Vi dekker Frontline som en av våre favorittaksjer i shipping markedet. Frontline har hatt en positiv, sammenhengende primærtrend gjennom flere år, noe som underbygger et solid fundamentalt grunnlag. Vi forventer at dette vil fortsette i tiden fremover, men aksjen er i korreksjonsmodus inn mot lavsesong for stortank. Vi har generelt en positiv innstilling til å investere i Frontline, som en av de største og markedsledende aktørene innenfor deres sektor i verden.
Frontline
- Dagens kurs: 274,2
- Motstand: 283 – 292 – 312.
- Støtte: 271 – 256 – 239 – 231
- Lang EMA200: 237,5
- Kort ema200: 281,7
- 52 Weekly range: 144,82 – 314,20
- 1 års utvikling: 72,8%
- Teknisk kursmål: 340
Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Vi vil være åpne om at vi er direkte investeringer i det instrumentet vi omtaler her. Vi har tro på at åpenhet sikrer vår integritet og objektivitet, og vår prioritet er å levere nøytral og uavhengig informasjon med tillit fra publikum.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefruen sin teoridel.
Tjenesten er levert av:
Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
- KORTSIKTIG PERSPEKTIV
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
Man kan se at utviklingen til Frontline rent teknisk de siste 30 dagene har vært negativ. Det kom et toppsignal ut fra den lange trendkanalen på rundt 312-nivået, som ble utfordret i det lange trendbildet og kortsiktig fikk aksjen en vending på samme signal.
Testen av topplinjen nådde en topp på 314-nivået, og deretter ble det satt en lower high ved neste test, noe som skaper topplinjen i chartet nedenfor. Stadige toppunkter i chartet som indikerer lower highs, vil medføre en sikrere vendeformasjon mot en nedtrend.
På 30-dagers chartet ovenfor ser man tydelig nedtrenden som er satt i det korte bildet, med noen viktige punkter å følge med på. En viktig indikasjon er gitt ved den oransje bruddlinjen som er satt inn på siste nedtrend.
Slike bruddlinjer er viktige å følge med på fordi de vil indikere om aksjen skal videre ned, eller om støtten i primærtrendens bunnlinje er sterkere enn signalet fra bruddlinjen og at vi kan forvente en rekyl på oppsiden.
Vi ser også et signal i brudd på 286-nivået tatt ut fra siste positive opptrend, markert med en lyseblå prikket linje, som indikerer et signal i brudd som skal testes ut som negativ pullback fra siste opptrend. Dette trendbruddet treffer relativt bra, med en konkret nedtrend fra toppunktet der aksjen får en reaksjon i et sideveis mønster. Sideveis reaksjon bekrefter at signalet i brudd er korrekt tatt ut, og inntruffet volum vil bestemme neste retning.
Momentet var fallende da dette reaksjonspunktet ble testet ut, og vi ser en videre fallende trend i det korte bildet. Dette signalet bekrefter at den oransje bruddlinjen er sterk på nedsiden, og neste viktige test for Frontline er nå å teste støtten mot den hvite bunnlinjen i det korte bildet.
Det er også markert ut støttenivåer som er viktige å følge med på for en eventuell rekyl, ettersom de samme signalene ikke holdt som støtte i nedtrenden. Tidligere støttenivåer skal naturlig nok testes for sin konsistens når de blir brutt på nedsiden.
Dette ser man tydelig i det korte bildet, der støtte på 283-nivået satte en kort rekyl opp mot tidligere støtte på 292-nivået. Slike bevegelser kan man trade på som relativt sikre signaler på oppsiden, selv i en fallende trend. Når rekylområdet for motstand på 292-nivået ikke holdt for videre positiv rekyl, vil det bety at det er videre nedtrend i aksjen fra dette signalet.
Da skal neste reaksjonsnivå testes ut, som i dette tilfellet er et gap open på 275-nivået. Her ser vi i chartet ovenfor at det ble samme reaksjonsmønster som signalet i brudd fikk, og dette er et reaksjonspunkt som blir testet ut nå for å se om det er nok positivt volum til å gi en rekyl i aksjen.
Et annet forhold som er viktig å se på i det korte bildet, er fallende glidende gjennomsnitt. Vi benytter eksponentielt glidende gjennomsnitt (EMA-signaler). Det er markert kort EMA200 med blå prikket bevegelig linje, som har en fallende trend. Slike EMA-signaler må sees i sammenheng med antall dager på lavere EMA-signaler, der kort EMA100 og EMA50 ligger på undersiden av kort EMA200.
