Wall Street opplevde en blandet avslutning tirsdag, med S&P 500 og Nasdaq på rekordnivåer, mens Dow Jones og Russell 2000 falt. Bitcoin reagerte på politisk uro i Sør-Korea, og Tesla ble rammet av rettsavgjørelse mot Elon Musks lønnspakke. Meta steg etter signaler om nærmere relasjon med Trump-administrasjonen.
Det ble en blandet avslutning på Wall Street tirsdag. S&P 500 steg med 0,05% til 6 049,88 poeng, mens Nasdaq Composite økte med 0,4% til 19 480,91 poeng, begge nye rekordnivåer. Dow Jones Industrial Average falt derimot med 0,2% til 44 705,53 poeng. Russell 2000, som representerer mindre selskaper, sank med 0,7% til 2 416,35 poeng.
Tiårige statsobligasjonsrenter holdt seg relativt stabile, med en liten økning til 4,23%, men ned fra den lokale toppen på 4,45% i midten av november. Oljeprisen steg med 2,5%, med Brent-råolje i $73,62 per fat. Gullprisen økte marginalt med 0,2% til $2 690 per unse. Bitcoin handles rundt $96 000, etter å ha vært nede under $94 000 på det laveste tirsdag.
Gode og dårlige nyheter for Elon Musk, Facebook sender venneforespørsel til Donald Trump
Tesla falt 1,6% etter rettsavgjørelsen som nok en gang fant Elon Musks kompensasjonsplan verdt over $100 milliarder ugyldig. Mer oppløftende for Musk er rapportene om at hans rakett- og satellittprodusent, SpaceX, er i samtaler om å selge aksjer i en transaksjon som verdsetter rakett- og satellittprodusenten til rundt 350 milliarder dollar.
Facebook-eier Meta steg 3,5% uten store nyheter, annet enn at Mark Zuckerberg posisjonerer seg for en aktiv rolle i å forme teknologipolitikken under president Trump. Trump og Zuckerberg har ikke alltid vært på dus. Men de to møttes for middag på Mar-a-Lago i slutten av november, og Zuckerberg har tatt et oppgjør med hvordan Meta lot seg presse politisk til å utøve sensur på sine plattformer, av blant andre Trump.
Intel falt 6,1%, da selskapet leter etter kandidater fra utsiden til å ta over jobben til Pat Gelsinger som fikk sparken fra toppsjefstillingen på mandag – et klart signal på at styret ikke har peiling på hva som er rett strategi fremover for den fallerte teknologigiganten.
Mislykket statskupp i Sør-Korea sender sjokkbølger i Bitcoinmarkedet
I Sør-Korea ble det en helomvending da President Yoon Suk Yeol opphevet unntakstilstanden han hadde innført bare timer tidligere, hvilket mest sannsynlig betyr at hans dager som president nærmer seg talte. Suveren er han som bestemmer i unntakstilstanden, sa Hitlers hoffjurist Carl Schmitt. Men den gang ei for president Yoon.
Tidligere på tirsdag førte den politiske turbulensen til dislokasjoner i kryptomarkedet, da det oppstod et stort negativt “Kimchi premium” mellom prisen på Bitcoin og andre kryptovalutaer i det sør-koreanske markedet og prisene i verdensmarkedet. Mot stablecoinen USDT ble Bitcoin handlet under $72 000 lokalt i Korea – som trolig var medvirkende til Bitcoins dipp under $94 000 i det globale markedet.
Den sør-koreanske Kospi-indeksen faller i tidlig handel onsdag, og Bank of Korea holder krisemøte – etter forrige ukes overraskende rentekutt.

Kryptovalutaen XRP har femdoblet seg i verdi siden Trumps valgseier
Siden Donald Trumps valgseier i november kryptovalutaen XRP femdoblet seg i verdi og blitt den tredje mest verdifulle kryptovalutaen globalt. Denne oppgangen har til dels blitt drevet av Trumps generelt omfavnende holdning til kryptovaluta, men også mer spesifikke spekulasjoner om at SEC kan trekke sin anke i det mangeårige rettsdramaet mot Ripple, selskapet bak XRP. Dette anses nå som spesielt sannsynlig i kjølvannet av SEC-sjef Gary Genslers annonserte avgang sammenfallende med Trumps innsettelse. I bunn og grunn dreier rettstriden seg om hvorvidt kryptovalutaer som XRP er råvarer eller verdipapirer, og som sådan kan SEC vs Ripple sette juridisk presedens for det bredere kryptovalutamarkedet.
I tillegg har det vært rapporter om møter mellom Ripple og Trumps rådgivningsteam, diskusjoner med Federal Reserve, og lanseringen av Ripples stablecoin RLUSD, som alle har bidratt til en positiv utsikt for XRP. Markedet har også sett økt institusjonell interesse og handelsvolum, med XRP som vinner terreng i grenseoverskridende betalinger og potensielt baner vei for godkjennelse av ETF-er for XRP.
Det har også kommet flere ubekreftete rapporter om at Donald Trump har funnet sin etterfølger til Gary Gensler som SEC-formann, i Paul Atkins – en kandidat som vil bli tatt vel imot i kryptokretser.
Makro: Flere ledige stillinger og færre ansettelser i amerikansk økonomi
På makrofronten viste JOLTS-rapporten fra U.S. Bureau of Labor Statistics at antallet ledige stillinger økte til 7,744 millioner ved utgangen av oktober, en økning fra 7,372 millioner i september. Antall ansettelser gikk ned med 269 000 til 5,313 millioner.
Markedet venter nå spent på fredagens arbeidsmarkedsrapport, som ventes å vise en sysselsettingsvekst på drøye 200 000 i november, opp fra stusslige 12 000 i den streike- og orkanrammede oktobermåneden.
