Kitron sender ut et resultatvarsel søndag kveld. Ting tar lengre tid i Asia sier sjefen! Utsiktene for produksjonsanleggene i Sentral- og Øst-Europa (CEE) har ikke utviklet seg som ventet. Flere store kunder innen elektrifisering og industri har fortsatt å redusere og utsette etterspørselen i tredje og fjerde kvartal 2024.
Som følge av pågående lagernedbygging. I tillegg har sluttmakredet i regionen ikke utviklet seg i tråd med tidligere prognoser, noe som har skapt bekymringer om en tregere økonomisk vekst i regionen enn først antatt.
For å motvirke disse utfordringene og balansere produksjonskapasiteten på tvers av geografiske regioner, planlegger selskapet nå flere produktoverføringer fra Sentral- og Øst-Europa til de nordiske fabrikkene, der etterspørselen er sterkere. Enkelte av disse overføringene, som er ment å styrke produksjonsvolumet i Norden og avlaste CEE-anleggene, er blitt utsatt til første halvår 2025.
Oppdaterte prognoser
Som følge av den reduserte etterspørselen i CEE-markedene, har selskapet justert sine inntekts- og resultatprognoser for tredje kvartal og resten av året. For tredje kvartal 2024 forventes nå inntekter mellom 140 og 150 millioner euro, med et driftsresultat (EBIT) mellom 8 og 10 millioner euro. Selv om dette fortsatt viser positiv vekst, er det en nedgang fra tidligere prognoser som reflekterer utfordringene i markedet.
Selskapet har også justert sine forventninger for hele året 2024. De oppdaterte prognosene peker på totale inntekter på mellom 635 og 660 millioner euro, med et driftsresultat (EBIT) på mellom 44 og 50 millioner euro. Dette inkluderer restruktureringskostnader på 4,8 millioner euro som ble pådratt i første kvartal. Til sammenligning var den tidligere prognosen for hele 2024 høyere, med forventede inntekter mellom 660 og 710 millioner euro og et EBIT-resultat på mellom 53 og 60 millioner euro.
Betydning for aksjekursen
Disse justerte prognosene er ikke uventet i lys av markedsforholdene, men kan likevel skape usikkerhet blant investorer. Når et selskap nedjusterer sine inntekts- og resultatforventninger, tolkes dette ofte negativt av aksjemarkedet. Det kan føre til en umiddelbar nedgang i aksjekursen, ettersom investorer reagerer på reduserte fremtidsutsikter og justerer sine forventninger til selskapets inntjeningsevne.
I dette tilfellet kan flere faktorer spille inn. På den ene siden kan investorene være bekymret for den langsiktige veksten i Sentral- og Øst-Europa, spesielt hvis lagernedbygging og svak etterspørsel vedvarer. Hvis sluttmarkedene i regionen ikke viser tegn til forbedring, kan det påvirke selskapets evne til å hente seg inn i 2025.
På den andre siden har selskapet fortsatt sterke vekstutsikter i de nordiske landene, hvor etterspørselen er robust. Produktomplasseringer til disse fabrikkene kan bidra til å stabilisere produksjonen og sikre langsiktig vekst. Likevel er usikkerheten knyttet til tidsrammen for disse overføringene, ettersom flere er blitt utsatt til første halvår 2025, noe som kan føre til forsinkede effekter på inntjeningen.
I tillegg har selskapet allerede tatt restruktureringskostnader på 4,8 millioner euro i første kvartal, noe som kan signalisere at det jobbes med effektivisering. Likevel kan slike tiltak også være en del av en større restruktureringsprosess, som kan innebære flere kostnader og påvirke kortsiktig lønnsomhet.
Markedsreaksjoner og veien videre
Hvordan markedet vil reagere på disse justeringene, vil avhenge av flere faktorer, inkludert hvordan investorer vurderer selskapets evne til å håndtere utfordringene i CEE-regionen, samtidig som de kapitaliserer på de nordiske markedene. Dersom selskapet klarer å opprettholde sterk vekst i Norden og på sikt hente seg inn i Sentral- og Øst-Europa, kan det langsiktige potensialet forbli positivt.
For nå er det imidlertid viktig å følge nøye med på videre utvikling i regionen og selskapets evne til å gjennomføre de planlagte produktoverføringene. Dette vil være avgjørende for hvordan inntjeningen påvirkes i 2025, og hvordan aksjekursen utvikler seg på kort og lang sikt.