Om bare få dager lukkes et kapittel i Norsk industri – og børshistorie! PGS blir kjøpt opp av TGS og selskapet vil endre navn. Dagens børsinstrument nulles og man blir tildelt TGS aksjer i oppgjør for sitt eierskap i PGS. Vi har tatt en kikk på historien siste 30 år til Petroleum Geo-Services bedre kjent som PGS.
Det hele startet en høstdag i 1991 – Erik Haugane som er mest kjent for å ha bygd opp OKEA og Det Norske oljeselskap, var en av grunnleggerene av PGS. Den karismatiske geologen gjorde sammen med Per Ulleberg og Roy H. Larsen til at PGS så sitt dagslys med første multi client bibliotek i 1992.

Petroleum Geo-Services ASA (PGS) har en lang og innholdsrik historie som en ledende leverandør av seismikk- og reservoardata til olje- og gassindustrien. Fra sin oppstart på begynnelsen av 1990-tallet har selskapet kontinuerlig innovert og tilpasset seg et skiftende marked. Her er en oversikt over viktige milepæler i selskapets historie.
1990-tallet: Oppstart og Tidlig Vekst
1991: Petroleum Geo-Services (PGS) ble dannet i Norge fra A/S Geoteam. Datterselskapet «Precision Seismic Inc.» ble etablert i Houston, og PGS inngikk samarbeid med TGS for markedsføring av 3D-data. Selskapet utførte sin første 3D-seismiske undersøkelse i Nordsjøen (GeoExplorer), fusjonerte med Nopec, og introduserte 3D MultiClient-konseptet.
1992: PGS gjennomførte sin første 3D-seismiske undersøkelse i Mexicogulfen. Selskapet ble omdannet til et allmennaksjeselskap (ASA) og notert på Oslo Børs.
1993: Nordic Explorer og Ocean Explorer ble en del av flåten. PGS ekspanderte til høyvolum 3D-prosessering ved å inkludere Tensor Geophysical i gruppen. Selskapet tilbød full onboard-prosessering, startet bygging av den første Ramform, og ble børsnotert på NASDAQ.
1994: Atlantic Explorer og American Explorer ble en del av flåten, og ERC reservoirkonsulenter ble en del av PGS. Selskapet utførte den største 3D-undersøkelsen noen gang (3-fartøy anskaffelse), kjøpte Mapware (omdøpt til PGS Data Management) og Seres, og etablerte PGS OBS Inc.
1995: Ramform Explorer ble en del av flåten, og PGS utviklet oljebransjens første delte databank og startet operasjoner med ocean bottom seismic (OBS) i Mexicogulfen og Australia. Prosjektet med vertikale kabler i Nordsjøen startet, og Orient Explorer ble en del av flåten.
1996: Ramform Challenger ble en del av flåten, og PGS ble registrert på NASDAQ. Selskapet utførte verdens første dyphavsobservasjonssystem (OBS)-undersøkelse og etablerte PGS Offshore Technology for å utforske Ramform-bruk i produksjon, boring, brønnintervensjon og kabellegging.
1997: PGS ble notert på New York Stock Exchange, kjøpte Golar-Nor og FPSOene Petrojarl I og Petrojarl Foinaven fra Awilco, og utførte sine første dyphavs-FPSO-operasjoner på Foinaven. Ramform Explorer tauet den første 12-streamer seismiske undersøkelsen, og Petrobras samarbeidet med PGS for å remastre sine seismiske data.

1998: Atlantic Power ble en del av PGS med over 1350 ansatte. Ramform Valiant og Ramform Viking ble en del av flåten, og Ramform Explorer tauet den bredeste undersøkelsen noen gang (1350 m).
2000-tallet: Teknologisk Innovasjon og Utvidelse
2000: PGS solgte Spinnaker for $150.5 millioner og Petrobank for $170 millioner. Seniorledelsen ble omorganisert, og PGS kjøpte Petrojarl Varg fra Saga Petroleum. Ramform Victory og Ramform Vanguard ble en del av flåten.
2001: PGS solgte Data Management for $165.7 millioner og reorganiserte produksjons- og geofysiske operasjoner. Ramform Victory tauet verdens første 16-streamer undersøkelse.
2002: Fusjonssamtaler med Veritas DGC ble avsluttet, nytt styre ble utnevnt, og finansrestrukturering startet. PGS ble operatør for Varg-feltet og utførte den første kommersielle multi-azimuth-undersøkelsen.
2003: PGS solgte Atlantis til Sinochem, og tre FPSO-kontrakter ble forlenget. Selskapet søkte om Chapter 11 og kom ut i rekordtid. PGS utviklet passiv akustisk overvåking for å oppdage og unngå sjøpattedyr og testet den første heloptiske PRM sjøkabelen.
2004: PGS avviste et oppkjøpstilbud fra CGG og ble relistert på NYSE.
2005: Pertra ble solgt for NOK 1.5 milliarder. Marginene og salgsveksten ble forbedret, og mesteparten av gjelden ble tilbakebetalt eller refinansiert. PGS utførte sitt største multi-azimuth-prosjekt offshore Egypt med Ramform Vanguard.
2006: FPSO-aktivitetene ble skilt ut som Petrojarl ASA, og PGS fokuserte på geofysiske tjenester. Første wide-azimuth-undersøkelse i Mexicogulfen ble gjennomført, og PGS bestilte to nye Ramform-fartøy.
2007: GeoStreamer® ble lansert. PGS solgte Ramform Victory til den japanske regjeringen og inngikk samarbeid med det japanske departementet for økonomi og energi. Selskapet kjøpte Arrow Seismic, MTEM, Applied Geophysical Services (AGS), og Roxicon Geogrids. PGS betalte utbytte for første gang.
2008: PGS tok levering av Ramform Sovereign, som satte en ny industrirekord med 17 streamere. Reinhardsen ble utnevnt til CEO, og PGS oppnådde kommersiell suksess med 2D GeoStreamer.
2009: PGS tok levering av Ramform Sterling, lanserte PGS hyperBeam®, og solgte GeoAtlantic. Arrow Seismic nybygg ble kansellert, og de første 3D GeoStreamer-undersøkelsene ble fullført i Mexicogulfen og Arktis.

