Norwegian Group rapporterte et driftsresultat (EBIT) på 2 128 millioner kroner i tredje kvartal 2024. Kvartalet har vært preget av kapasitetsvekst for Norwegian og økte belegg for begge selskapene i gruppen, med Widerøe som en betydelig bidragsyter. For første gang i et kvartal fraktet Widerøe over én million passasjerer. Det storesamtale emnet er Boeing og dets forsinkelser på leveranse av nye fly.
Driftsmarginen i tredje kvartal var på 18,4 prosent, med et resultat før skatt (EBT) på 2 004 millioner kroner. Kontantbeholdningen til konsernet lå på 11,5 milliarder kroner, uendret fra forrige kvartal og en økning på 2,1 milliarder fra i fjor. Ved utgangen av kvartalet besto Norwegian-flåten av 86 fly, hvorav 22 var moderne 737 MAX 8. Widerøe-flåten omfattet 49 fly.
– Vi er fornøyde med et sterkt kvartal som viser økte belegg og enhetsinntekter for begge selskapene, spesielt med tanke på en kapasitetsøkning på 10 prosent for Norwegian, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian. – Widerøe har hatt et rekordkvartal, og oppkjøpet viser seg å gi avkastning. Vi ser frem til å videreutvikle de betydelige synergiene mellom flyselskapene. Bestillingene for fjerde kvartal viser positive takter, både for fritids- og forretningsreiser. Norwegian opererer nå flere nye fritidsruter, blant annet til Dubai og Egypt, samt vintersesongruter fra europeiske byer til populære destinasjoner som Tromsø og Evenes, utdyper Karlsen.
Totalt hadde Norwegian Group 8,2 millioner passasjerer i kvartalet; av disse var 7,2 millioner passasjerer hos Norwegian og 1,0 millioner hos Widerøe. Sammenlignet med samme periode i fjor økte passasjertallet for Norwegian med 690 000 og for Widerøe med 99 000. Produksjonen (ASK) for Norwegian økte med 11 prosent til 11,5 milliarder setekilometer, mens Widerøes produksjon sank med 2 prosent. Norwegian oppnådde en kabinfaktor på 88,0 prosent, en økning på 0,6 prosentpoeng fra i fjor. Widerøes kabinfaktor var 78,0 prosent, en forbedring på 4,6 prosentpoeng.
Norwegians punktlighet, målt som andelen avganger i rute, var på 74,2 prosent i kvartalet, en nedgang fra 80,1 prosent året før. Sterk trengsel i europeisk luftrom og restriksjoner på flykontroll påvirket punktligheten, men 95 prosent av flyene landet innenfor 60 minutter av oppsatt tid. Regulariteten, andelen planlagte flyvninger som ble gjennomført, var 99,5 prosent for Norwegian, mens Widerøe hadde en punktlighet på 90,9 prosent og en regularitet på 96,4 prosent.
Fokus på kostnadseffektivitet og videre vekst
For 2025 forventes en lavere vekstrate, med en kapasitetvekst på 13 prosent i 2024 som ventes å avta på grunn av forsinkelser i flyleveranser fra Boeing, som også vil kunne bli påvirket av den pågående Boeing-streiken. Til sommeren 2025 er Norwegian-flåten anslått å vokse til rundt 90 fly.
– Fremover vil vi fortsette å effektivisere driften og identifisere ytterligere synergier med Widerøe, sier Karlsen. – Vi vil utvide rutenettverket med nye og spennende destinasjoner, samtidig som vi håndterer utfordringene knyttet til flåtens utvikling, legger han til.
Med høy kundelojalitet, dyktige kolleger og en solid økonomisk plattform er Norwegian Group godt rustet til å møte potensielle kortsiktige svingninger i etterspørselen og styrke sin posisjon som en ledende aktør i det nordiske markedet.
Investornytt er tilstede i Vika – og skal intervjue Geir Karlsen. Saken oppdateres.

I en børsmelding melder Norwegian at veksttakten for 2025 vil avta sammenlignet med prognosene for 2024. Mens kapasiteten i år forventes å vokse med 13 prosent, ser selskapet nå at denne utviklingen vil bli dempet i 2025. Hovedårsaken er forsinkede flyleveranser fra den amerikanske flyprodusenten Boeing, som blant annet skyldes en pågående streik som har skapt ytterligere usikkerhet rundt leveringsplanene.
Til tross for disse utfordringene, forventer Norwegian at flåten likevel vil øke til rundt 90 fly innen sommeren 2025. Dette vil legge til rette for nye ruter og et bredere tilbud, selv om selskapet vil måtte tilpasse vekstambisjonene til den usikre leveringssituasjonen.