måltidet avsluttes med rømmemousse og norske jordbær til dessert.
I år, som i fjor, tilberedes rettene av kokk Tore Nådland Sømme og baker Barbara Rodriguez.
Under banketten blir det musikk fra Johanne Flottorp (hardingfele), Åsmund Solberg (gitar), Felix Peikli (klarinett), Philip Granly (piano), Håkon Bjørgo (kontrabass), Dag Markhus (trommer) og Angela Domingo (vokal).
Sjømat
Duett av tunfisk og kamskjell, kullgrillet agurk, yuzu ponzu og smørsaus
–
· Vegetar
Infuserte, grillede norske gulrøtter med misopotetkrem og gjær-urtesaus
–
·Aquavitiskrem
–
Kjøttrett
Okse ytrefilet med kålgateau med beinmarg og lettrøykte oksehaler, sellerikrem og saltet selleri, karamellisert løkkrem og sopp. Rødvinssaus tilsmakt norsk whisky
–
Dessert
Rømmemousse og norske jordbær, med bringebær, tørket melk, jordbærkombucha og nyperosesorbé
(©NTB)