Rune Olav Pedersen har vært konsernsjef (CEO) i PGS siden 1. september 2017. Han overtok stillingen etter Jon Erik Reinhardsen, som gikk av som administrerende direktør etter å ha ledet selskapet i mange år. Pedersen har vært en del av PGS siden 2010, og før han ble CEO, hadde han flere ledende stillinger i selskapet, inkludert General Counsel og Senior Vice President Corporate Development and Legal.
2010-tallet: Digital Transformasjon og Bærekraft
2010: PGS fokuserte på marin geofysikk etter salget av PGS Onshore til Geokinetics. GeoStreamer-utrullingen akselererte, PGS Apollo ble en del av flåten, og Ramform Explorer ble oppgradert. Petrobras tildelte OptoSeis PRM-kontrakten for Jubarte, og PGS og Shell kunngjorde fiberoptikk for landseismikk.
2011: PGS bestilte to nye Ramform Titan-klasse fartøy fra Mitsubishi Heavy Industries i Japan, med opsjon på ytterligere to. GeoStreamer GS ble lansert, og en towed EM-løsning ble kunngjort. Ramform Viking og Ramform Challenger ble oppgradert, og avtalen med det japanske myndighetsorganet METI ble forlenget.
2012: PGS utøvde opsjoner for å bygge ytterligere to Ramform Titan-klasse fartøy, fullførte flere towed-EM-undersøkelser og installerte OptoSeis permanent reservoarovervåking på Jubarte. PGS SWIM separerte bølgefelt bildebehandlingsteknologi ble lansert.
2013: Ramform Titan, det første fartøyet i en serie på fire Ramform Titan-klasse skip, ble levert. Første samtidige anskaffelse av Towed EM og 2D seismikk.
2014: Ramform Atlas, det andre Ramform Titan-klasse fartøyet, ble levert.
2015: I et usikkert marked fokuserte PGS på kontantstrøm og økte likviditetsreserven.
2016: Ramform Tethys ble levert, noe som ytterligere forbedret flåtens kapasitet og operasjonell ytelse. Refinansiering reduserte gjeld og forlenget forfall.
2017: PGS tok levering av Ramform Hyperion, Rune Olav Pedersen ble utnevnt til ny President & CEO, og selskapet gjennomgikk en reorganisering for å sentralisere, forenkle og strømlinjeforme organisasjonen, noe som reduserte kostnadene med over $100 millioner.
2018: OptoSeis permanent reservoarovervåkingsteknologi ble solgt til GeoSpace.
2019: GeoStreamer X redefinerte multi-azimuth. Selskapet endret navn fra Petroleum Geo-Services ASA til PGS ASA, og en digital transformasjon ble igangsatt.
2020-tallet: Mot Nye Horisonter
2020: COVID-19-pandemien hadde en alvorlig negativ innvirkning på seismikkindustrien. PGS reduserte kostnader og kapitalutgifter betydelig. Et uforpliktende bud fra TGS om å kjøpe PGS MultiClient data library ble avvist. Sterk prosjektgjennomføring innen fartøy og bildebehandling. Milepæler innen digital transformasjon ble oppnådd i flåtestyring og bildebehandling.
2021: PGS etablerte New Energy for å utnytte ekspertise og ressurser, og utvikle forretningsmuligheter i den pågående energiovergangen. Strategisk samarbeid med Magseis Fairfield for å levere hybride slepestrøm- og OBN-undersøkelser.
2022: New Energy-virksomheten etablerte en solid posisjon i markedet for geotjenester innen karbonlagring.
2023: Selskapet blir enig med TGS om å konsolidere inn PGS i TGS.
Bytteforholdet ble satt til 62 millioner nye TGS aksjer. For hver tredje aksje du eide i PGS får du en ny i TGS.
Turbulente tider – mengder med restruktureringer
PGS har over mange år på børs vært mer et spekulant objekt enn et investerbart objekt. Med en heftig gearing av gjeld og EK (egenkapital) har aksjonærene vært med på en berg og dalbane av de skjeldne. Dette har skapt muligheter for noen av børsens største investorer. Mange har tjent mye og tapt mye penger på PGS!
Neste uke er det altså slutt for seismikkselskapet!