Dette signalet indikerer mindre kommende moment, og at vi kan forvente et ytterligere fall under dagens kurs. Når de helt korte EMA10 og EMA20 viser tegn til en stigende trend, kan de sette et bunnsignal som i neste omgang drar opp både EMA50 og videre EMA100 kortsiktig til å utfordre EMA200-signalet.
Når man ser på momentindikatoren MACD nederst i chartet, ser vi et sviktende moment som følger den fallende trenden i chartet. Dette indikerer at den fallende trenden er signifikant, og at det ikke ligger noen divergens som kan bidra på oppsiden. Dette samsvarer med RSI som vi ser er fallende, noe som indikerer at kjøpersiden er svakere enn salgssiden i aksjen.
Som en konklusjon på det kortsiktige bildet, må den etablerte bruddlinjen, markert med oransje linje i chartet, brytes på oversiden som følge av støtte i den angitte bunnlinjen, markert med hvite linjer, før vi kan se en kortsiktig positiv rekyl.
- LANGSIKTIG PERSPEKTIV
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen.
Frontlines lange primærtrend, representert ved en 3-års trend med hvite prikket paralleller i chartet nedenfor, er et synlig bevis på selskapets sterke posisjon i markedet og innenfor sin sektor. Tankmarkedet, og stort sett hele shippingsektoren, har vært i en langvarig positiv utvikling og har fått en brattere sekundærtrend det siste året, på grunn av økt risiko i makrobildet med uroligheter verden over.
I det lange chartet ovenfor, representert med et 1-års chart, kan vi se samme momentsvikt i MACD-signalet og en RSI som fortsatt er i en nedgående trend, nær et oversolgt nivå.
Primærtrenden er positiv, men vi ser store svingninger innenfor trenden, noe som er naturlig for sektoren på grunn av sine sykliske forhold. Langsiktig støtte fra en kortere sekundærtrend, markert med gule parallelle linjer i chartet, har hatt en brattere stigningstakt enn primærtrenden og ble i slutten av mai testet utenfor sin nåværende 3-års trend.
Dette kalles i teknisk analyse for et falskt brudd ut av trenden, da trenden har bekreftet en reversering tilbake til sin opprinnelige langsiktige primærtrend. Det falske bruddet ut av primærtrenden skyldes endringer i makrobildet, som har gitt en positiv effekt for segmentet innenfor tank, inkludert stortank og produkttank. Dette er et resultat av et ustabilt verdensbilde og økte tonnmile/rater for selskapene i sektoren.
Hvis man ser på støttenivåene på nedsiden, kan man se tydelige nivåer på kurs 271, 256, 239 og ned til siste nivå på 201 som et absolutt laveste punkt for test på nedsiden. Vi forventer at Frontline skal teste støttenivåene rundt 256 til 239, før man kan se en langvarig rekyl på oppsiden mot 320-nivået som trenden indikerer.
Grunnen til at vi ser ned mot nivået mellom 256 og 239 på nedsiden, er at nivået rundt 271 sannsynligvis ikke vil holde, basert på signalene som momentet gir på dagens nivå. Derfor vil 256 være neste reaksjonspunkt på nedsiden, som angitt i chartet.
Området rundt kurs 239 er et meget sentralt område for en test, av flere grunner:
- Støttelinjen for 3-års primærtrenden.
- Området rundt lang EMA200-signalet.
- Et vesentlig historisk støttepunkt fra 2012.
Man kan si med sikkerhet at slike aksjer, som viser en positiv lang primærtrend, skal teste lang EMA200-signalet ved jevne mellomrom for å bekrefte den nåværende lange trenden. Sist gang lang EMA200-signalet ble testet var 24. juli 2023, omtrent et år siden, og før det var det samme test sommeren 2022.
Signal i brudd fra siste opptrend
Signalet man kan beregne ved et brudd ned av en 6 måneds trend, er angitt til å være på 235,8. Dette samkjører svært nøyaktig med nivået som vi beregnet til 236 på chartet ovenfor.
Slike bruddsignaler som vi tar ut og beregner fra en bekreftet trend, er relativt svært nøyaktige, og vi har god erfaring med å tolke slike signaler. På et eller annet tidspunkt skal slike signaler tas ut, og man bør følge dem tett.
Signalet i brudd ut fra 6-måneders trenden er ennå ikke bekreftet. Dette vil skje ved et beregnet punkt på kursnivå 269. Dette punktet er under siste støttepunkt, og dersom bruddlinjen i det korte bildet på 1-måneds chartet brytes, skal vi ta ut dette nivået. Da vil i så fall signalet i brudd bli bekreftet og peke mot 336-nivået, sammen med de øvrige signalene som vi har angitt ovenfor.
