Århundrets største sosiale eksperiment endte med et mageplask for Venstre i spissen. Noen mener at Venstre har blod på hendene. Narkoliberalistene har de siste seks månedene trappet ned sin aktivitet, og flere mener nå at man begynner å se konsekvensene av en «woke» retorikk som har fått katastrofale følger for ungdommen vår – bruken av narkotika har eksplodert de siste tre årene.
For et par år siden så det nesten ut til å kunne bli flertall på Stortinget for en rusreform og avkriminalisering av brukerdoser med narkotika.
Nå har vinden snudd, mener KrF-lederen. Han tror økningen i kokainbruk i Norge har vært en vekker, og ført til at folk ønsker en tøffere linje mot narkotika.
Dette er nettopp hva det har blitt advart mot de siste årene, blant annet av Actis og NFP (tidligere Norsk narkotikapolitiforening).
Jeg var en aktiv debattant mot liberalisering av narkotikapolitikken og advarte mot retorikken og ufarliggjøringen, særlig fra Venstre med deres «Legalize it»-kampanje.
Kampanjen, som for alvor fikk oppmerksomhet i 2019, har fulgt Venstre tett. Innad i Venstre har man erkjent at fokuset og budskapet burde vært annerledes, særlig overfor ungdom.
Noe av det SP, KrF, Actis og NFP advarte mot, var å generalisere holdninger til narkotika overfor de yngste. Dette fnøs Venstre, Rødt og Sosialistisk Venstreparti av – nå er fasiten klar.
Ung i Oslo-undersøkelsen viser at andelen elever i Oslo-skolen som har forsøkt kokain, har økt fra tre til åtte prosent på få år. Blant de eldste guttene i slutten av skoleløpet er tallet hele 17 prosent. Når man ser på utviklingen, har dette skjedd over de siste fem årene i praksis!
Konsekvensen av budskapet – «legalize it» – er katastrofal! Dette er et ansvar Venstre som politisk parti må stå til rette for. Selv om det er en viss erkjennelse internt, bør Venstre gå ut og beklage overfor norske foreldre som har mistet barna sine til rusen.
Det rapporteres om enorme mengder kokain, særlig i ungdomsmiljøer over hele Norge. Uten å konkludere, ser man at antallet voldtekter har økt i takt med bruken av kokain.
Det er særlig unge jenter som får i seg kokain som gjør ting (seksuelt) de ellers aldri ville ha gjort - dette bør bekymre jenteforeldre - og er tabu og underkommunisert. Jeg frykter mørketallene er ekstreme.
Tidl. politimann Espen Teigland Tweet
Psykisk helse skal være i fokus – nylig skrev VG om en potensiell budsjettlekkasje. 400 millioner mer. Hva med å starte å jobbe målrettet mot mindre rus i samfunnet?
Unge jenter som blir voldtatt på fest eller gjør ting som de egentlig ikke ville fører til psykiske plager. Aldri før har man hatt flere henvendelser innen barne og ungdomspsykiatri som i fjor. Psykisk helse eser ut – og kombinasjonen av rus, sosial konformitet og narkotika har dette slått i full blomst.
Jeg mener denne kokainpandemien vi ser er politikerskapt.
Da stormen sto på for fult mot NNPF (nå NFP) – opplevde myndighetspersoner drapstrusler for å utøve sitt virke.
Den største myten – NNPF
Det samfunnet ble fortalt i media var at NNPF (Norsk narkotika politiforening) var en uetisk forening med rolleblanding, som bedrev misjonering og bevisst bedreiv å formidlet vranglære.
Faktum er at NFP består av vanlige mennesker, fortrinnsvis familiefolk som har sett konsekvensen av narkotika.
Det gikk så langt at folk tilknyttet foreningen meldte seg ut fordi de frykter represalier, at arbeidsgiver (Politiet) skulle gi ut personlig infomasjon. Daværende NNPF mistet omlag 40% av sine medlemmer på kort tid. Dette igjennom 2021 og 2022.
Det oppsto da et tomrom til å reise ut på skoler, noen skoler ville ikke ha oss på besøk – dette var en stor smell for det forebyggende arbeidet sier en kilde til Investornytt.

