Etter Tomra-saken stiller mange investorer spørsmål ved likebehandling og informasjonsflyt. Børsdirektør Øivind Amundsen viser til veiledere og møter, men avviser at tilliten er borte – og peker på Finanstilsynet.
Den 26. juni 2025 holdt Tomra en pre-close call med analytikere fra alle meglerhus som følger selskapet. I samtalen ble det bekreftet at guidingen fra første kvartalsrapport fremdeles gjaldt.
I etterkant presiserte Tomra i en børsmelding at alt som ble sagt allerede var offentliggjort informasjon, og at callen kun gjentok det som var tilgjengelig på selskapets nettsider.
Likevel ble det registrert betydelig shorting og markant kursfall etter samtalen. Dette har utløst en bredere debatt om selektiv kommunikasjon og likebehandling i det norske finansmarkedet.
Investornytt har stilt spørsmål til børsdirektør Øivind Amundsen.
Hva har Oslo Børs gjort etter ESMA sin påminnelse?
I fjor sendte ESMA (European Securities and Markets Authority) en tydelig påminnelse til nasjonale tilsyn om risikoen for innsidehandel og informasjonskjevhet i pre-close calls.
Vi spurte hvilke tiltak Oslo Børs konkret har gjort for å følge opp med meglerhus og selskaper på børsen.
— Euronext Oslo Børs har alltid vært tydelig på at alminnelig deling av innsideinformasjon er ulovlig. Vi har minnet selskaper og meglerhus om viktigheten av å dele informasjon bredt til markedet, i tråd med ESMA sine anbefalinger, sier børsdirektøren.
Han forteller at dette er også et tema det er naturlig at de adresserer i møter med Finanstilsynet som har tilsynsansvaret for å sikre at regelverket følges. I tillegg har Euronext-gruppen utarbeidet en veileder for utstedere basert på påminnelsen fra ESMA.
Skyver ansvaret over på Finanstilsynet
Mange investorer spør seg hvorfor børsen ikke grep inn tidligere. Amundsen benekter passivitet, men peker samtidig på at det regulatoriske ansvaret nå ligger hos Finanstilsynet.
— Euronext Oslo Børs har alltid tett fulgt opp reglene som gjelder noterte selskapers informasjonshåndtering, og det finnes en rekke hendelser hvor vi har reagert med advarsler, overtredelsesgebyr, eller til og med strykning for brudd på regelverket om informasjonsplikt. Disse finner du tilgjengelig på våre nettsider.
Han legger til at oppfølgingen av disse forpliktelsene ble overført tilbake til Finanstilsynet i april i år, men at de fortsetter å fremme beste praksis blant utstederne.
— Det er markedsmisbruksforordningen (MAR) som inneholder sentrale regler om markedsatferd på verdipapirmarkedet, og utstederne har et ansvar for å sørge for at disse og øvrige regler for noterte selskaper etterleves, sier han.

Vil ikke kommentere enkeltsaker – men ser alvorlig på utviklingen
Målrettet shorting etter lukkede samtaler har fått mange til å spørre om vi ser konturene av et systemproblem. Børsdirektøren vil ikke kommentere enkeltsaker, men erkjenner alvoret.
Investornytt spør Amundsen hvordan Oslo Børs vurderer dette opp mot regelverket for markedsmisbruk og innsideinformasjon.
— Generelt ser Euronext Oslo Børs alvorlig på alle tilfeller av markedsmisbruk og deling av innsideinformasjon, og vi oppfordrer til at all informasjon skal være tilgjengelig for alle samtidig, sier han.
Han tilføyer:
— Det ville uansett vært unaturlig for oss å kommentere på forhold som ligger inn under Finanstilsynets ansvarsområde.
Mener meglerhus tar regelverket på alvor
Flere aktører i markedet har reagert på hvordan enkelte analytikere ser ut til å time kursfall usedvanlig presist etter lukkede samtaler med selskapsledelsen. Vi spurte Amundsen om han mener meglerhus og analytikermiljøer faktisk tar regelverket på alvor – og hvordan slike presise treff fortsatt er mulig.
— Vi oppfatter at meglerhus og analytikermiljøer tar regelverket på stort alvor. Det er imidlertid viktig at alle aktører kontinuerlig vurderer sine rutiner for å sikre at de ikke utilsiktet deler innsideinformasjon, sier Amundsen.

Undersøkelse: 96 prosent mener børsen svikter – Amundsen tar ikke selvkritikk
En fersk undersøkelse foretatt av Investornytt blant 132 investorer viser at 96,2 prosent mener at Oslo Børs og Finanstilsynet ikke gjør nok for å kontrollere profesjonelle aktører. Mens småinvestorer opplever langt strengere regulering og overvåkning. Selv om slike undersøkelser alltid må tas med en klype salt, er den negative svarprosenten slående. Vi ba Amundsen kommentere dette.
— Euronext Oslo Børs tar slike tilbakemeldinger på alvor. Tilliten til markedsplassene er avgjørende, og vi samarbeider tett med Finanstilsynet og alle markedsaktørene for å sikre at tilliten opprettholdes.
Han avviser samtidig at tilliten til markedet er borte.
— Jeg er ikke enig i premisset i spørsmålet om at tilliten er borte. I det store og hele har vi et svært velfungerende marked i Norge, og vi har et marked preget av høy grad av tillit. Med det sagt så er det ikke noe vi skal ta for gitt.
Han forteller at de er forpliktet til å opprettholde tilliten til markedet ved å fremme åpenhet og likebehandling.
— Vi støtter anbefalingene fra ESMA og oppfordrer til at selskaper gjennomfører åpne møter og offentliggjør informasjon i god tid. Samtidig er det viktig å ha en klar forståelse av rollefordelingen mellom Finanstilsynet og Euronext Oslo Børs.
Han gjentar at det er Finanstilsynet som er ansvarlig for regelverket på området, ikke børsen.
— Vi er en kommersiell aktør som leverer børstjenester til verdipapirmarkedet og ikke et offentlig tilsynsorgan, påpeker han.
Ingen tydelige rammer for pre-close calls – fortsatt
Til tross for økende kritikk mot lukkede pre-close calls, har Oslo Børs ikke etablert et klart rammeverk for slik praksis. Amundsen understreker at børsen ikke er regulator, men viser til at de likevel har laget en veileder basert på ESMA sine anbefalinger.
— Euronext Oslo Børs er i hovedsak en tjenesteleverandør innenfor finansmarkedsområdet og ikke en regulator. Det tilligger myndighetene å angi rammeverk for de regelsett de selv håndhever og er med å utarbeide.
Han legger til at bruken av pre-close calls er noe de også adresserer i møter med ulike markedsaktører.
Vil ikke ta personlig ansvar
Avslutningsvis spør Investornytt om Amundsen vil ta personlig ansvar for å følge opp investorkritikken. Han svarer:
— Euronext Oslo Børs har alltid vært tydelig på at deling av innsideinformasjon er ulovlig, og dette er regulert av markedsmisbruksforordningen (MAR). Vårt ansvar er å legge til rette for en rettferdig markedsplass, mens Finanstilsynet har tilsynsansvaret for å håndheve regelverket. Utstederne på sin side har ansvar for å følge de reglene som gjelder for noterte selskaper, herunder sørge for at innsideinformasjon ikke deles i slike pre-close calls.
