Teknologisektoren fikk en sterk rekyl tirsdag etter mandagens blodbad, ettersom investorene fortsetter å prosessere implikasjonene av DeepSeek-sjokket fra Kina for utviklingen av markedet for kunstig intelligens. Spørsmålet alle stiller: Er AI-traden over, eller er dette bare en kortsiktig korreksjon?
Teknologiaksjer ledet an i oppgangen, mens ikke-teknologiske sektorer hadde en mer blandet utvikling, tynget av kvartalsrapporter med svakere resultater og avmålte utsikter.
- S&P 500: Økte med 0,9 % og endte på 6 067,70.
- Dow Jones Industrial Average: Opp 0,3 % til 44 850,35.
- Nasdaq Composite: Opp 2 %, og lukket på 16 002,45 etter en sterk teknologirekyl.
- Statsobligasjoner: Den amerikanske toårsrenten står i 4,19 % og tiårsrenten i 4,52 % i forkant av kveldens rentebeskjed fra Federal Reserve.
- Bitcoin: Vært oppe i nesten $104 000 og nesten under $100 000 det siste døgnet. Står rett før europeisk børsåpning i $102 600.
Sterk teknologisektor vs. svakere tradisjonelle sektorer
Teknologiaksjer hadde en kraftig oppgang, drevet av rekyl i AI-relaterte aksjer og optimisme rundt skytjenester og halvlederprodusenter.
Nvidia (NVDA) gjenvant 8,8 % etter mandagens bratte fall på 17 %. Mandagens nedtur ble utløst av frykt for at Kinas DeepSeek ville utfordre lønnsomheten til amerikanske AI-selskaper.
Alle de store teknologiselskapene steg markant. Appple (AAPL) som skilte seg ut med oppgang mandag, fortsatte opp 3,7 % tirsdag.
Ikke-teknologiske sektorer hadde en mer utfordrende dag.
Lockheed Martin: Rapporterte bedre enn ventede resultater, men aksjen falt 9,2 % grunnet lavere marginer enn forventet.
JetBlue Airways: Falt hele 25,7 % etter skuffende inntektsprognoser.
Onsdag morgen leverte det nederlandske halvlederselsksapet ASML bedre resultatet enn forventet, og overrasket med nesten dobbelt så høy ordreinngang som analytikerne forventet.
Strategisk omstilling for Starbucks
Starbucks leverte resultater over analytikernes forventninger, til tross for at kaffegiganten meldte om over 20 prosent lavere overskudd enn samme periode året før og fjerde strake kvartal med nedgang i omsetningen.
Omsetningen landet $9,4 milliarder, noe lavere enn året før, men bedre enn ventet. Resultatet endte på $780,8 millioner ($0,69 per aksje), en nedgang fra $1,02 milliarder året før. Global same-store sales var ned 4 %, men bedre enn den forventede nedgangen på 5 %.
Under den nye konsernsjefen Brian Niccols «Back to Starbucks»-strategi har selskapet lansert tiltak som inkluderer færre menyvalg og strengere regler for opphold i kafeene.
AI-traden over?
DeepSeek-lanseringen fra Kina har skapt sjokkbølger i teknologisektoren, og analytikere og investorer har sitt svare strev med å diskontere konsekvensene for utviklingen av AI-markedet og prisingen av AI-relaterte aksjer.
Når alle fra Finansavisens Karl Johan Molnes til Black Swan-forfatter Nassim Nicholas Taleb erklærer at AI-boblen er over, er det kanskje grunn til å ta en fot i bakken.
Er det over og ut for Nvidia mens OpenAI har blitt verdiløst over natten? Det er ikke nødvendigvis fullt så enkelt.
Tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF), Olivier Blanchard, beskriver DeepSeeks gjennombrudd som potensielt det største totalfaktorproduktivitetssjokket i historien. Donald Trump beskriver det som en “wake-up call” for USA i AI-kappløpet med Kina – og får gehør fra administrasjonens AI-”tsar”, David Sacks.
Tae Kim, forfatter av boken The Nvidia Way, avfeier spekulasjoner om at DeepSeek vil redusere amerikanske AI-investeringer, og fremholder at mye av den hysteriske reaksjonen til DeepSeeks gjennombrudd har vært misledende. Først og fremst er anslagene for DeepSeeks kunstige intelligens, kunstig lave.
Nvidias tilsynelatende uovervinnelige strategiske posisjon har fått et nytt truende søkelys på seg. Men selv om DeepSeek har klart å få til mer med mindre avanserte AI-brikker, er det ikke dermed sagt at etterspørselen for neste generasjons GPU-er for generativ AI, fra Nvidia eller andre, vil opphøre.
Tvert imot åpner det heller for enda mer avanserte og raskere gjennombrudd med de mest avanserte AI-akseleratorene. Selv om noen finner mer effektive måter å kjøre en folkevogn på, forsvinner ikke etterspørselen for Ferrari. Våpenkappløpet innen AI vil ikke stoppe opp.
Så hører det med til saken at mens avanserte AI-brikker er en inntektskilde for Nvidia, så er det en utgift for flere av de store teknologiselskapene, som blant andre Amazon, Meta og Microsoft. Hvis prisene på AI-brikker går ned, vil de være vinnere, ikke tapere. Som vi skrev om Jevons paradoks i går, vil konsekvensen isåfall bli høyere etterspørsel for AI, ikke lavere.
De som kaller Mark Zuckerberg for en lama, må være forberedt på at de kan bli spyttet på.
Usedvanlig uinteressant Fed-møte
Markedet retter nå fokus på den kveldens rentebeslutning fra Federal Reserve, som etter alt å dømme vil bli en nothingburger. Med ingen endring i renten og ingen klare signaler om veien videre for pengepolitikken. Med mulig unntak hvis formann Jay Powell skulle komme med en Freudian slip – som han kan ha en tendens til å gjøre når han ikke vet hva han skal si. Økonom Mohamed El-Erian skriver at Federal Reserve vil unngå å adressere presserende spørsmål, som nylige økonomiske usikkerheter og kritikk fra president Trump. Men ettersom disse utfordringene vedvarer, vil sentralbanken snart måtte konfrontere dem direkte.