Politiledelsen på villspor i Bamasaken
Politiet gikk tidlig ut som tilbakeviste at beslagene som ble gjort i «Bama» saken var ment for det norske markedet. Ifølge en kilde Investornytt har pratet med som kjenner distribusjonsapparatet på kokain i Norge har etterspørsel til Norge eksplodert. De siste tre årene har det tatt av. I finans er det et utrykk som heter «Eksponentiell vekst» – ifølge kilde bør nå myndighetene nå ta affære – leverandørene klarer ikke skaffe nok. Det Norske markedet har en mye mer aggresiv bruk en øvrge land. Kombinasjonen av god økonomi, sosial status og fraværende politi har gjort kokainmarkedet i Norge til en gullgruve.
Katalysator i ungdomskriminaliteten!
Kilden Investornytt prater med har jeg kjent til i over ti år. Vedkommende er en godt voksen mann med bakgrunn fra Balkan – han nå bekymret over hvor unge som bruker kokain.
Norge kommer til å få enorme problemer om man ikke hindrer unge mennesker å misbruke dette stoffet. Det er også katalysator og skaffer mange unge mennesker raske penger – det er trist.
Imens Danmark er kokain mer sosial betinget, begynner nå Norge å ha et lignende bruksmønster som Sverige – og vi ser jo alle hvordan det har gått sier mannen som jobber i «bransjen» i over 30 år.
Med base i Sør Øst Norge forklarer han også inntoget til Svenske gjenger.
Et liv er ikke mye verd. Organiserte kriminelle i Norge har vært svært «busnessminded» over mange år. Svenskene er både svært unge og ruser seg mye. Det er rett og slett farlig.
Hva bør Norsk politi gjøre nå?
De må få kontroll på grensene sine – stoffet vil alltid komme inn, men flyten av kriminelle fra Sverige er svært alvorlig. Det er også en trussel for oss som jobber «ryddig» i bransjen.
Det er mye mer våpen, granater og sprengstoff. Det bekymrer.
Mannen som selv har barn i ungdomsalder – sier det gjør inntrykk når 9. klassinger kommer hjem fra fest og forteller om enormt forbruk. I et tilfelle gikk det tre uker, fra to gutter forsøkte for første gang til de var innlagt på sykehus. Begge sluttet på fotball, og er nå kun sporadisk på skolen.
Det som en gang var et eksklusivt produkt for noen mennesker, er nå blitt allemanseie. Politikere bør aldri fremme holdinger til legalisering, det må reverseres.
Kriminell kilde til Invetsornytt Tweet

Med polariserende fronter både politisk og innen lobby – ble retorikken så hard at politiledelsen snudde ryggen til NFP.
Det store narrative
Det at et utvalg medier (på venstresiden) i norsk politikk og interesseorganisasjoner stemplet NNPF (nå NFP) som overgripere som hadde motivasjon å krenke rettighetene til rusmisbrukere, for så å bruke dette vakumet som oppsto med å rette fokuset inn mot våre yngste, er en av det største skandalene i Norsk helsepolitikk noen gang.
Human Narkotikapolitikk
Personlig så er jeg for en mer liberal narkotikapolitikk – men dette gjelder for mennesker som har et rusproblem og får dette definert. Det har jeg ment hele tiden.
Men den allmennpreventive og avskrekkende effekten et tydelig lovverk har for om man prøver eller ikke prøver vil være nøkkelen fremover.
Tilbake på Stortinget sier Mari Holm Lønseth i Høyre nei til narkotika.
Høyre ønsker ikke å legalisere narkotika, men å avkriminalisere små brukerdoser. De mener likevel at det skal få en konsekvens å bruke narkotika.
– Den konsekvensen bør primært være obligatorisk oppfølging i helsetjenesten. Den narkotikapolitikken vi har ført i Norge i mange tiår har spilt falitt.
- Jeg tror kanskje Høyre bør revurdere om Norsk narkotikapolitikk har vært falitt når man ser at de siste årene når man har gitt opp gammel politikk har forbruket eksplodert!
- Så vet jo alle hvor godt helsevesenet vårt fungerer – skal vi tillate noe som man vet er skadelig, for å så bygge opp et nytt helsevesen for å ta unna et oppkonstruert problem?
Som politimann har jeg aldri gått «i lommene på rusmisbrukere» på jakt etter narkotika.
Fokuset må være forebygge med å bygge gode holdninger. Holdningsarbeid er vanskelig å «måle» – men er helt avgjørende. Jeg tror imidlertidig det vil ta mange år før man er på 2018 nivåer, kanskje så mye som 10 år. Men holdningsarbeidet må begynne nå.
Samfunnet har fått et par bølger i siden nå. Det er ikke for sent å snu og si – vi tok feil.
Gjør vi ikke noe nå får vi bølgen over oss om kort tid.
