Wall Street opplevde bred nedgang tirsdag, med S&P 500, Nasdaq, og Dow Jones alle i rødt. Hardest rammet ble small-cap-indeksen Russell 2000. Samtidig steg dollaren og tiårsrenten, mens Bitcoin nesten passerte $90.000. Markedet venter spent på den kommende inflasjonsrapporten som kan avgjøre ytterligere rentekutt. Samtidig legger Donald Trump sin regjeringskabal, sammen med Elon Musk på Mar-a-Lago.
På en dag uten de helt store begivenheter falt S&P 500 med 0,3 prosent til 5.983,99 poeng. Nasdaq Composite endte ned 0,1 prosent til 19.281,40. Dow Jones Industrial Average falt med 0,9 prosent til 43 910,98. Den bredere Russell 2000 small-cap-indeksen fikk det hardeste fallet, ned 1,8 prosent til 2.391,85.
Inflasjonsdata avgjørende for årets siste rentekutt
Tiårsrenten steg til 4,42 prosent. Dollaren styrker seg til 1,06 mot euro, det høyeste nivået på et halvår. I den asiatiske handelen var Hong Kongs Hang Seng-indeks ned hele 2,8 prosent. Markedet venter nå spent på onsdagens CPI-inflasjonsrapport for oktober, som vil være avgjørende for å befeste forventningene om et ytterligere rentekutt på et kvart prosentpoeng i desember. Det ventes at kjerneinflasjonen holder seg stabil på 3,3 prosent år over år, mens headline-inflasjonen kan ha steget fra 2,4 prosent i september til 2,6 prosent i oktober.
Bitcoin var nære ved å tangere $90.000 både på morgenkvisten og i kveldstimene, men tok en svipp ned på 85-tallet i mellomtiden, (på noen handelsplattformer har kursen såvidt touchet $90.000). I skrivende stund står kursen i $88.500.
Bitcoins hardt prøvede lillebror, falt litt tilbake tirsdag, til i underkant av $3.300, men har også blitt vekket til live den siste uken. Mandag fikk Ethereum spot ETF-ene inn hele $295,5 i friske innskudd, og nærmer seg dermed netto positiv kapitaltilgang siden oppstart, etter å ha blødd kapital fra fødselen.
Musk på Mar-a-Lago: Tesla-eiere bekymret for fraværet
Tesla har vært en av de store vinnerne etter valget, med en oppgang på 39 prosent frem til i går. Dog i dag korrigerte kursen ned 6,1 prosent. Kanskje aksjonærene begynner å lure på om Elon Musk kommer tilbake på jobb, eller om hans vei går til Washington. Tesla-sjefen skal ha blitt sett på Mar-a-Lago omtrent hver dag den siste uken, sammen med medlemmer fra Donald Trumps transisjonsteam.
Trumps kabinettformasjon: Rubio som Utenriksminister og Miller i nøkkelrolle
Stor spenning knytter seg til Trumps pågående regjeringskabal. Senator Marco Rubio ventes å bli utnevnt som utenriksminister, USAs første sådanne av latin-amerikansk opprinnelse. Langvarig Trump-støttespiller og innvandringshauk, Stephen Miller, har fått jobben som assisterende stabssjef – et klart tegn på at Trump ikke akter å bli utmanøvrert av “Den dype staten” denne gang.
Den viktige finansministerposten ser for øyeblikket til å vippe mellom hedgefondforvalter Scott Bessent og investeringsbanksjef Howard Lutnick, som også er co-formann for Trumps transisjonsteam.