Bruddsignalet som er beregnet, er markert med en lyseblå prikket linje i chartet, med en horisontal signallinje også i lyseblått. Dersom man ser på et annet mulighetsbilde, kan man dra trendkanalen helt ut til ytterpunktene og skape et nytt signal på nedsiden beregnet mot 201-nivået. Dette er markert med en oransje prikket linje og en tilhørende oransje pil.
Dette vil i så fall reversere hele den positive opptrenden for de siste 6 månedene og være et område vesentlig under det lange EMA200-signalet. Det er en viss fare for at man kan teste helt ned dit, som et fullstendig bearish bunnsignal for den nåværende lange trenden, men sannsynligheten er mindre uten et fullstendig sektorfall i denne perioden.
Fibonacci for 6 måneds trenden
Dersom man legger på en fibonacci analyse av siste 6 måneds opptrend, kan man se at oppgitte referanseområder på de ulike fib-nivåene stemmer relativt bra med oppgitte støttenivåer på nedsiden.
Her ser man de ulike nivåene som vist ovenfor, og legg merke til fibonnaci sitt gylne snitt nivå på 61,8% som tilsier en test ned mot kurs 242-nivået. Øvrige nivå på 38,2% tilsvarer angitt støtte på 271, og der fib 50% treffer nøyaktig på vårt angitte nivå på 256-nivået, slik at man kan ha en formening at nivået mellom fib 61,8% og 50% som naturlig reaksjonspunkter på nedsiden.
Underliggende nivå fra fib 78,6% antas å ikke bli tatt ut, ettersom denne ligger under lang EMA200 signalet.
Basert på tolkningen ovenfor, og at vi fortsatt ser momentsvikt i sentrale indikatorer, antar vi at en test ned mot 239-nivået kan være sannsynlig innen lavsesongen for stortank.
Kursvolum og volumbalanse
Som et siste punkt kan man se på kursvolumet for de siste års trender og observere en markant negativ volumbalanse ned mot 236-nivået. Dette fungerer som en magnet i chartet for å teste negativt volum fra dagens kurs, der det ser ut til å komme inn noe mindre negativt volum for områdene under.
- TEKNISK KURSMÅL
Nedenfor presenterer vi vår begrunnelse for det tekniske kursmålet vi har satt for aksjen.

På chartet ovenfor har vi tatt utgangspunkt i trenden over det siste året og forlenget primærtrenden frem i tid. Vi har lagt til grunn at det stigende langsiktige EMA200-signalet fortsatt er intakt, og at man kan forvente en fremtidig trend som speiler den historiske perioden.
Ved å følge svingningene som trenden viser, kan man først se etter et signal mot kursnivå 340 ved en V-vending i bunn, noe som har skjedd flere ganger historisk. Hvis man ser på den siste trenden fra bunn før siste opptrend, kan denne trenden forskyves noe ut i tid, og man får da et nytt beregnet signal mot 360-nivået.
Vårt kursmål er satt til 340-nivået innenfor 3-6 måneder, mens potensialet innenfor 6-12 måneder er mot 360-nivået.
4. KONKLUSJON
Konklusjonen for aksjen er basert på vår tekniske analyse, hvor vi har vurdert tekniske trender og indikatorer.
Sektoren som Frontline opererer i, har en lavsesong i sommermånedene, noe som forventes å ta seg opp utover høsten. Aksjen vil være et av våre toppvalg når vi ser en teknisk bunnformasjon, som vi antar vil sette seg i løpet av sommersesongen basert på tidligere trender.
Nivåer på 283 og 292 indikerer tidligere støtte som nå har blitt testet for sin konsistens for en eventuell videre nedtrend. Med en bekreftet momentsvikt på disse to nivåene, kan det nå bety en videre nedtrend i det korte bildet, som understøttes av signaler og trender fra det langsiktige chartet. Dette signalet vil bli bekreftet ved ytterligere momentsvikt for en test av 271-nivået.
Momentindikatorene MACD og RSI viser fallende trender på både kort og lang sikt, noe som indikerer at salgspresset er sterkere enn kjøpsinteressen. For å se en kortsiktig positiv rekyl, må den omtalte oransje bruddlinjen brytes på oversiden med støtte fra bunnlinjen i den korte primærtrenden.
Ettersom man ikke har noen fallende trend i lang EMA200, så vil vi med sikkerhet si at det fundamentale momentet er positivt for sektoren og for aksjen.
Vi antar at kursnivået på nedsiden kan være i området mellom 256 og ned mot 239, som har sammenfallende tekniske indikatorer, historiske støttenivåer, samt at det lange EMA200-signalet kan bli utfordret i denne trenden.
