Veksten i amerikansk faller utfor en klippe, Trump sender Zelenskyj tomhendt hjem til Ukraina, men kommer til Bitcoins unnsetning med annonsering av strategisk kryptoreserve. Nå rettes blikket mot fredagens arbeidsmarkedsrapport og kryptotoppmøtet i Washington.
Wall Street avsluttet en tung uke og en tung februar sterkt, med oppgang drevet av avtakende inflasjon og økende optimisme rundt økonomisk politikk. Statsrentene falt, Bitcoin ble reddet av Trump, og aksjer hentet seg inn igjen til tross for en kollaps i veksten i amerikansk økonomi og vedvarende geopolitiske spenninger i kjølvannet av skandalemøtet mellom Trump og Zelenskyj i Det hvite hus. Denne uken ser markedet fremover mot fredagens arbeidsmarkedsrapport for februar og kryptotoppmøtet i Washington.
- S&P 500: Endte opp 1,6% til 5 954,50
- Nasdaq Composite: Steg 1,6% til 18 847,28
- Dow Jones Industrial Average: Opp 1,4% til 43 840,91
- Statsrenter: Toårsrenten har bikket under fire prosent til 3,99 %. Tiårsrenten er ned til 4,2 %, da forventingene til veksten i amerikansk økonomi svekker seg dramatisk.
- Kryptovaluta: Bitcoin har fått en kraftig rekyl fra sin korreksjon på nesten 30 %. Kursen steg fra en tremånedersbunn på $78 000 fredag, til rundt $84 000 da Wall Street stengte. Søndag har kursen klatret videre til $94 000, etter Trumps kunngjøring av en strategisk kryptoreserve.
Svalestup for den veksten i amerikansk økonomi
Veksten i amerikansk økonomi kollapser. Atlanta Feds nå-prognose for BNP-veksten i USA har droppet fra 3,9 % for bare fire uker siden til -1,5 %, noe som signaliserer en kraftig økonomisk nedgang på kort tid
Den drastiske nedjusteringen skyldes hovedsakelig et rekordhøyt handelsunderskudd, som uventet skjøt i været i januar, samt et kraftig fall i forbruket, der inflasjonsjusterte utgifter falt med 0,5 % – den største nedgangen på nesten fire år.
Revisjonen har gjenopplivet debatten om hvordan BNP bør måles. Elon Musk kastet seg inn i diskusjonen og argumenterte for at offentlige utgifter burde utelates fra BNP-beregningene, ettersom de kan gi et kunstig bilde av økonomisk vekst. “En mer nøyaktig BNP-måling ville ekskludere offentlige utgifter. Ellers kan du blåse opp BNP kunstig ved å bruke penger på ting,” uttalte Musk.
Hans kommentarer reflekterer en økende bekymring for at stigende statlige utgifter kan skjule en underliggende økonomisk svakhet. Dette er blitt desto mer aktuelt da DOGE vender alle stener for å kutte offentlige utgifter, som har den smått perverse effekten å få den økonomiske veksten til å se svakere ut på kort sikt, selv om stabilisering av statsfinansene er en nødvendighet for den amerikanske økonomiens overlevelse på lengre sikt.
Nedgangen i amerikanske statsrenter må nok sees i denne sammenhengen. I markedet snakkes det nå om at Jay Powell kontrollerer de korte rentene, og Elon Musk de lange rentene – et uttrykk som ble introdusert av Bank of America.
Samtidig har finansdepartementet begynt å trekke ned hovedkontoen, som har sluppet $170 milliarder dollar inn i markedet på tre dager, ettersom statsgjelden allerede stanger i gjeldstaket.
PCE-inflasjonsrapport – Inflasjonen avtar, styrker forventninger om rentekutt
- Månedlig PCE: opp 0,3%
- Årlig PCE: 2,5% (mot 2,6% forrige måned)
- Kjerne-PCE (ekskl. mat og energi): 0,3% MoM, 2,6% YoY (ned fra 2,9%)
Den amerikanske sentralbankens foretrukne inflasjonsmål viste en fortsatt nedadgående trend, noe som forsterker forventningene om at rentekutt kan komme allerede i midten av 2025.
USAs finansminister Scott Bessent delte denne optimismen og uttalte: “Jeg forventer at vi veldig raskt vil være nede på sentralbankens 2%-mål. Jeg forventer derfor at inflasjonen fortsetter å falle gjennom året.”
Bessent mener at deregulering, økt amerikansk energiproduksjon og en forlengelse av skattekuttene fra 2017 kan bidra til en raskere reduksjon i inflasjonen.
Viktige aksjebevegelser
- Nvidia (NVDA) opp 4,0% til $124,92 – Teknologiaksjer ledet oppgangen.
- Tesla (TSLA) opp 3,9% til $293,04 – Brøt en seks dager lang nedgang.
- AES Corp (AES) opp 11,7% – Sterke resultater.
- NetApp (NTAP) ned 15,6% – Svake inntektsutsikter.
- HP (HPQ) ned 6,8% – Bekymringer rundt tollpåvirkning.
Geopolitiske spenninger vedvarer etter Trump-Zelenskyjs skandalemøte
President Donald Trump møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det ovale kontor fredag, men møtet ble opphetet. Trump advarte Zelenskyj: “Du gambler med tredje verdenskrig,” før den ukrainske lederen ble sendt på dør.
Lederne av de europeiske vassalstatene hasteinnkalte til et krisemøte i London for å koordinere sin respons på den gamle liberale verdensordenens fall.
