Morgenkommentaren består av informasjon innhentet fra flere kilder for å kunne danne et bredere bilde av det økonomiske økosystemet dag til dag.Den skrives mellom 05 og 07 og representerer et øyeblikksbilde fra dagen før, til angitt tidsrom.
Jaggu spilte den ut, koppen kom, hanken fulgte å kursen gikk opp gitt. Uroen i Midtøsten har ført til at negative oljebets er blitt redusert, spesielt etter at Iran avfyrte en rekke missiler mot Israel, noe som førte til en 5% rett opp for oljen i går. Imidlertid gjenstår spørsmålet om konflikten vil påvirke oljeforsyningen. USA diskuterer om de vil støtte israelske angrep på iranske oljefasiliteter, men analytikere mener at dette scenariet er usannsynlig, da det kan føre til alvorlige internasjonale konsekvenser. I tillegg har OPEC+’s kapasitet, samt gjenåpningen av Libyas oljeanlegg etter en politisk konflikt, bidratt til å dempe forsyningsbekymringene.
Ellers har Reuters rapportert at Russland en nedgang på 0,9% i inntektene fra olje- og gassalg i september, sammenlignet med måneden før, med en samlet inntekt på $8,13 milliarder. Selv om inntektene økte med 4,3% sammenlignet med september i fjor, har verdien av russisk oljeeksport falt med nesten 30% siden juni, hovedsakelig på grunn av synkende internasjonale oljepriser. Dette har ført til at Russlands hovedolje, Urals, nå handles under pristaket på $60 per fat, som er satt av EU og USA. Ifølge Russlands finansdepartement forventes oljeinntektene å synke med 14% de neste tre årene hvis prisene forblir lave

Futtene er stabile etter en US smell i går og mens det ventes på jobbrapporten for september, som vil gi innsikt i arbeidsmarkedet. I går falt Dow med 0,44 %, S&P 500 med 0,17 %, og Nasdaq Composite sank med 0,04 %. Forbrukerrelaterte aksjer, materialer og eiendom ledet nedgangen, mens energi, teknologi og kommunikasjonstjenester gjorde det bedre. Markedene ble også påvirket av president Bidens støtte til Israels mulige angrep på iranske oljefasiliteter, noe som sendte oljeprisene opp over 5 % som nevnt over her.
På den økonomiske fronten viste data at amerikansk tjenesteaktivitet fortsatt var i vekst i september, men arbeidsmarkedet viste tegn til avkjøling med en økning i antall arbeidsledighetskrav og lavere antall planlagte oppsigelser.
Forventningene til dagens jobbrapport er avgjørende for utsiktene til amerikanske renter, med økonomer som forventer 140 000 nye jobber og en stabil arbeidsledighetsrate på 4,2 %.

Dagens Makro Rapporter
India (INR)
•HSBC India Services PMI (September): Indikator for aktiviteten i tjenestesektoren. Verdier over 50 indikerer vekst.
Singapore (SGD)
•Retail Sales (MoM og YoY, August): Måler endringer i detaljhandelen. Stiger dette tallet, indikerer det økt forbruk og økonomisk aktivitet.
Sveits (CHF)
•Unemployment Rate (September): Viser arbeidsledighetsnivået. Stabil arbeidsledighet er viktig for økonomisk stabilitet.
Euroområdet (EUR)
•HCOB Services PMI (Spania, Italia, Frankrike, Tyskland, Euroområdet): Måler tjenestesektorens aktivitet. Høyere tall kan tyde på en sterkere økonomi.
•French Industrial Production (MoM, August): Viser endringer i produksjonsnivået, som er viktig for vurdering av økonomisk helse.
Storbritannia (GBP)
•S&P Global/CIPS UK Construction PMI (September): Viser aktiviteten i byggenæringen. Viktig for å forstå utviklingen i det britiske eiendomsmarkedet.
Canada (CAD)
•Ivey PMI (September): Indikator for produksjonsaktivitet. Kan påvirke forventningene til rentepolitikken.
USA (USD)
•Nonfarm Payrolls (September): Viser antall nye jobber i økonomien. Et nøkkeltall for arbeidsmarkedet, som kan påvirke renteavgjørelser.
•Unemployment Rate (September): Viser nivået av arbeidsledighet, en indikator på økonomisk helse.
•Initial Jobless Claims: Viser antall nye søknader om arbeidsledighetstrygd, som gir innsikt i arbeidsmarkedets utvikling.
Russland (RUB)
•Russian S&P Global Manufacturing PMI (September): Måler aktivitet i den russiske produksjonssektoren, som er viktig for den økonomiske utviklingen.
Japan (JPY)
•BoJ Summary of Opinions: Gir innsikt i synspunktene til Bank of Japan, som kan påvirke valutakurser og investeringsbeslutninger.