31. juli utkommer det som viste seg å bli det aller siste fra Ingvar Ambjørnsens hånd, novellesamlingen «Sorgen i St. Peter Ording».
7000 eksemplarer er klare for bokhandlene i første omgang.
Ambjørnsens forlag Cappelen Damm trykket et førsteopplag på 4000 og så raskt et nytt et på 3000, på grunn av den store interessen man merket, får NTB opplyst.
– Det er svært uvanlige opplagstall for en novellesamling, sier John Erik Riley, forlagets redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur.
Han forteller at interessen fra bokhandlene allerede var stor allerede før Ingvar Ambjørnsen gikk bort, særlig etter at han ga et intervju til VG
i midten av juni. Der røpet han at det kom en novellesamling:
– Dette er definitivt min siste utgivelse. I alle fall når det gjelder nyskrevet stoff. Jeg skriver ikke lenger. Det er ikke fysisk mulig.
Men Ingvar Ambjørnsen rakk ikke sin egen, siste utgivelse. Han døde 19. juli, 69 år gammel.
– Han har alltid vært en populær forfatter. Nå er interessen fornyet for noen, mens andre vil lese for første gang, konstaterer Riley i Cappelen Damm.
Ingvar Ambjørnsen omtales ofte som «kultforfatter», men i så fall av det særs populære slaget – særlig for romanene. Da er det faktisk novellekunsten hans som har vært mest bortgjemt, ifølge Riley, som selv spår at novellene vil bli stående i det lange løp.
– Det korte formatet gir rom for en større konsentrasjon, og en fornemmelse av en uforløst stemning. De handler ofte om folk på vei inn i noe, et rom, inn i noe ukjent. De er rike på stemning og betraktninger, uten å være utbasunerende. Men først og fremst dypt menneskelige, sier Riley.
De sju novellene som utgjør «Sorgen i St. Peter Ording», har titlene «Hærverk», «Rød totem», «Color Magic», «På bunnen», «Nattevakten», «Ringen sluttet» og avsluttes med tittelnovellen.
– En har ligget der lenge, andre er ganske nye. De aller fleste er av nyere dato. Han skrev dem ofte om og om igjen, endret på en slutt, for eksempel, sier John Erik Riley og legger til:
– De som leser samlingen, vil merke at den er skrevet mot slutten av hans liv, uten at de går direkte inn på det. Det er noe ettertenksomt ved dem. Jeg tror mange vil ha glede av dem.
(©NTB)