Samtidig i Washington, ser det ut til å forme seg et bilde av at Zelenskyj aldri forhandlet i god tro om den potensielle mineralavtalen mellom USA og Ukraina, etter å ha halt ut signering ved tre anledninger, som finansminister Scott Bessent redegjorde for i et intervju.
Trump Put: Kunngjør strategisk kryptoreserve – Markedet eksploderer
Søndag kunngjorde president Donald Trump etableringen av en strategisk amerikansk kryptoreserve, med mål om å gjøre USA til «verdens krypto-hovedstad.» Denne reserven vil inkludere ledende kryptovalutaer som Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Solana (SOL) og Cardano (ADA). Først trodde markedet at reserven ikke ville inkludere Bitcoin, siden Trump i sin første post bare nevnte XRP, SOL og ADA, og at en Bitcoin-reserve eventuelt ville etableres separat. Men i en ny post klargjorde Trump at Bitcoin, så vel som Ether, vil være med i en og samme kryptoreserve.
Nyheten utløste en massiv oppgang i kryptomarkedet:
- Bitcoin (BTC) opp 10 % til rundt $94 000
- Ethereum (ETH) opp 14 % til $2 500
- Ripple (XRP) opp 34 % til $2,90
- Solana (SOL) opp 25 % til $178
- Cardano (ADA) opp massive 70 % til $1,11 de siste 24 timene
Kunngjøringen har skapt spekulasjoner om reservens sammensetning og vekting. En markedsvektet modell kan bety at Bitcoin vil utgjøre omtrent 75% av reserven.
Samtidig rapporteres det at en stor aktør plasserte en $200 millioner, 50x giret long-posisjon på Bitcoin og Ethereum før kunngjøringen, noe som reiser spørsmålet om vedkommende var særskilt godt informert.
Bitcoin hadde nylig dannet et dobbel «golden arches»-topp, før nyheten fungerte som en katalysator for en kraftig rekyl. Dette støtter også tesen om at Bitcoin og krypto har et langt sterkere institusjonelt bud ved kursfall nå enn tidligere.
Denne gang ble Bitcoin definitivt reddet av Trump. Trump fikk bitcoinvelgernes støtte mot et implisitt løfte om høyere kryptokurser. Trump måler sin suksess i stigende aksjekurser og, i økende grad, stigende kryptokurser. Den siste tidens markedsnedgang ble dermed en syretest.
Er Trump villig til å kjøre på med toll mot handelspartnere og offentlige kostnadskutt, hvis det sender markedene i grøfta? Eller vil han feige ut og skifte kurs for å sende markedene opp?
Var det planlagt at annonseringen av en kryptoreserve kom på søndag? Eller var det en ad hoc fremskyndet kunngjøring for å pumpe nytt liv i markedet? På 90-tallet ble the Greenspan Put et begrep, senere Fed Put. Det beskrev markedets internaliserte forventning om at dersom kursfallene skulle bli for ille, så ville sentralbanken komme til unnsetning med rentekutt og frisk likviditet. Kan vi nå snakke om en tilsvarende Trump Put for krypto?
Trumps presidentordre om kryptovaluta datert 23. januar, gav en 180 dagers frist for kryptotsar David Sacks til å komme med sin anbefaling for en mulig kryptoreserve. Var dette bare et spill for galleriet? Eller tok det bare Sacks’ arbeidsgruppe en drøy måned å lande på en konklusjon? En konklusjon som nok for alle praktiske formål var vedtatt straks Trump hadde vunnet presidentvalget i november.
Nå rettes blikket mot Trump-administrasjonens første Crypto Summit i Washington på fredag, for mer detaljer om sammensvergelsen mellom Staten og Krypto.
Warren Buffett om tollsatser: «De er en krigshandling»
«Tollsatser er faktisk noe vi har mye erfaring med. De er en krigshandling, til en viss grad,» sa Warren Buffett i et intervju med CBS om Washington Posts mangeårige utgiver, Katharine Graham. «Over tid er de en skatt på varer. Jeg mener, det er ikke tannfeen som betaler dem!» la han til med latter. «Og så hva? Det er alltid spørsmålet man må stille i økonomi. Du må alltid spørre: ‘Og så hva?’»
Dette markerte Buffetts første offentlige kommentar om tollsatser i denne økonomiske syklusen. Hans kritiske uttalelser kommer i en tid hvor investorer og selskaper forsøker å vurdere konsekvensene av de nylig annonserte handelsrestriksjonene, noe som kan få store konsekvenser for
Makrofronten: Alle øyne på arbeidsmarkedsrapporten for februar
Denne uken publiseres flere viktige økonomiske rapporter som kan påvirke markedet:
- Mandag 3. mars: ISM Manufacturing PMI
- Onsdag 5. mars: ADP sysselsettingsrapport, ISM Services PMI, Fed Beige Book
- Torsdag 6. mars: Fabrikkordrer, amerikansk handelsbalanse
- Fredag 7. mars: Nonfarm Payrolls (NFP): Forventet: +160 000 jobber, arbeidsledighet stabil på 4,0 %
Fredagens sysselsettingsrapport (NFP) vil være ukens viktigste økonomiske nyhet, ettersom arbeidsmarkedet fortsatt er en sentral faktor i Federal Reserves rentebeslutninger. Eventuelle store avvik fra forventningene kan påvirke tidspunktet for neste rentekutt.
Markedet vil også følge nøye med på om DOGEs slanking av offentlig sektor gir utslag i jobbveksten i arbeidsmarkedsrapporten, slik det kunne se ut som i torsdagens tall for førstegangssøkere om arbeidsledighetstrygd.
