Greenpeace og Natur og Ungdom har klaget staten inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Partene oversender i dag oppdaterte argumenter i saken.
Det opplyser Greenpeace i en pressemelding.
De to miljøorganisasjonene håper å få norsk oljepolitikk dømt i strid med menneskerettighetskonvensjonen. De ber domstolen slå fast at stater er ansvarlige for klimagassutslipp som følge av olje- og gass.
Saken som EMD nå skal behandle, stammer fra 2016.
Miljøorganisasjonene mener at det strider mot grunnleggende menneskerettigheter å åpne for norsk oljeboring i Barentshavet under en klimakrise.
Etter å ha tapt det såkalte klimasøksmålet i Høyesterett i 2020, klaget Greenpeace, Natur og Ungdom og seks unge klimaaktivister i 2021 saken inn for EMD.
I april i år ble Sveits dømt for brudd på menneskerettighetene for ikke å ha gjort nok for å beskytte innbyggerne sine fra farlige klimaendringer. Det er i lys av denne dommen at EMD nå skal behandle norske miljøorganisasjoners klage mot Norge, ifølge Greenpeace.
I tillegg har miljøorganisasjonene gått til et nytt klimasøksmål mot staten. De mener staten har brutt loven ved å godkjenne planene for utbygging og drift av de nye oljefeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen. I januar fastslo Oslo tingrett at de tre tillatelsene er ugyldige. Staten har anket saken til lagmannsretten.
(©NTB)