Wall Street åpnet uken med bred nedgang, der Nvidia ble dagens store taper etter nyheten om en kinesisk monopoletterforskning. Meta ble dratt med i dragsuget, mens Apple gikk mot strømmen og satte ny rekord som USAs best styrte selskap. Bitcoin sliter med å holde høyden på $100 000, da langsiktige investorer sikrer profitt.
Det ble en rød start på uken på Wall Street, der de to toneangivende indeksene trakk seg tilbake fra fredagens rekordnoteringer. S&P 500 falt 0,6% til 6 052,85. Nasdaq Composite gikk ned med 0,6%, og stengte på 19 736,69. Dow Jones Industrial Average forlenget fredagens fall og sank med 0,5%, til 44 401,93 poeng. Den amerikanske tiårsrenten er lite endret på 4,2%.
Blant børslokomotivene ble Nvidia mandagens taper, med en nedgang på 2,5%. Dette etter nyheten om at en reguleringsmyndighet i Kina (The State Administration for Market Regulation), har startet en etterforskning av selskapet, med påstander om brudd på landets konkurranselover.
Meta-aksjen falt 1,6%, til dels drevet av spekulasjoner om at Facebook- og Instagram-eieren kan rammes av lignende etterforskning for misbruk av monopolmakt.
Apple gikk mot strømmen – kåret til Amerikas best styrte selskap
Apple gikk mot den røde strømmen, med en oppgang på 1,6% prosent til en ny all-time high på $246,75. iPhone-produsenten dyttet Microsoft ned fra tronen som USAs best styrte selskap, ifølge rangeringen fra Drucker Institute og Wall Street Journal. Nvidia gikk også forbi Microsoft og kapret sølvmedaljen.
Oracle faller over syv prosent i etterhandelen, etter selskapet leverte kvartalstall som skuffet både på topp- og bunnlinjen – selv om nettoresultatet vokste med 26% prosent fra samme kvartal året før.
I reklamebransjen ligger det an til en storfusjon. Omnicom kjøper opp Interpublic for $13 milliarder, som sammen vil bli verdens største markedsføringsbyrå, (ihvertfall så lenge man ikke teller med selskaper som Google og Meta). Interpublic-aksjen steg 3,5%, men Omnicom falt over 10% – i et tegn på at investorene ikke umiddelbart har troen på at tradisjonelle reklamebyråer kan fusjonere seg til suksess i konkurransen mot Google og Meta.
Forventninger til inflasjonsdata, har Fed gitt opp inflasjonsmålet?
Investorer følger nøye med på denne ukens inflasjonstall, spesielt konsumprisindeksen (KPI), som slippes på onsdag. Så kommer produsentprisindeksen på torsdag. Disse tallene er de siste som forventes å påvirke Federal Reserves beslutning på møtet 17.-18. desember, der det er 90% sannsynlighet for et nytt rentekutt på 25 basispunkter.
Økonomer spurt av Dow Jones forventer at konsumprisinflasjonen har tikket opp med ett desimalpunkt på både månedsbasis og årsbasis i november, til henholdsvis 0,3% fra oktober og 2,7 % i løpet av de siste 12 månedene. Kjerneinflasjonen har ligget på 3,3% de siste månedene.
Den siste “milen” for å få inflasjonen ned til målet på to prosent har vist seg seig for Federal Reserve. Den amerikanske sentralbanken ser likevel ut til å være komfortabel med å kutte renten videre. Om man ser på hva Fed gjør, heller enn å høre på hva de sier, må dette nesten tolkes som at Jerome Powell og co i praksis har gitt opp inflasjonsmålet på to prosent, og heller er på vei til å normalisere en inflasjonsrate på tre prosent er den nye to prosent.
Bitcoin på tomgang: kryptovalutaen sliter med å holde høyden på $100 000
For Bitcoin er det en drakamp mellom bjørner og okser på $100 000. Kursen har holdt seg langt bedre enn blow-off-toppen i 2021, men har heller ikke klart å ta videre sats.
Mandag var kursen både over $100 000 og en smule foruroligende wick ned til $94 000. Ethereum, som passerte $4 000 på fredag, droppet ned til $3 500 på det laveste. I skrivende stund handles Bitcoin for $97 500 og Ether for i overkant av $3 700.
Michael Saylor fortsetter å kjøpe magiske internettpenger som en hemningsløs dotcom-gründer, og ETFene hamstrer mynt i pose og sekk, og i særdeleshet Blackrocks IBIT – selv om både Bitwise og Ark i tillegg til Grayscale hadde netto uttak på mandag. Så hvorfor går kursen på tomgang?
Svaret er fordi veldig mange langsiktige Bitcoin-hodlere har valgt å innkassere profitt ved $100 000 – en milepæl mange har ventet på i årevis. Sånn sett er det nesten en overraskelse at kursen har holdt opp såpass godt som den har gjort.
Langsiktige bitcoinere selger, er det noen oppside igjen?
Til tross for lovnader om diamanthender og formaninger om å ha diamanthender og aldri selge bitcoin, er virkeligheten en annen. På internett har bitcoinere laserøyer og diamanthender, men i virkeligheten har langsiktige eiere har solgt 1,2 millioner mynter i løpet av perioden fra 64 000 dollar til 100 000 dollar. Det har resultert i et nytt salgspress til en verdi av 100 milliarder dollar, som har veid opp for Blackrock og Saylors kjøp.
En milepæl er nådd med $100 000. Men er det noen særlig videre herfra? Eller er alt av mer kryptovennlig politikk under Trump allerede priset inn?
Eller er det Ethereum og andre shitcoins tur i 2025?
Kryptospekulanter begynner i økende grad å se seg etter mer spennende muligheter. Siden Bitcoins dominans (som andel av det totale kryptomarkedet) toppet ut på 61,2% den 20. November, har bitcoindominansen falt til 57%. Bitcoin har steget betraktelig etter Trumps valgseier. Men eldre kryptovalutaer som XRP og andre altcoins, eller shitcoins, har steget vesentlig mer. Til og med skadeskutte Ether har fått litt vind i seilene.
På en rød børsdag som mandag stiger Bitcoins dominans fra 55% til 57%. Men hvis everything-boblen fortsetter i finansmarkedene under President Trump, skal man ikke utelukke at altcoin-andelen av kryptomarkedet kan krype opp mot 2021-toppen på over 70%. Isåfall er det enklere å se for seg Ether i $10 000 før Bitcoin i $250 000.
Det logiske for de som sikrer profitt i Bitcoin rundt $100 000 ville vært å rebalansere porteføljen med større andeler i aksjer, kontanter og andre presumptivt trygge havner. Men mange bitcoinere er degenererte gamblere av natur, og vil vekte ned i Bitcoin for å vekte opp i spekulative shitcoins. De fleste vil gå til 0. Men noen vil gå både 10-, 100- og 100-gangeren.
